Foto GaleriEkonomiBorsa İstanbul’un temettü liderleri

Borsa İstanbul’un temettü liderleri

6 / 10 Borsa İstanbul’un temettü liderleri
29 Ocak 2018 - 14:51

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Şirketlerin temettü politikası, temettü yatırımcılığında en önemli noktalardan birini oluşturuyor. Bir şirketin istikrarlı şekilde temettü vermesi, o şirketin istisnai durumlar dışında düzenli ve önemli oranda kâr elde edebildiğini gösteriyor. Çünkü kâr etmeyen şirketler, temettü ödeyemiyor. Kârlılık tarafında başarılı olan şirketlerin belirli bir cirosal büyüklüğe ve sektöründe önemli bir pazar payına ulaşmış olduğunu da göz önüne almakta fayda var. Bu da söz konusu şirket hisselerini, yatırımcılar nezdinde potansiyel vadeden hisseler arasında sokuyor ve bu hisseler yatırımcıların en çok takip ettiği hisseler oluyor. Genelde kârlılıkta sıkıntı yaşayan ve sermayeye ihtiyacı olan şirketler ise temettü ödemesi yapmıyor. 

Yatırım kararında bir diğer önemli husus ise temettü verimliliği. Temettü politikasının düzenli olmasının yanı sıra şirketin hisse senedi fiyatına göre ödediği temettü miktarı da hisse tercihlerinde kritik rol oynuyor. Temettü verimliliği yüksek hisseler, güvenilirlik noktasında bir adım öne geçerek portföylerde yer bulabiliyor. 

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Erol Danış, yatırımcılara şubat ayı başında başlayacak olan 2017 yılı son çeyrek bilanço döneminde yüksek temettü verme potansiyeli oluşacak şirketlere odaklanmalarını öneriyor. 2018'de Yatırım Finansman'ın araştırma takibinde yer alan hisselerin ortalama temettü getirisinin yüzde 4 olmasını bekleyen Danış, bu oranın konsensüs beklentisiyle büyük ölçüde uyuştuğunu belirtiyor. Erol Danış, şöyle devam ediyor: "Çimento şirketlerinden Bolu Çimento, Adana Çimento A, Çimsa, Mardin Çimento, Akçansa ile İndeks Bilgisayar, Tüpraş, Erdemir, Petkim, Türk Telekom'un bu yıl yüksek temettü getirileriyle öne çıkacağını öngörüyoruz. Emlak GYO, Teknosa ve Halkbank'ta temettü getiri beklentimiz piyasa beklentisinden daha düşük bir seviyede bulunuyor. Erdemir, Türk Telekom ve Ford Otosan'da ise piyasa beklentisinden daha yüksek temettü getirisi öngörümüz var."

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • berk inan30 Ocak 2018 14:27

    Temettü orani zaten borsadaki hisse fiyatindan düsülüyor , temettünün faydasi ne , spekülasyondan baska bisey degil

  • MAUDUR29 Ocak 2018 17:57

    EKGYO VERSE NE OLUR VERMESE NE OLUR HALEN ESKI ENDEKSE DOGRU HAREKET EDIYOR SENE 2011 ENDEKS 60.000 EKGYO 3.15 SIMDI ENDEKS 120.000 HISE 2.65 BU NASIL BIR SOYGUN.