Ana SayfaPiyasaDoların hareketi iki kritik mesaja bağlı---

Doların hareketi iki kritik mesaja bağlı

2 / 2
Doların hareketi iki kritik mesaja bağlı
23 Eylül 2018 - 11:50 www.borsagundem.com

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ABD ZİYARETİ VE FED YENİ HAFTANIN ÖNEMLİ KONU BAŞLIKLARI

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL / DİREKTÖR 

Bist 100 endeksi geçtiğimiz hafta son iki işlem gününde YEP açıklamaları ve şirketlere yönelik yeniden yapılandırmaların bu hafta başlayacağına dair olumlu beklentilerle birlikte Cuma günü 96.500 direncini kolayca geçerek %1.94 değer artışla 98.000 puan seviyesinin hemen altında 97.988 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi %2.54 değer kazanırken en çok kazandıran sektör YEP içinde de yer alan ve %3.16 değer kazanan kimya petrol oldu. Küresel piyasalarda da yaşanan yükselişlerin yaşandığı haftada dolar sakin seyrini sürdürdü. 

Yeni haftanın gündeminde; 

* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York temasları 

* Fed faiz kararı 

* ABD Büyüme verisi 

* Euro Bölgesi Enflasyon verisi 

* TR Kapasite Kullanım Oranı verisi öne çıkmakta. 

26 Eylül’de Fed faiz kararını açıklayacak. Genel beklenti bu yıl 3. faiz artışı gerçekleştireceği yönünde. Faiz kararı kadar faiz kararına dair toplantı metninde yer alacak ifadeler ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları da oldukça önemli olacak. Faizler 0.25 baz puanlık artışa neredeyse kesin gözüyle bakıldığı bu toplantıda faiz artışı beklemeyen neredeyse yok. Ancak burada bir parantez açarsa Fed kararı öncesi açıklanacak olan ABD Büyüme verisinin beklentileri karşılayamaması ve önceki verinin aşağı yönlü revize edilme olasılığını göz ardı etmemek gerek. Böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda Fed Kasım ABD seçimleri ve Trump’ın agresif ve art arda Çin, Rusya, İran ve Türkiye yaptırımlarını bir silah olarak kullanmasına ve bu durumun ABD ekonomisini olumsuz etkileyebilme olasılığını göz ardı etmeyebilir. Ve faiz adımını Aralık ayına bırakabilir. Bu olasılığı da notlarımıza ekleyelim. 

BİST 100 

Endeksin 95.500 direncini olumlu beklentilerle geçmesi ardından teknik olarak 96.500 ve 97.500 dirençlerinde zorlanmadı. Yeni bir aralığa geçen endekste 100.000 ve 103.500 yeniden ulaşılabilir hedefler olarak karşımıza gelirken bu hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM toplantısında yapacağı konuşma ve devlet başkanları ve iş dünyası ile yapacağı toplantı ve açıklamalar gündeme yön verecektir. Olumlu haber akışının devam etmesi durumunda endekste yükseliş ivme kazanarak devam edebilir. Fed kararı öncesi dolarda ve dxy ile Abd 10 yıllık faizlerinde yukarı yönlü hareketler durumunda endekste yaşanabilecek baskı durumunda 95.500 önemli destek noktamız olacaktır. 

MANŞETTE NELER VAR? 

* Geçen hafta yatırım araçlarından en çok borsa kazandırdı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri, haftalık bazda ortalama %3,41 yükseldi. 

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, 73. BM Genel Kurulu'na katılmak üzere gideceği New York'ta Türk ve Amerikalı Müslüman toplumuna hitap edecek. 

* ABD perşembe günü, Rusya'dan 10 Rus Sukhoi SU-35 dördüncü nesil savaş uçağı ve S-400 füze sistemlerini satın alan Çin Savunma Bakanlığı'na bağlı Malzeme Geliştirme Departmanı yetkililerine yaptırım kararı aldığını açıklamıştı. ABD'nin Pekin Elçisi konu ile ilgili Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı, protesto bildirildi.

* WSJ: Çin ABD ile ticaret görüşmelerinden vazgeçti.

* Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Almanya ziyaretinde mevkidaşı ile birlikte ticari ilişkiler açısından olumlu açıklamalarda bulundu.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Onurcan24 Eylül 2018 03:05

    Twitlerle yükselen veya düşen yabancı para primine yatırım yapmak çok riskli , spekülatif inişler çıkışlar oluyor.2019 abd için zor bir yıl olacak diyorlar yani bu tür haberler doğruysa çok büyük değer kayıpları da yaşanabilir.Yani dikkatli olmak lazım siyasetten ekonomiden anlayan insanlar başarılı olabilir.

  • Borsacı23 Eylül 2018 15:40

    Hafta sonu kokpit haber 3.havalimanı ertelendi diye yazı yazdı, cumhurbaşkanı erteleme yok dedi. Ortalığı karıştıranlar var.

  • kemal23 Eylül 2018 13:46

    (6) (6)

  • hala23 Eylül 2018 12:54

    her gun boyle yasanmaz yok yarın ne olur dıye enflasyona gore kur yoksa zorrrrr.

  • kaktust23 Eylül 2018 12:47

    spekülatif kur ataklarına karşı dikkatli olun,kuru düşürmek isteyenler ,başkanlar görüştü ,görüşmek üzere hazırlanıyorlar vs vs ,sorunlar çözülüyor,başkanlar geçerken manalı manalı bakıştılar,tebessüm ettiler ,kuru yükseltmek isteyenlerde bunun tam tersini söyliyerek,dedikodusunu yayarak canınızı yakabilirler,benden söylmesi,burada bizim basından daha çok yabancı basına güvenirim ben.Not:YTD