E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki balonu görmenin kolay yolu---

Borsalardaki balonu görmenin kolay yolu

Borsalardaki balonu görmenin kolay yolu
22 Temmuz 2020 - 12:07 borsagundem.com

Küresel ekonomideki olumsuz gidişata rağmen Wall Street’teki yükselişini devam ettirmesi balon piyasa endişelerine neden oluyor. Data Trek analistine göre bunu anlamanın yolu volatilite endeksini izlemekten geçiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki keskin yükselişler birçok borsa uzmanının balon piyasasının oluştuğuna dair endişe duymasına sebep oluyor. ABD borsaları mart ayı diplerinden bu yana %40’ın üzerinde bir yükseliş gösterdi ve ekonomideki resimse bu yükselişi destekler nitelikte değil. Artan korona virüs vakaları düşünüldüğünde ekonomideki geri dönüşün hızlı olması beklentileri de düşüyor.

Ekonomi ile Wall Street borsalarındaki ciddi ayrılık borsaların gerçeklikten koptuğu ve borsalarda geleneksel bir varlık balonunun işaretlerini verdiği düşüncelerini destekliyor.

Buna karşın araştırma şirketi Data Trek Research’ün kurucusu Nicholas Colas korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksinin (VIX) borsaların balon bölgesine yaklaşıp yaklaşmadığına dair ön işaretler verebileceğini iddia ediyor. Colas Salı günü paylaştığı araştırma notunda, “İyi haber şu ki VIX bize yeni bir spekülatif balon piyasasında olduğumuzu söyleyebilir. Zira balon piyasası oluştuğunda korku endeksi çoğunlukla 20’nin üzerinde kalıyor” ifadelerinde bulundu.

Mart ayı süresince tarihin en yüksek seviyesine çıkarak 80 değerinde seyreden VIX endeksi artan korona virüs vakalarına rağmen uzun süredir 20 civarında seyrediyor.

VIX endeksi çoğunlukla S&P 500 endeksinde yüksek satışlar olduğunda yükseliyor. Buna karşın endeks S&P 500’ün uzun ve kademeli yükselişleri süresince geri çekilmeye yatkın. Nitekim 11 yıl boyunca süren ve korona virüsün küresel çapta yayılmasıyla birlikte sona eren tarihin en uzun boğa piyasasının başarısında da bu bastırılmış volatilitenin rolünün olduğu biliniyor.

Volatilite endeksindeki korkutucu seviyelerde mi?

Colas 1990’ların başlarında volatilite endeksinin ortalamasının 19,4 olduğunu hatırlatıyor. Dow Jones piyasa verilerine göre Salı günü dahil olmak üzere VIX endeksi 104 gündür tarihi ortalamasının üzerinde seyrediyor.

Borsa analisti VIX endeksinin şu anda 24 seviyesinde hareket etiğini ve bu oranın 27,5 üst seviyesinde olan standart sapma içerisinde kaldığını belirtiyor. Colas, 1997-2000 döneminde dot-com balonu sırasında VIX'in hareketi izlendiğinde, piyasalar yine yüksekte seyrederken VIX'in o zamanki tarihsel ortalamasının üzerinde tutarak, mevcut duruma benzer bir tablo oluşturduğunun görülebileceğini söylüyor. Zira Data Trek analisti 1997’de endeksin 33,1 ortalamayla 1998’de 28,3 ortalamayla 1999’da ise 20,9 ortalamayla seyrettiğini hatırlatıyor.

Ünlü milyarderden borsalar için balon uyarısı

 

İkinci dip seviyesinden kurtulmanın maliyeti 1,5 trilyon dolar

 

Altın fiyatı 410 lirayı gördü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yeahh Gideyaah22 Temmuz 2020 18:47

    İki gündür 118-120 arası git gel hatırlıyoruz bu hareketleriiiiiii klasik artık bu tarz oyunlar tepede mal dağıtım AŞ

  • VATANDAŞ22 Temmuz 2020 14:38

    Piyasa değeri/Gsyih oranı %100'ün üzerinde olanları ilgilendiriyor. Bizim %25-30 civarında. Şişmiş olanlar düşünsün. 2008'de endeks 8000-10000 olur diye bekleyen, beklerken fırsatı kaçıran, kaçırınca kafayı yiyen tayfa zombi olarak dolanıyor ortada  :) 

  • BİGBANG22 Temmuz 2020 12:46

    BUMMMM

  • Okie Dokie22 Temmuz 2020 12:31

    Açığa satış yasağı derhal kaldırılmalı. Duy sesimizi SPK.