Ünlü ekonomist uyardı: İkinci dip geliyor

Korona virüsün tüm dünyaya yayılmasıyla 23 Mart tarihinde dibi gören küresel ekonomiler ünlü Ekonomist Stephen Roach’un öngörülerine göre ikinci bir dibe doğru gidiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomist Stephen Roach, Wall Street'teki V şeklindeki toparlanma çılgınlığının yatırımcıların yoldan çıkmasına yol açtığı konusunda uyarıyor. Morgan Stanley’nin Asya Birimi Eski Başkanı Stephen Roach CNBC’ye verdiği röportajda ikinci bir kriz ihtimaline ilişkin, “Sadece virüste değil ekonomin kendisinde de korkulan ikinci bir dibin nüksetme ihtimali oldukça gerçek” ifadelerinde yer verdi.

Roach resesyonların tarihsel olarak ikinci dibi gördüğünü hatırlatarak korona virüs krizinin alışılmadık kökenine rağmen aynı modeli takip edeceğini öngördü. "ABD ekonomisinin talep tarafındaki davranışsal teslim olma durumu bu yılın ikinci yarısında, işletmeler, işe alımlar tarafında büyük sorunlar oluşturmaya devam edecek ve şirketlerin iflas etmesi potansiyelini yaratacaktır" dedi.

Asya konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Roach, Ocak ayında korona virüs salgınının 2003'te SARS etkisini gölgede bırakacağını ve ABD dahil olmak üzere küresel ekonomiyi şok edebileceğini öngördü.

Vaka sayısı Nisan ayından bu yana kontrol altında tutulan Çin’i model olarak gösteren Roach, ABD'nin tüketici talebini yeniden artmasına rağmen zor bir iyileşme süreciyle karşı karşıya olacağına inanıyor.

Roach, "Her iki ekonomi de üretimi hızlı bir şekilde geri getirmeyi başardı, ancak özellikle bireylerin yeniden virüs kapmaktan korktukları yüz yüze hizmetleri tercih etmemesi nedeniyle ülkeler tüketici talebini geri getirmek için mücadele ediyor" ifadelerini kullandı.

Ünlü ekonomist ABD’nin yeni bir kurtarma paketi hazırlamasının söz konusu iklimde “gerekli” olduğunun altını çizse de uzun vadede bu paketlerin sonuçlarının zararlı olacağını savunuyor. 

Bütçe açığının patlamaya hazır olduğunu belirten Roach ABD ekonomisi için, "Tasarruflarımız ve cari hesap dinamiğimiz korkunç görünmeye başladı" dedi. Enflasyonu ciddi bir potansiyel sorun olarak gören Roach bunun yanında halen büyük dolar krizinin ayak seslerinin gelmekte olduğunu belirtti. Roach daha önce büyük bir dolar krizinin yaklaşmakta olduğunu belirterek piyasa çevrelerinde büyük bir sansasyon uyandırmıştı.

ABD’de ölümcül dolar krizi yaklaşıyor

 

Borsalarda kobra efekti korkusu

 

Borsalarda yeni risk W şeklinde geri dönüş

 

Borsalardaki balonu görmenin kolay yolu