Ana SayfaPiyasaAslan Çimento ve Makina Takım sorusu---

Aslan Çimento ve Makina Takım sorusu

2 / 2
Aslan Çimento ve Makina Takım sorusu
07 Aralık 2016 - 09:45 www.borsagundem.com

ZARAR VARSA DÜŞÜŞ KAÇINILMAZ

SORU (2) - Makina Takım hissesi yatırımcısıyım. Yıllardır bekliyorum. Son 3 4 yıldır şirketin ticari faaliyetlerden faaliyet karı olumlu derecede iyi seviyeye geldi. Bedelli artırımı ve arsa satışı ile de mevcut borcunun büyük bir bölümünü kapatıp yılda 10-15m kar eden bir şirket haline geleceği ortada olan bir şirket. Ancak sürekli değer kaybediyor. 1985’teki 30 yıl önceki fiyatına yakın. Ben bunun nedenini anlayamadım? Siz anlayabildiniz mi acaba? Teşekkürler, kolay gelsin.

Sezer Batur

CEVAP-Yatırımcıların bir hisseye yönelebilmesi için ilgili şirketin büyüyen bir yapıya sahip olduğu noktasında tereddüt yaşamaması gerekir. Eğer firma düzenli şekilde gelir ve kârlılığını artırabiliyorsa buna bağlı olarak hissenin fiyatı da uzun vadede yükselecektir. Arada gelen kâr satışlarına bağlı düzeltmeler yaşansa da istikrarlı büyüme hissedeki çıkışı destekleyecektir. Makina Takım ise sürekli zarar eden bir yapıya sahip. Son iki yılda firmanın faaliyet kaleminden kâra geçebilmesi önemli olmakla birlikte yatırımcının tercih etmesinde yeterli bir motivasyon sağlayamıyor. Nihayetinde asıl önemli olan dönem sonundaki kârlılıktır. Makina Takım ise yıl sonunda sürekli zarar ediyor. Bunun temel nedeniyse finansal giderler kalemi. Borç yükünün fazla olması elde edilen kârı eritiyor. Şimdilerde de yükselen dolar kurundan kaynaklı baskı yaşanırken yıl sonunda zararın artması şaşırtıcı olmayacaktır. Firmanın son açıklanan 2016 yılı dokuz aylık bilançosuna göre zarar 11 milyon TL. Birikmiş geçmiş yıl zararı ise 378,3 milyon TL seviyesinde ve özsermayesi eksiye düşmüş durumda. Bu şartlar altında hisseye yönelik iyimser bir beklenti içinde olabilmek için ileriye dönük güçlü işaretler alabilmeli. Aksi taktirde gereksiz yere risk alınmış olunacaktır.


YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Osman aydın07 Aralık 2016 20:03

    iş leasing (ISFIN)hissesinide bir analiz edermisiniz,4 senedir tutuyorum.

  • BİRİDE ŞU HİSSEYİ SORSUN07 Aralık 2016 09:52

    MEMSA BORÇLARI YAPILANDIRIYOR HALKBANKASI PROTOKOLÜ GEREĞİ BORÇLARI ÖDÜYOR SAYIN BORSA GÜNDEM MEMSA NE OLUR?????????????