Ana SayfaHisse Öneri ListesiGüçlü finansal sonuçlar, beklentileri aşan kârlar---

Güçlü finansal sonuçlar, beklentileri aşan kârlar

14 / 14
Güçlü finansal sonuçlar, beklentileri aşan kârlar
12 Mayıs 2014 - 09:55 www.borsagundem.com

THY 2014 Sonuçları: Net zarar artan finansal giderler ve azalan gelirler yüzünden arttı   

Türk Hava Yolları 1Ç14’de 226 milyon net zarar açıklayarak hem bizim tahminimiz olan 126 milyon TL’nin hem de konsensus tahmini olan 185 milyon TL’nin altında kaldı. Aynı sekilde, FAVÖK rakamı da 157 milyon TL gerçekleserek tahminlerin altında performans gösterdi. Azalan gelir verimliligi, artan uçak kiralama giderleri ve yüksek finansal giderler sonuçların tahminlerden sapmasının arkasındaki en önemli sebepler olarak karsımıza çıkıyor.

Gelir verimliliginde düsüs devam ediyor    

Ilk çeyrekte 5.128 milyon TL açıklanan gelirler yıllık bazda %43 büyürken bu dönemdeki güçlü yolcu büyümesi ve Avro ve Dolar’ın TL karsısında deger kazanmasından olumlu etkilendi. Hatırlatmak isteriz ki toplam yolcu sayısı 1Ç14’de %20 büyüyerek 12,0 milyona ulastı. Ancak, gelir verimliligindeki düsüs toplam gelirlerde büyümenin yavaslamasına sebep oldu. Pegasus ve Avrupa’daki emsalleriyle artan rekabet ortamında THY bilet fiyatlarını asagı çekmek zorunda kalmıs gibi gözüküyor. Bununla beraber, gelir verimliligi daha düsük olan transit yolcu rakamının da aynı dönemde %27 oranında artması gelir verimligini olumsuz etkileyen baska bir unsur olarak karsımıza çıkıyor. Birim maliyetlerde yıllık bazda %9 oranında düsüste marjlarıniyilesmesine yetmedi.

Gelir verimliliginde azalmaya paralel ragmen, THY’nin wetlease tipi kiralama giderlerinin ciddi oranda artması FAVKÖK rakamının yıllık bazda %25,5 oranında yükselmesini sagladı ancak FAVKÖK marjının 1,3 yüzdesel puan azalmasına engel olmadı. Birim maliyetlere baktıgımızda ise yıllık bazda %9 oranında azalıs THY için olumlu.

Net zarar artan finansal giderlerle birlikte arttı

Beklentilerden daha yüksek gelen finansal zararlar 1Ç14’de sirketin 226 milyon TL zarar açıklamasına sebep oldu. THY 2014 yıl sonu tahminlerinde herhangi bir degisiklige gitmedi.
THYAO AL 43% Potansiyel (TL) Geçerli Hedef 9.56

İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)