Yeni dönemde Y kuşağı hisseleri kazandıracak

Korona virüs sürecinde birçok hisse dip yaparken teknoloji ve e-ticarete yönelen fonlar krizin kazananları oldu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa ve ABD'de yayılan salgın ve bunun sonucunda ortaya çıkan karantina uygulamaları, çevrimiçi perakendecilerde ve video iletişim platformlarında yeni kullanıcıların artmasına ve şirketlerin internet varlıklarını genişletmesinde yol açtı. Tüketicilerin ve kurumsal şirketlerin davranışlarda köklü değişimleri körükledi.

Bu durum genellikle teknoloji ve e-ticaret gibi 20'li ve 30'lu yaşlardaki Y kuşağı olarak adlandırılan genç nesillerle ilişkilendirilen işletmeleri ve sektörleri salgın sürecinde yücelten bir durumun ortaya çıkmasını sağladı.

Goldman Sachs Y kuşağı fonuyla yükseliyor

Blooomberg’in haberine göre, Goldman Sachs Varlık Yönetimi’nin Y kuşağı şirketleri etrafında biçimlendirdiği fonu kriz sürecinde büyük bir getiri sağladı. Goldman Sachs fonu çevrimiçi işlemlerin ve teknolojinin hayatın bir parçası haline geldiği korona virüs karantinalarında yükselen Y kuşağı şirketi hisseleriyle değerini yükseltti.

Bankanın 362 milyon dolarlık Y Kuşağı Sermaye Fonu nisan ayının başından perşembe gününe kadar ABD Doları bazında %25 değer kazandı ve rakip fonların %95’ini geride bıraktı. Fon geçtiğimiz yıldaki %24’lük kaybını sadece bir ayda %4,9’a indirdi.

Goldman Sachs Varlık Yönetimi Birimi Temel Özkaynak Müşteri Porföyü Yönetimi Başkanı olan Luke Barrs, “Dünya Y kuşağı tüketici tercihlerine adapte olmaya zorlandı ve bu büyük olasılıkla yeni teknolojilerin ve platformların benimsenmesi için büyük oranda bir ivmeye yol açacaktır” ifadelerinde bulundu.

Goldman Sachs sağlık hisselerini tercih etti

Bankanın fon yöneticileri geçen ay gerçekleşen hızlı düşüşü perakende hisseleri satın almak için kullandı. Hisse sepetinin içerisindekileri aktarmayı reddeden Barrs bu perakende şirketlerinin lüks ve tanınmış isimlerden korona virüs karantinalarından faydalanan Çinli şirketlere kadar oldukça geniş perspektifli olduğunu belirtti. Portföyün yaklaşık %20'si ABD, Çin ve Latin Amerika'daki e-ticaret şirketlerine adanırken, lüks firmalar "sadece birkaç yüzdelik puan" oluşturuyor.

Goldman Sachs Küresel Y kuşağı Fonu yaklaşık portföyünde daha önde %20 olan restoran, seyahat ve etkinlikler gibi dışarı çıkmayı gerektiren aktivitelerin payını %10’dan daha aşağıya çekti. Barrs, bu kriz sırasında fonun sağlık ve sürdürülebilir yaşamla ilgili firmalara "makul" bir şekilde yatırımın sürdürüleceğini söyledi.

Barrs, "Bu krizin sonuçlarından biri, insanların günlük yaşamları hakkında daha düşünceli olmaları, fakat aynı zamanda şirketlerin uygulamalarında daha sürdürülebilir olmaya itildiğini, plastik ambalajlardan uzaklaşmaları veya sağlık ve beslenmeyi iyileştirmek için daha sürdürülebilir yollar bulmaya çalıştıklarını görme olanağının artması oldu" dedi.

Enerjiden hisselerinden kaçış işe yaradı

Korona virüs önlemlerinin yol açtığı ekonomik zarardan kaynaklanan korkular küresel hisseleri Mart ayında 2016'nın en düşük seviyesine çekerek yatırımcıların nakit sıkıntısı çekmelerine ve birçok fon yöneticisinin getirilerini silmelerine yol açtı. Küresel hisse senetleri, kapsamlı parasal ve mali destek tedbirleri ve virüs vakalarının hafifletilmesiyle ilgili iyimserlikle birlikte Mart ayı sonundan itibaren toparlanma sürecine girdi.

Y kuşağı fonu ise enerji sektörü hisseleri içermemesi nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüşten etkilenmemeyi başardı. Barrs, Goldman ekibinin karantina sürecinden önce kaçındığı ve şu anda baskı altında olan bir diğer endüstrinin ise büyük perakende zincirleri olduğunu ifade etti.

Eskiyen endüstrilerin sonu mu geliyor?

Goldman ekibi hisse seçiminde kısa ömürlü şirketler yerine uzun vadeli hedefler koyan şirketlere odaklandıklarını bir hevesle doğan hisseler çevresinde bir fon oluşturulamayacağını belirtiyor. Portföy yöneticilerine göre Y kuşağı şirketleri bugün tüketiciyi harekete geçiren en güçlü kuvvet ve onların dönemi geldiğinde bazı yaşlı endüstrilerde aksama yaşanabilir.

Fonun Mart verilerine göre, Amazon, Çinli internet devi Tencent Holdings, sürdürülebilir enerji firması NextEra Energy, Apple’ın üretim sürecindeki partnerlerinden Tawian Semiconductor ve biyoteknoloji firması Illumina gibi şirketler Goldman Sachs’ın Y kuşağı Fonu’nun içerisinde bulundurduğu bazı önemli hisseler olarak dikkat çekiyor.