Ana SayfaPiyasaÇemaş Döküm ve Transtürk Holding sorusu---

Çemaş Döküm ve Transtürk Holding sorusu

2 / 2
Çemaş Döküm ve Transtürk Holding sorusu
08 Kasım 2016 - 10:35 www.borsagundem.com

GEÇMİŞ ZARARLARINI KAPATMALI

SORU (2) - Transtürk faaliyeti olan bir şirkete ortak olmuş, yeni bir firma kurmuş. Bunlar, şirketin borsa kotunda kalmasına yeterli midir? 

Durmuş

CEVAP - Transtürk Holding’in hisseleri Mart 2013’te Gözaltı Pazarı’na alındı. Borsa Yönetimi, Gözaltı Pazarı’na alınma kararı verirken şirketin iştiraklerinden Makina Takım’daki paylarını satması sonrasında sahip olduğu iştirak ve bağlı ortaklıklarının gayri faal duruma düşmesini, herhangi bir ticari ya da ekonomik faaliyetinin bulunmaması ile konsolide finansal tablolarına göre özkaynaklarının negatifte bulunmasını gerekçe gösterildi. Arada geçen üç yılı aşkın sürede mali yapısında kayda değer bir gelişme yaşanmadı. Son açıklanan 2016 yılı altı aylık bilançosunda ise sembolik bir kârlılık söz konusu. Geçmiş yıl zararları toplamıysa 110,5 milyon TL’nin üzerinde bulunuyor. Şirketin her şeyden önce geçmiş yıl zararlarını kapatabilmesi şart. Bu da kayda değer bir kârlılık yapısına kavuşmasını gerektiriyor. Ancak mevcut haliyle mali yapının düzeleceğine dair işaret görülmüyor. 

Tüm bunlardan ayrı olarak Şirket, merkezi Bursa’da bulunan Tekno Tasarım isimli firmanın sermayesinin yüzde 30’unu satın alacağını açıkladı. Söz konusu firmanın 2019 yılı için öngörülen ciro ve hedeflerinin yakalanması halinde yüzde 49 oranındaki payı da 2 milyon TL’ye alınması yönünde opsiyonu bulunuyor. Açıklamaya göre Tekno Tasarım, otomobil ve bazı sanayi şirketlerinin patent ve faydalı model gibi teknoloji yatırımları ve uygulamalarıyla ilgili TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kurumlara yapılan proje başvurularıyla ilgili iş yapmakta. Ancak göründüğü kadarıyla bu firmanın gerçekleştireceği kârlılık ile Transtürk Holding’in geçmiş yıl zararlarını kapatması zor. Netice itibariyle Transtürk Holding’in mevcut şartlarda Yakın İzleme Pazarı’ndan çıkması beklenmemeli. 

Mali yapısı belirsiz firmalar yerine kârlı olan ve elde ettiği kârı düzenli artırabilen firmaların takip edilmesinde fayda var.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)