Ana SayfaPiyasaAdana C ve Baştaş Çimento sorusu---

Adana C ve Baştaş Çimento sorusu

2 / 2
Adana C ve Baştaş Çimento sorusu
22 Şubat 2018 - 08:41 www.borsagundem.com

ÖNCE KÂR ARTIŞINA SONRA TAKASTAKİ PAYA BAKMALI

SORU (2) - PÖİP’de yer alan BAŞTAŞ son iki yılda halka açıklık oranı ve hisse adetini arttırdığı görünüyor ve son 3 – 4 yılda yıllık bazda karlılık oranında da artışlar var. 2017 içerisinde yüzde 49 şirket alımı yaptı. Sizce bu ne anlama geliyor? Halka açıklık oranı ve hisse Adedi artışı ne anlama geliyor? 

Taylan Avşar

CEVAP - Ağustos 2012’de eski adıyla Serbest İşlem Platformu yeni adıyla Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda işlem gören Baştaş Çimento’nun ilk günden bu yana piyasadaki işlem hacmi ve hisse adeti artmakta. Bunun nedeni hisseye sahip olan ortakların geçen süre zarfında ellerinde bulundurdukları hisseleri borsada işlem gören tipe dönüştürmeleri. Dönüşümler devam ettiği sürece hissenin takas saklamadaki miktarı da artacaktır. Gelinen aşamada hissenin takas saklama oranı yüzde 5 seviyesinde bulunuyor. İlerleyen süreçte bu oran daha da artacak olsa da işlem hacminin fazla değişmediğini hatırlatmakta yarar var. Son bir yıldaki ortalama işlem hacmi sekiz bin TL’nin altında bulunuyor. 

Şirket, 29 Mart 2017 tarihinde Çözüm Endüstriyel’in yüzde 49’unu diğer ortaktan satın aldı. Böylece bağlı iştirakin sermayesi içindeki payı yüzde 99,99’a ulaştı. Söz konusu iştirak atık madde işlemekte ve Baştaş’ın faaliyetine olumlu katkı sunacağı beklentisi ile alım gerçekleştirildi. Alım bedeli 3,4 milyon Euro olup söz konusu tutar, alındığı tarihteki son yıllık bilançodaki hasılat tutarının yüzde 3,17’sine denk geliyordu. Bu itibarla gerçekleşen alım önemli olmakla birlikte bilanço içindeki oranı göz önüne alındığında şirket açısından olağanüstü bir yeri bulunmadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Tüm bunlardan ayrı olarak şirketin kârlılık yapısı incelendiğinde bir yıl artarken ertesi yıl gerilediği görülüyor. Bu da hissenin uzun süredir yatay bantta inişli çıkışlı bir seyir izlemesini açıklamakta. Kârını düzenli olarak artıran firmaların takip edilmesinde yarar var. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MAUDUR23 Şubat 2018 01:02

    borsa gündem lütfen birkerede ieyho yazin milet perisan oldu

  • Neşet ÖZGÜN22 Şubat 2018 23:58

    ADANA C için yorumunuzu okudum ama tatmin olmadım bu hissede evet iniş çıkış oldu son 1 ay içerisinde hangi hissede yokki .Borsanın durumu ortada . Ama Şirket bu gün 125.972.000 TL kar açıklamış eğer bunlar olumsuzluk ise son 1 aydır bazı zarar eden hisselerin hala çıkışta olması nekadar olumludur. Ayrıca Çimento sektörü için bahar sezonu daha verimli değilmi.Ayrıca Borsa 1 yıldır nerden nereye gelmiş hisse hala kazançta yeterli değimi.Çıkışa ihtiyacı yokmu Alanlar bunu düşünerek giriyor. Saygılar.