Ana SayfaPiyasaBorsaya vergi geldi mi?---

Borsaya vergi geldi mi?

2 / 2
Borsaya vergi geldi mi?
03 Ocak 2017 - 09:15 www.borsagundem.com

UYGULAMA 2020 SONUNA KADAR YÜRÜRLÜKTE

SORU-Borsaya vergi geldi mi yoksa hala eskisi gibi hisse senedi alım satımlarında vergi yok mu? Buna göre işlem yapacağım. Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler. 

Jimmy

CEVAP-Gelir Vergisi Kanununda yer alan geçici 67. maddesi menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarından elde edilen gelirlerle mevduat faizleri, repo gelirleri ve özel finans kurumlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesini düzenliyor. İlgili kanun maddesi 2020 yıl sonuna kadar yürürlükte. İlerleyen süreçte uzatılmaması ya da değişikliğe gidilmemesi halinde de 31 Aralık 2020 yılına kadar aynen devam edecek. 

Söz konusu maddeye göre hisse senedi alım satımlarından elde edilen gelir mükellefiyetin türüne göre farklı uygulamaya tabi bulunuyor. Bu noktada çoğunluk tam mükellef olarak tanımlanan gruba girdiği için biz de bu gruba göre açıklamada bulunacağız. Yani burada yer alan bilgiler tam mükelleflerle ilgili. Türkiye’de ikamet edip yurt içinde ve dışında elde edilen kazançlar mevzuata göre tam mükellef sıfatıyla vergilendirmeye tabi olmakta. 

Tam mükelleflerin, borsadaki menkul kıymet yatırım ortaklığı hisse senetlerinin alım satımlarından elde ettikleri kazançlarından yüzde 10 stopaj alınmakta. Diğer hisse senetlerinin alım satım kazançlarından stopaj söz konusu değil. Öte yandan bir yıldan fazla elde tutulan menkul kıymet yatırım ortaklığı hisse senetleri de stopaja tabi tutulmuyor. Stopaj bu tür yatırım enstrümanları için nihai vergi olup ayrıca bir vergi söz konusu değil. 

Borsada işlem görmeyen şirketlere ait hisse senetlerin alım satımından elde edilen kazançlar ise diğer gelirler gibi beyan edilerek vergiye tabi olmakta. Ancak böylesi bir durumda alım satım zararları öncelikle alım satım kârlarına mahsup edilmekte. Öte yandan İki yıldan fazla tutulan tam mükellef şirketlere ait hisse senetlerinden elde edilen kazançlar ise vergiye tabi değil. Bu anlamıyla merkezi Türkiye’de olan hisselerin alımı bir yönüyle desteklenmek istenmekte. 

Tüm bunlardan ayrı olarak hisse senedinden kaynaklanan temettü gelirleri üzerinden de yüzde 15 stopaj kesintisi yapılır. Tam mükellef şirketlerden elde edilen temettünün (stopaj öncesi) yarısı, 2016 yılı için beyanname sınırı olan 30 bin TL’yi aşması halinde yıllık beyanname ile birlikte beyan edilir. Bu halde temettüyü dağıtan firma tarafından kesilen stopajın tamamı gelir vergisinden mahsup edilir. Bakiye bir ödeme kalması halinde bu vergi olarak ödenir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Koray03 Ocak 2017 17:02

    Öncelikle borsayı doğru dürüst işletsinler. yandaşları istediği gibi piyasayı sömürme operasyonu yapıyor ve kimse umuramıyor

  • Koray03 Ocak 2017 17:00

    Borsadaki şirketler zaten vergisini veriyor. Ortak olanda vergi vermiş sayılır. çalışanlarıda verg,isini erior. kar payı dağıımının vergisi saçma.

  • Koray03 Ocak 2017 17:00

    Borsadaki şirketler zaten vergisini veriyor. Ortak olanda vergi vermiş sayılır. çalışanlarıda verg,isini erior. kar payı dağıımının vergisi saçma.

  • Serkan03 Ocak 2017 16:59

    Ortak olunan şirketin Kar payı dağıtımına vergi olmaz. bunun kaldırılması borsaya talebi artırır.

  • ver03 Ocak 2017 16:57

    Borsa da temmetüye vergi ödenmesi saçma. vatandaş vergisini ödediği parayla hissse senedi alıyor. şirkete ortak şirket zaten vergisini ödüyor. hukumet her yerden vatandaşı sömürüyor

  • FAİZ LOBİSİ03 Ocak 2017 11:05

    BENCE GELMELİ BANKA MEVDUATINDAN ELDE EDİLEN KAZANÇTAN VERGİ ALAN DEVLET BORSADAN DA ALMALI. ANAYASADA Kİ EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI. SIRF BU SEBEBTEN BANKAYA PARAMI YATIRMIYORUM. YASTIK ALTINDA TUTUYORUM....

  • Yorumspor03 Ocak 2017 10:06

    Borsaya vergi getirilmesi, küçük yatırımcıyı borsadan tamamen uzaklaştıracaktır. Yerli yatırımcı ile yabancı yatırımcı arasında fark olmaması gerekiyor. Bugün yabancı yatımcı hisselerini sattığı anda dolara geçebilirken, yerli yatırımcı ise takasta (T+2) 2 gün bekledikten sonra parasını çıkarabilmektedir. Bu zaten yerli yatırımcıya verilmiş bir cezadır.