Ana SayfaPiyasaBu sektörler kâr payı ödemesinde gerideler---

Bu sektörler kâr payı ödemesinde gerideler

4 / 4
Bu sektörler kâr payı ödemesinde gerideler
21 Eylül 2014 - 07:45 www.borsagundem.com

EN FAZLA KREDİ İNŞAATA VERİLDİ

 

Halihazırda inşaata dayalı bir ekonomimiz var. Yeni binalar başta inşaata dayalı sanayiyi canlı tutarken yan ve dolaylı sanayiyi de olumlu yönde etkilemekte. Canlı tutulan inşaat sektörüne banklardan da kaynak akışı hayli yüksek.

Toplam krediler içinde inşaat sektörü yüzde 7.1 ile en yüksek payı alırken, toptan ticaret ve komisyonculuk yüzde 6.8 ile hemen ardından geldi. Bir bütün olarak sanayi sektörü içine aldığımız elektrik, tekstil, metal ana ve gıda sanayinin toplam krediler içindeki payı ise yüzde 15.

Eski Merkez Bankası Başkanı Yaman Törüner, 2001 yılında, bankaların kredi verebilecekleri paranın yüzde 50’sini menkul kıymetlere, özellikle de devlet tahvillerine yatırdığını söylüyor. 2009 yılından bu yana kredilerde artış gözlenirken, 2012’den itibaren toplanan mevduatın üzerinde bir kredi kullandırma söz konusu.

Krediler büyüyor. Büyüyen kredilerin yüzde 70’i ticari ve kurumsal kredilerle KOBİ’lere gidiyor. Bu anlamıyla bankaların ekonomiye katkısı göz ardı edilemez. Ancak işletmeler için banka kredileri hayli maliyetli olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Bu noktada işletmelerin, kredi maliyetlerini düşürmek hatta sıfırlamak açısından, sermaye piyasalarını ciddi bir alternatif olarak göz önünde bulundurmalarında fayda var.

Zeynep Aktaş / Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xxx21 Eylül 2014 22:10

    saf hepsinden iyi,net 9,19 veriyor...

  • sadi öner21 Eylül 2014 20:53

    tekfendede kar çok ama temettü deyince yoklar

  • Sevgili Borsagundem..21 Eylül 2014 11:10

    Artik burada spk yada bist ile ilgili haber okumak istemiyoruz,halkin bilincli sekilde zarar etmesine sebep olan bu kurumlari gormek isitmek iste mi yo ruz ..ac kapacilar oldugu surece buraya yeni yatirimci gelemez..

  • suoyguncular21 Eylül 2014 10:54

    Turk isadamlari boursada suoygun yapyolar, dunyada esi olmayan bir somurut bu , kanunlar onlara yardim ediyor , kanunlar ozellikle suoygun icin hazırlanmıştır, kefen pearaniz olsun