Ana SayfaPiyasaEuro mu kazanacak yoksa dolar mı?---

Euro mu kazanacak yoksa dolar mı?

4 / 4
Euro mu kazanacak yoksa dolar mı?
19 Eylül 2017 - 08:32 www.borsagundem.com

TCMB Faiz Politikaları İle Türk Lirası Performansı

ABD enflasyon oranlarında yukarı yönlü hareketlerin görülmesinden sonra dolarda değer kazanımı görülmeye başlandı. FED ne zamandan beri faiz artırımlarını, biraz daha izleyebiliriz ama bilanço küçültmesine başlamamız gerektiğini, ifade eden söylemlerde bulunuyordu. ABD’yi vuran kasırgalar ve Trump faktörü doları zayıflatıp gelişmekte olan ülkelere vakit kazandırmıştı. Gelişmekte olan ülkelere de bu sebepten dolayı para akmıştı. Türkiye’de bu para akışından yıl sonundan itibaren 22.5 milyar dolar para girişi olduğu görüldü. Uygulanan faiz politikalarında Türkiye şu anda en yüksek faiz veren ülkere arasında yerini almış bulunuyor. 

TCMB enflasyon ile mücadele kapsamında geçici olarak nitelendirdiği Geç Likide Penceresi kapsamında % 12.25 seviyesinde piyasada fonlama yapmaktadır. Böyle bir durumda TL’nin dolar karşında değer kazanımı yurt dışından gelen sıcak para ile mümkün olup iç piyasada ise enflasyon ile mücadelede istenilen etki olmadığı görülürken faiz artırımları geçici değil kalıcı oldu. Piyasa beklentisi enflasyonda yukarı yönlü hareketlerin devam edip çift hanelerde yıl sonu kapanması bekleniyor. Durum böyle olunca TCMB faizleri geçici değil kalıcı artırmış olurken piyasada normal piyasa faizini uygulamış olsa bu kadar faiz artırımına gerek kalmayabilir. Merkezin sert dilini piyasa önceden gayet iyi anlamış olacak ve faiz artırımları daha geçici % 12.25 seviyelerine çıkmadan FED öncesi daha düşük faiz artırılmış olabilirdi. 

Böyle bir piyasada paritede yükseliş yaşandığı zaman sert yükseliş görülebiliyor. Yapısal reformların gerçekleşmemesi durumunda sıcak para ile kur hareketlerinde istenilen alınması zor olarak görülüyor. Bu durumunda piyasada algı doların çıkması yönünde oluyor. Ne kadar düşerse düşsün düştükçe alalım muhabbetinin piyasada kırılması gerekiyor. Bu algının kırılmasının zor olması döviz borcunun yüksek seviyelerde olması sebep olabiliyor. Bu haftanın en önemli fiyatlaması ise FED tarafından gelen açıklamalar olacaktır. 

Teknik Analiz

Paritede uzun bir düşüşten sonra tekrar yukarı yönlü hareketler görülüp yükseliş trendine geçtiği takip ediliyor. Hareketli ortalamalarının yükseliş trendine geçmesi paritede yukarı yönlü hareketlere işaret ediyor. Ancak yeni oluşan bu oluşuma dikkat edilmesi gerekiyor. Omuz- Baş - Omuz formasyonunun oluştuğu fiyatlamada 3.4700 bölgesi önemli olacaktır. Bu bölgenin aşılması yukarı yönlü hareketlenmeyi tetikleyebilir. Yükselişlerde takip edilecek direnç fiyatları 3.4680 aşılmasıyla 3.4760 ve 3.4920 seviyeleri test edilebilir. Düşüşlerde ise takip edilecek destek fiyatları 3.4570 kırılmasıyla 3.4500 ve 3.4400 seviyeleri izlenebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)