Ana SayfaPiyasaGün gün, saat saat yeni haftanın kritik verileri---

Gün gün, saat saat yeni haftanın kritik verileri

3 / 4
Gün gün, saat saat yeni haftanın kritik verileri
21 Mayıs 2017 - 09:55 www.borsagundem.com

FED YENİDEN POPÜLARİTESİNİ KAZANABİLİR

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Geçtiğimiz hafta içerisinde ABD’de iç siyaset sahnesinde yaşananlar paralelinde küresel piyasalarda oynaklık yükseliş kaydederken, bir süredir yatırımcılar tarafında sorgulanan VIX endeksindeki sakin seyir de geride bırakılmış oldu. Global bazda siyasi ve diplomatiklerin risklerin piyasalarda yarattığı endişe ortamı paralelinde VIX Endeksi’nde sene başındaki %10 – 11 seviyelerinden %15’li seviyelere doğru artış görüldü. ABD’de Trump belirsizliğine ilişkin tedirgin atmosferden gelişen ülke para birimleri önemli ölçüde negatif etkilenirken, Türk Lirası söz konusu ülke para birimlerine eşlik ederek haftayı değer kaybı ile tamamladı. Genel çerçeveden değerlendirildiğinde Euro pozitif Dolar negatif gelişmelerin Türkiye varlıklarını pozitif etkilese de geçtiğimiz hafta global bazda yaşanan satış baskısına iştirak edilmiş oldu.

Makro gündem açısından haftanın genelinde ABD’de zayıf veri seti takip edildi. Zayıf makro görünüm ve siyasi tedirginlik paralelinde geçen hafta %100 oranına yakınsayan Fed’in Haziran ayındaki toplantısında faiz artırım olasılığı %90 seviyesine gerileme kaydetti. Bununla birlikte Fed’in faiz artışına ilişkin bir hikaye sunan enstrüman arasında yer alan ABD 10 yıllık tahvil faizi de %2,21 seviyesine kadar geriledi. Ancak bizleri bekleyen haftada bir süredir küresel piyasalarda popülaritesini kaybeden Fed, hafta içerisinde açıklanacak olan büyüme ve PMI verileri ile Fed üyelerinin gerçekleştirdiği konuşmalar paralelinde popülaritesini kazanabilir. Ayrıca bu hafta Fed’in en son gerçekleştirmiş olduğu toplantının tutanakları açıklanacak olup, Haziran ayına ilişkin faiz artırımı konusunda kararsız olan küresel piyasalar söz konusu tutanakların satır aralarında aranacak mesajlar ile Haziran ayında gerçekleşebilecek olan faiz artışının fiyatlanmasına neden olabilir. Gerek ABD’de siyaset sahnesinin hareketlenmesi gerek ABD’den gelen ekonomik verilerin faiz artışına ilişkin gerekli zemini oluşturmamaları nedeniyle fiyatlamalara konu olman Haziran ayı faiz artışı olasılığının yüksek sesle telaffuz edilmesi durumunda fiyatlamalar daha sert olacaktır. 

Petrol cephesinde ise; 25 Mayıs 2017 tarihinde Viyana’da gerçekleşecek olan OPEC toplantısı öncesinde; 2016 yılı Kasım ayı toplantısında OPEC üye ülkeleri ve Rusya’nın dahil olduğu diğer üretici ülkelerin almış olduğu üretim kesintisi kararının 2018 yılının ilk çeyreğine kadar sürdürülebileceği beklentileri hafta içerisinde Brent Petrol fiyatını 52$ seviyesine kadar gelmesinde etkili oldu. Geçtiğimiz Kasım ayında alınan kararda; 2017 yılının ilk yarısında artan stokları azaltmak ve piyasayı yeniden dengelemek için üretimlerinin günlük 1.8 milyon varil azaltılmasının yanı sıra gerektiğinde kesintilerin altı ay daha uzatılmasına dair bir hüküm de yer alıyordu. Ancak söz konusu kararın oy birliği ile alınması gerekmekte olup, hafta içerisinde Suudi Arabistan ve OPEC dışı Rusya’dan üretim kesintisinin uzatılmasına ilişkin ılımlı söylemler geldi. Viyana’da toplanacak olan üretici ülkelerin toplantı sonucu piyasalar tarafından merakla bekleniyor olsa da, söz konusu toplantıdan üretim kesintisinin devamına yönelik bir karar çıksa dahi petrol fiyatları üzerinde kalıcı bir etki yapma olasılığını düşük görmekteyiz. ABD’nin kuzeyinde yatay sondaj ve hidrolik çatlatma gibi alışılagelmişin dışında olan yöntemlerle çıkarılan yeni kaynakların piyasalarda yer edinmesi küresel bazda petrol cephesinde arz dengelerini değiştirdi. Dünya günlük petrol üretiminin %35,6’sını sağlayan OPEC ülkeleri ise kaya gazı üreticileri ile girdiği fiyat rekabetinden 2014 yılının ortalarından bu yana zararlı çıkmaktalar. Bu sebeple üretim kesintisi devam edecek olsa da ABD’de petrol üretiminin artarak devam ediyor olması nedeniyle petrol fiyatının yükselişine engel olmaya devam edecektir. 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)