Ana SayfaPiyasaBu sektörler kâr payı ödemesinde gerideler---

Bu sektörler kâr payı ödemesinde gerideler

3 / 4
Bu sektörler kâr payı ödemesinde gerideler
21 Eylül 2014 - 07:45 www.borsagundem.com

Kredilerin tahsilatı sıkıntı

Herkesin akıbetinin ne olacağını merakla beklediği Asya Katılım Bankası, zor bir süreçten geçiyor. Halka açık bir banka için birbiri ardına yapılan farklı açıklamalar hissenin borsadaki sırasının da bir açılıp bir kapanmasına neden oluyor. Hissedarlar ise tedirgin.

Banka sıkıntılarını yüzde 25 bedelli sermaye artırımına giderek aşmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta işlem sırası açılan hisse, gerçekleşen panik satışlarla ciddi değer kaybına uğrarken nominal değerinin altına geriledi.

Öte yandan, 29 Ağustos günü Moody’s, Bank Asya’nın kredi notunu düşürdü. Kurum, bankanın uzun vadeli yerel ve yabancı para mevduat notunu “Caa1” olarak revize etti. Bu not bankanın önemli riskler içerdiği anlamına geliyor.

Topladığı mevduattan daha fazla kredi veren kuruluşun en büyük sıkıntılarından birisi de verdiği kredileri tahsil edememesi. Bankanın yasal yollarla tahsil etmeye çalıştığı kredileri, topladığı mevduatın yüzde 10.41’ine denk geliyor. Bu oran, ona en yakın bankalardan Şekerbank için yüzde 5.75, Tekstilbank için yüzde 5.23 seviyesinde bulunuyor. 

Kârlılık düşse de korunuyor

Meksa Yatırım Menkul Değerler Stratejisti Zeynel Balcı, faiz artışı, kredi kartı ve tüketici kredilerine ilişkin kısıtlamalar ve ekonomideki büyümenin zayıflaması, bankaların kârlılığında gerilemeye neden oluyor, diyor. Öte yandan, kredi büyümesi birkaç banka dışında yüzde 15’in üzerinde seyrediyor. Bankalar için burada üzerinde durulması gereken bir diğer husus toplanan mevduattan daha fazla kredi verebiliyor olmaları. Balcı, bankaların, iç piyasada tahvil, dışarıdaysa borçlanma ve sendikasyon kredisi yoluyla, topladıkları mevduatın üzerinde kredi verme imkanına ulaşabildiklerine dikkat çekiyor.

Geçmiş verilere baktığımızda, konjonktürün de lehe işlemesi neticesinde bankalar gerçekleştirdikleri bu işlemlerden dolayı kayda değer bir getiri sağlarken kârlarını da yüksek tutabildiler.

 

 

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xxx21 Eylül 2014 22:10

    saf hepsinden iyi,net 9,19 veriyor...

  • sadi öner21 Eylül 2014 20:53

    tekfendede kar çok ama temettü deyince yoklar

  • Sevgili Borsagundem..21 Eylül 2014 11:10

    Artik burada spk yada bist ile ilgili haber okumak istemiyoruz,halkin bilincli sekilde zarar etmesine sebep olan bu kurumlari gormek isitmek iste mi yo ruz ..ac kapacilar oldugu surece buraya yeni yatirimci gelemez..

  • suoyguncular21 Eylül 2014 10:54

    Turk isadamlari boursada suoygun yapyolar, dunyada esi olmayan bir somurut bu , kanunlar onlara yardim ediyor , kanunlar ozellikle suoygun icin hazırlanmıştır, kefen pearaniz olsun