Ana SayfaMakro EkonomiEkonomik aktivite tam gaz---

Ekonomik aktivite tam gaz

1 / 3
Ekonomik aktivite tam gaz
08 Mayıs 2014 - 12:16 www.borsagundem.com

Halk Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporu:
   

"Sanayinin büyümeye katkısı ilk çeyrekte güçlü    

Sanayi üretimindeki yıllık bazda artış, düzeltilmemiş verilerde, Mart ayında %4,2 olarak tahminimizle aynı düzeyde gerçekleşti (ortalama piyasa beklentisi %3,4 idi). Böylece, Kasım 2013’ten itibaren beklentilere göre daha güçlü gerçekleşen üretim tablosu son verilerde de korunmuş oldu.    

Böylece, geçen yıl finansal oynaklıkta gözlenen artışın ekonomik aktivitedeki etkisinin ılımlı kaldığını söyleyebiliyoruz. Finansal oynaklığın ekonomik büyüme görünümü üzerinde yarattığı risklerin dengelenmesinde, iç talepteki yavaşlama eğilimine karşılık, dış talepteki güçlenmenin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim en son açıklanan Mart dış ticaret verilerinde, ihracattaki yıllık artışın %12,4’e yükseldiğini, dış açıktaki yıllık azalışın %30,1’e çıktığını, ihracatın ithalatı karşılama oranının da %73,9’a yükseldiğini izledik.
   

Mart rakamlarıyla birlikte yılın ilk çeyreğinde, sanayi üretimindeki yıllık bazda artış %5,3 düzeyinde. Geçen yılın son iki çeyreğinde %3,8-3,9 bandındaki performansla karşılaştırıldığında, sanayi kesiminin bu yılın ilk çeyreğinde büyümeye katkısının artmış olduğunu görüyoruz. Hizmetler tarafından, gerek baz etkisi gerekse de finansal oynaklığın etkisinin daha belirgin gözlenebileceği varsayımıyla, daha düşük bir katkı beklense de, ilk çeyrek büyümesinin geçen yılın son iki çeyreğine paralel olarak %4 seviyesine yaklaşabileceğini söyleyebiliriz.   

Güçlü ilk çeyrek büyümesi ve finansal piyasalarda istikrar kazanma çabası, bu yılın tümüne ait %2,6’lık büyüme tahminimizde yukarı risk oluşturuyor. Ancak, gerek finansal istikrarın kalıcılığıyla ilgili riskler, gerekse de ekonomik aktivite göstergelerinden alınan sinyaller, temkinli tutumumuzu sürdürmemize neden oluyor: 
    *Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış üretim endeksi son iki aydır daralıyor
   *Ekonomik büyümeyi tetikleyen kimya ve inşaat gibi sektörlerde, düzeltilmiş verilerde, aylık düşüşler dikkat çekiyor
    *Yatırım eğiliminde zayıflık devam ediyor 

    *İmalat PMI mevsimsel düzeltilmiş olarak Mart-Nisan döneminde düşüşte." 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)