Ana SayfaHisse Öneri ListesiHikayesi olan ve 'al’ veren 34 hisse---

Hikayesi olan ve 'al’ veren 34 hisse

4 / 14
Hikayesi olan ve 'al’ veren 34 hisse
12 Nisan 2016 - 12:02 www.borsagundem.com

"SATIN ALMA VE YATIRIMLARLA BÜYÜYECEĞİZ"

Burak Başarır / Coca-Cola İçecek CEO’su

Coca-Cola sisteminde satış hacmine göre beşinci sırada yer alan Coca-Cola içecek(CCI) olarak, The Coca Cola Company (TCCC) markalarından oluşan gazlı ve gazsız içeceklerin üretim, satış, ve dağıtımını gerçekleştiriyoruz. CCI Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye, ve Tacikistan 10 bini aşkın çalışanı var. 25 fabikası ile 380 milyonluk tüketici kitlesine gazlı içeceklerin yanı sıra meyve suyu, su, enerji ve sporcu içecekleri, buzlu çay ve çaydan oluşan gazsız içecekler kategorisinde de zengin bir ürün portföyü sunuyoruz. CCİ'nin hisseleri Borsa İstanbul'da, Amerikan depo sertifikaları (ADR) ABD'de tezgahüstü piyasalarda, eurobond'u İrlanda Borsası'nda işlem görüyor. Zorlu geçen 2015 yılına rağmen CCİ büyümeye devam etti. 2015 yılını da çift haneli gelir artışı ile kapattık. CCİ'nin net satışları 2015'te yüzde 12 artış göstererek 6.7 milyar TL'ye yükseldi. Bu sonuçları Orta Asya'da ekonomik kriz, Irak'ta güvenlik problemleri, Pakistan'da zorlu rekabet ve Türkiye'de düşük tüketici güveni koşulları altında elde ettik. Pakistan'ın Multan kentinde yeni fabrika açtık. Tesis için 70 milyon dolar yatırım yaptık. Pakistan'da üç yıl içinde 200 milyon dolarlık daha yatırım yapacağız. İslamabad'da bir arsa aldık. Oraya da fabrika yapacağız. Karaçi'deki fabrikayı büyüteceğiz. Uzun vadede Faisalabad'da da bir tesis kurmamız gerekebilir. Bunların her biri 50-60 milyon dolarlık yatırımı ifade ediyor.

Son 10 yılda faaliyet gösterdiğimiz 10 ülkede (Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye ve Tacikistan) 2 milyar dolar yatırım yaptık. Bunun 500 milyon doları Pakistan'a yapıldı. 300 milyon litre üretim kapasitesine sahip Multan'daki yeni fabrikamızda 2 bin 500 kişi doğrudan veya dolaylı olarak geçimini sağlayacak.

Bu yıl da petrol fiyatlarının orta vadede düşük seyredeceği beklentisiyle Orta Asya hariç tüm faaliyetlerimizin büyüme göstereceğini tahmin ediyoruz. Uzun vadede ise dünya ortalaması üzerinde nüfus artışı ve ekonomik büyüme oranlarının yanı sıra 30 yaş altı genç nüfusun yüksek oranı gibi etkenlerle faaliyet gösterdiğimiz pazarların büyük fırsatlar barındırdığına inanıyoruz. Bu yıl Orta Asya pazarlarındaki zorlu koşullar devam ederken diğer pazarlarımızda olumsuz etkilerin daha az olmasını bekliyoruz. 2016 yılında Türkiye'deki satış hacminin düşük tek haneli büyüme göstereceğini, uluslararası operasyonların düşük-orta tek haneli, konsolide satış hacminin ise düşük-orta tek haneli büyüme kaydetmesini bekliyoruz. Net satış gelirlerindeki artışın hacim artışının üzerinde olmasını, konsolide FAVÖK marjının ise 2015 yılına göre yatay seyretmesini öngörüyoruz. Türkiye operasyonunda, küçük paketlerin payındaki artışın karlılığı olumlu etkilemesini bekliyoruz. Pakistan'da daha dengeli bir satış hacmi ve karlılık artışı öngörüyoruz. Diğer yandan, petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve kurların ABD doları karşısındaki değer kayıplarının, Orta Asya pazarlarında ekonomik büyüme ve tüketici güvenini baskı altında tutmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Orta vadede yeterli kapasiteye sahip olmamız nedeniyle yatırım harcamaları konusunda esnekliğe sahibiz. Bu bağlamda, 2016 yılında da pozitif serbest nakit akışı elde etmeyi planlıyoruz. 2016 yılında CCİ, faaliyet gösterdiği coğrafyada organik büyümenin yanı sıra satın almalar ve sıfırdan yapılacak yatırımlar yoluyla büyümeye devam etmeyi hedefliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)