Ana SayfaPiyasaFlap Kongre ve Baştaş Başkent Çimento sorusu---

Flap Kongre ve Baştaş Başkent Çimento sorusu

2 / 2
Flap Kongre ve Baştaş Başkent Çimento sorusu
21 Kasım 2016 - 10:35 www.borsagundem.com

KÂR PAYINI DÜZENLİ VERİYOR

SORU (2) - BASCM neden POIP'ten ( eski SIP) çıkmıyor? Geçmiş yıl kârlarında oturan 200 milyon TL’de benim de payım var. 4 yıldır bekliyorum, BASCM ne zaman POIP'ten çıkıp normal pazara gelecek? 

Levent Hankalı

CEVAP - Serbest İşlem Platformu (SİP), Borsa İstanbul’un aldığı kararın ardından ismi Piyasa Öncesi İşlem Platformu (PÖİP) olarak değiştirildi. Söz konusu platformda, halka açık statüde olup payları borsada işlem görmeyen şirketlerden SPK tarafından işlem görmesine karar verilenler bulunuyor. Şüphesiz bu platformda işlem gören hisseler, koşullarının elvermesi halinde diğer pazarlara geçebilmekteler. Bu noktada her pazar için işlem görme koşulunun farklı olduğunu hatırlatmak isteriz. Eğer şirket gelişme ve büyüme potansiyeline sahipse ve halka açık piyasa değeri 25 milyon TL’nin altındaysa Gelişen İşletmeler Pazarı’na (GİP) geçebilir. Öte yandan halka açık piyasa değeri 25 milyon TL’nin üzerinde ve 100 milyon TL’nin altındaysa bu durumda da Ana Pazarda işlem görme imkanı bulunabilmekte. Borsa İstanbul dönemsel olarak yaptığı değerlendirmeyle pazarlar arası değişikliğe gidebilmekte. Baştaş Başkent Çimento ise halihazırda PÖİP’de işlem görüyor. 

Yatırımcılar bir firmaya ortak olmakla birlikte bazı haklara da sahip konumuna gelmektedir. Kârdan pay alma hakkı da bunlardan birisidir. Şirketin kâr elde etmesi ve bu kârı hissedarlarına dağıtma yönünde karar aldığı sürece ortaklar elde edilen kârdan paylarını alabilmekte. 2012 yılında SİP’te işlem görmeye başlayan Baştaş Başken Çimento, 2013 yılından bu yana da ortaklarına nakit temettü ödemesinde bulunuyor. Son olarak 24 Mayıs 2016 günü brüt yüzde 18 nakit temettü ödemesinde bulundu. Henüz dokuz aylık bilançosunu açıklamayan firmanın altı aylık bilançosuna göre dönem sonu kârı yüzde 31,75 oranında arttı ve kârı 21,9 milyon TL’ye çıktı. Aynı performansın devam etme olasılığı göz önüne alındığında yıl sonunda da kârını artırması mümkün olabilecek. Bu da önümüzdeki yıl için temettü dağıtma olasılığını yükseltiyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)