Rıdvan Çelikel elinden geleni yaptı, şimdi söz SPK’da

Anel Telekom’u yutma operasyonunda düğmeye basıldı. Rıdvan Çelikel, çok değerli mal varlıklarına sahip şirketi Anel Elektrik ile birleştirmek için harekete geçti. Yatırımcı çaresiz, gözler SPK’da...

BORSAGUNDEM.COM-ÖZEL HABER

Sermaye Piyasalarını ne yazık ki babasının çiftliği sanan Rıdvan Çelikel, planlı, programlı yürüttüğü Anel Telekom’u ‘ele geçirme’ operasyonunda son noktayı koymaya hazırlanıyor.
Ya da kendi öyle sanıyor.
Çünkü, Borsagundem.com’un gündeme taşımasıyla, milyonlarca dolarlık markayı yutma tezgahını bozan Otorite’nin elinden kurtulabilirse...
Bugüne kadar yapılan operasyonlardan da anlaşıldığı gibi çok daha önce gerçekleştirilmesi düşünülen ancak Borsagundem.com’un çirkin emelleri ortaya çıkaran, niyetini yüzüne vuran cesur haberciliği karşısında ‘fren yapmak’ zorunda kalan Rıdvan Çelikel, ‘sinsi’ bir birleştirme formülüyle “yatırımcı işte böyle soyulur” dedirtiyor.
Rıdvan Çelikel’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Anel Telekom’dan dün akşam KAP’a gönderilen , “Anel Elektrik ile bu şirket bünyesinde birleşme işlemi için görüşmelere başlanacak” açıklaması çok kritik çünkü, kararın Genel Kurul’dan çıkması, küçük hissedarların sırtından karun gibi zengin olan Patron’un yedikleriyle doymadığının, kasasının daha da şişkinleşeceğinin işareti...
Niye mi?

MİLYONLAR PATRONUN CEBİNE AKTI

Zamanı biraz geriye sarmak yeterli.

Tasarruf sahipleri, Rıdvan Çelikel tarafından 2005’te yapılan halka arzda, güven duygusuyla tüm birikimlerini Anel Telekom’a yatırıyor. Hisseler 3 lira seviyelerinden kapışılıyor. Haliyle milyonlarca lira patronun cebine akıyor.
‘Gelecek vadeden’ şirketten yatırım, büyüme, kâr beklenirken, Patron, yüzde 9 payı bulunan Anel Telekom’un içini boşaltıyor. Anel Telekom’un uzmanlar tarafından 30 milyon dolar değer biçilen markaları 500 bin TL gibi komik ötesi bir paraya Çelikel’in yüzde 59’la hakim ortak olduğu Anel Elektrik’e veriliyor. Eski tabirle, kaşla göz arasında. Akabinde elindeki hisseleri de 2 TL seviyesinden borsada satıyor. Ortalık karışmış, kıyamet kopmuş kime ne, menfaat düşkünü Rıdvan Çelikel bildiğini okuyor. Bir süre ortalık duruluyor. Tam bu sessizlik hayra alamet değil derken bir anda “yabancı bir ortakla görüşme” bilgisi yayılıyor.İlginçtir, KAP duyurularında pazarlık hep ‘devam’ ediyor. Bir yıl boyunca ‘oldu, oluyor, tamam’ hayali pompalanıyor. Ve beklenen (!) açıklama geliyor: “Olmadı, bitti”. Ama uyanık, patronun kötü niyetini kavramış bir yatırımcı, dedektif gibi arıyor,buluyor. Borsagundem.com’un yer verdiği iddia bomba gibi, okuyanı şoke ediyor: Hollandalı şirket paravan...
Yani satış görüşmeleri bu iddiaya göre aslında masal çıkıyor...

Anel Telekom’da yapılanlar önemli nitelikte işlem değil mi?

KENDİ HİSSELERİNİ PAHALI SATIYOR, HİSSELER KURUŞA DÜŞÜNCE OPERASYON BAŞLIYOR...

Yabancı ortaklık yapılacak müjdesi estirerek yatırımcıları oyalama taktiği uygulayan Patron Çelikel, bu esnada boş durmuyor, portföyündeki hisselerin önemli bölümünü yine satıyor. Şirketi ‘faaliyetsiz bırakarak’ Yakın İzleme Pazarı’na atılmasına zemin hazırlıyor. 50-60 gün içinde hisseler 1.5 TL’den 40 kuruşa düşünce de harekete geçiyor; yönetim kurulunda Anel Telekom’u Anel Elektrik ile birleştirme girişimi kararı alınıyor.
Ama gizlenenler su yüzüne çıkıyor...
Parasını kaptıranların feryatları yürek yakarken, bilerek şirketi kötü bir sona sürükleyen Rıdvan Çelikel, hisselerinin önemli bir kısmını elden çıkardığından, kağıdın içine düştüğü zavallılıktan etkilenmiyor, bu bir...
Piyasa değeri 20-25 milyona geriletilmiş Anel Telekom’un yüzde 47.5’una sahip olduğu, yıllık 5 milyon euro kira geliri bulunan 100 milyon liralık Anel İş Merkezi’ni birleştirme yoluyla ‘bedava’ya kapma şansına kavuşuyor. Bu iki...
Anel Telekom iş merkezindeki payını satsa en az 50 milyon lira şirkete gelecek, buna fırsat verilmiyor. Bu üç...
Rıdvan Çelikel’in yazıp yönettiği , ‘Anel Telekom girdabı’nda, alın terine el koymaya doymayan Patron’un 3 lira seviyesinden yatırımcıların kucağına bıraktığı hisseleri kuruşlu rakamlardan geri alma hazırlığı yapılıyor. Bu da dört...
“Dur” denmeyen vurgun, vurgunu davet ediyor.

Anel Telekom, Anel Elektrik ile birleşecek

YATIRIMCININ HAKKINI ‘PAS GEÇME’ ARAYIŞI

Hemen arkasından o kritik soru geliyor...
Rıdvan Çelikel bu evrede, çaresiz bıraktığı yatırımcıların gerçekte hisse başına alması gereken bedeli vermeden nasıl sıyrılacak, nereye sığınacak?
Şu anda onun için tek çıkış olarak, “Ayrılma Hakkı Tebliği” görünüyor. Hedefi belli, ‘yırtmak’. Tebliğin 10. Maddesi’nin birinci şıkkında şöyle deniyor:
“Payları borsada işlem gören ortakların payları için ayrılma hakkı kullanım fiyatı, işlemin ilk defa kamuya açıklandığı tarihten önceki, açıklanan tarih hariç olmak üzere, otuz gün içinde borsada oluşan düzeltilmiş ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalamasıdır.”

Sermaye Piyasaları Rıdvan Çelikel’in babasının çiftliği mi?

İNSANLAR ÇELİKEL’E “BEN YEMEDİM SEN YE” Mİ DİYECEKLER?

Genel kurulda birleşmeye itiraz edenlere ayrılma hakkı kullanım fiyatı, geriye dönük son bir aylık ortalamaya göre hesaplandığında bu da hisse başına yaklaşık 47-48 kuruş demek oluyor.
Birleşmeyi onaylayanlar ise Anel Elektrik hissesi alacak ancak ellerindeki hisseler 47-48 kuruştan işleme tabi tutulacak. Bu da tam bir kazıklanma! ‘Evet’le birlikte küçük hissedar, Anel Telekom’a ait çok kıymetli mal varlıklarını da kendi elleriyle Çelikel’in cebine koyacak. Bunun Türkçesi de, ben yiyemedim, sen ye!

AKSIRINCAYA, TIKSIRINCAYA KADAR...

Oysa, Anel Telekom’da düne kadar yapılan işlemler, haftalar öncesinden ayrılma hakkı doğuracak nitelikte değil miydi? Üstelik o zamanlar hisse henüz yerlerde sürünmüyordu, az da olsa itibarlıydı, yatırımcı adına umut vericiydi. Ama kağıt 1.5 TL seviyesindeyken birleşme kararı alınmıyor, aksine günlerce bekleniyor! Niçin?
Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar götürmek için...

Anel’de yatırımcı perişan, patron zengin!

YABANCIYA SATIŞLA OYALAMA TAKTİĞİ

Devam ediyoruz..
30 Kasım 2016’da KAP’a düşen açıklamada, Anel Elektrik’in yüzde 24.68 pay sahibi olduğu 50 milyon TL sermayeli Anel Telekom’un yabancıya satışının iptal olduğu açıklanıyor. Yatırımcı cephesinin yaklaşık bir yıl boyunca ‘satılacak’ diye beklediği görüşmeler hüsranla kapanıyor. Açıklamada, şirketin Hollanda merkezli Acredo Technology BV'ye satışı süreci neticesiz kaldığı ifade ediliyor.

SPK, Anel'de duruma el koydu

ŞİRKETİN AKTİF FAALİYETİ BİTMİŞ, HABER VERİLMİYOR

Bir gün sonra yani 1 Aralık 2016’da ise Borsa İstanbul Yönetimi’nin Anel Telekom kararı düşüyor KAP’a. Ana Pazar'daki Anel Telekom'un ayın 5’inden itibaren Yakın İzleme Pazarı'nda işlem görmeye başlayacağı bildiriliyor. Açıklamada Pazar değişikliği kararına gerekçe olarak gösterilen şok bir ifade yer alıyor: Şirketin aktif bir faaliyeti kalmadığı anlaşıldığından...

BİLİNÇLİ OLARAK 50-60 GÜN BEKLENİYOR

Anel Telekom 5 Aralık 2016’da Yakın İzleme Pazarı’na atılıyor, Rıdvan Çelikel 50 – 60 gün geçtikten sonra ‘Anel Elektrik’le birleşme görüşmesi’ kararını açıklıyor? Bilinçli yaratılan bekleme süresinde hisseler 1.50 liradan 40 kuruşa kadar düşüyor. Değer kaybı büyürken, yatırımcılara ödenecek ayrılma hakkı faturası böylelikle küçülüyor.

13 Aralık’ta Borsagundem.com, kimsenin farketmediği ama hayati önemdeki detayı, “Anel Telekom bilinçli olarak faaliyetsiz bırakıldı” manşetiyle paylaştı. Haberde aynen şöyle yazıyordu: “Anel’in patronu Rıdvan Çelikel gücünü kötüye kullanıyor. Yatırımcıya haber vermeden şirketi faaliyetsiz bırakıyor. Anel Telekom, Anel Elektrik, Anel yapı üçgeninde oyun üzerine oyun oynanıyor.”

Anel Telekom'un satışı iptal oldu

BORSA GÜNDEM’İN ÇOK KONUŞULAN “NİTELİKLİ İŞLEM” MANŞETİ

13 gün sonra yayınladığımz nitelikli işlemleri sorgulayan manşetimiz ise, bugüne ışık tutan, büyük ve haklı bir tartışmaya zemin hazırlayacak güçteydi. Anel Telekom’u Anel Elektrik’e peşkeş çekme hazırlığı üzerine şimdi kıymeti daha iyi anlaşılan manşetimiz çok ses getirdi. 26 Aralık 2016 sabahı borsagundem.com’u açan binlerce okur, içeriğiyle mağdur yatırımcının haklarını savunan haberin, “Anel Telekom’da yapılanlar önemli nitelikte işlem değil mi?” başlığına dikkat kesildi!
Yönetim kurulu kararıyla yapılan hisse devriyle şirketin faaliyetsiz bırakılmasını işleyen haberimizde yer alan uzman yorumlarında, ‘önemli nitelikteki işlemler tebliği’ kapsamında bu durumun ayrılma hakkı doğurduğu belirtiliyordu. Haberde özetle şunlar yazıyordu:
“Anel Telekom’da şirketin bağlı ortağı konumundaki Anel Yapı’nın yüzde 7.5 hissesi başka bir şirkete devrediliyor. Bu işlemden dolayı Anel Telekom faaliyetsiz kalıyor. Bu durum ayrılma hakkı gerektirmez mi?
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 23,24 ve 25’inci maddelerine dayanılarak hazırlanan ‘Önemli Nitelikteki İşlemlere İlişkin Ortak Esaslar ve Ayrılma Hakkı Tebliği’ çok açık: ‘Her durumda yönetim kurulunun mal varlığının ortaklığın faaliyetleri açısından taşıdığı önemi dikkate alarak değerlendirme yapması gerekir’ deniliyor. 11.07.2014 tarihinde Anel Telekom Yönetim Kurulu, Anel Yapı’daki yüzde 7.5 payı Anel Elektrik’e devrederek hem şirketi faaliyetsiz bırakıyor hem de hakim ortaklık hakkını elinden alıyor. Bundan daha önemli nitelikte bir işlem olabilir mi?
Anel Telekom’un hakim ortak konumunda olduğu Anel Yapı’daki yüzde 7.5 oranındaki pay devredilmeseydi şirket faaliyetsiz kalmayacak ve Yakın İzleme Pazarı’nda olmayacaktı. Bunda yatırımcının küçük hissedarların bir kusuru ya da dahli var mı? Olamaz ki! Nasıl olsun? Aksine en büyük mağduriyetler küçük yatırımcılar cephesinde yaşanıyor. Bu hisseyi alan yatırımcılar şirketin faaliyetsiz kaldığını bile bilmiyor. Patron bunu bile yatırımcılardan gizlemiş. Azınlık paya da sahip olmasına rağmen imtiyazlarını kullanan patron, kendi çıkarları için binlerce yatırımcının mağduriyetine zemin hazırlıyor. Uzmanlar, Anel Telekom’da yapılan işlemlerin Sermaye Piyasası Kanunu’na göre ayrılma hakkı doğurduğu konusunda hem fikir.”

Anel Telekom Yakın İzleme Pazarı'nda işlem görecek

TEZGAHA BAK! 3 LİRADAN SAT, 40 KURUŞTAN AL

Şimdi büyük fotoğrafa yeniden bakmak gerekiyor;
Anel Grup Yönetim Kurulu Başkanı, mağdur yatırımcı yaratma mimarı Rıdvan Çelikel, geri vermek zorunda kaldığı 3o milyon dolarlık 31 markayla, 100 milyon dolar değer biçilen Anel İş Merkezi’ndeki yüzde 7.5’lik kontrol hissesini yüzde 9 ortağı olduğu Anel Telekom’dan alıp, birleştirme kurnazlığıyla yüzde 59 payla kontrolü kendisinde olan Anel Elektrik’e devretmek istiyor. Üstelik, hisselerin pula döndüğü, kuruşlara düşürüldüğü bir zaman dilimi içinde. Sinsice...

YATIRIMCI TARİHİ KARARI BEKLİYOR

Birikimi çöp olmuş yatırımcı ise tam bir çıkmaz sokak içinde. Tek yol, Anel Telekom’un ortadan kalkmasına engel olunması, ayrılmak isteyene de adaletli, bunca yılın çalınan kazançlarını telafi edecek bir fiyat hakkının tanınması. Bu da Borsagundem.com’un uyardığı, Şirketin geçmişte yaptığı ‘nitelikli işlemler’ gerçeğinde saklı.
Gözler artık Sermaye Piyasası Kurulu’nda. Hissedarını kazıklayan şirketleri affetmeyen, yakaladığına ceza keserken eli milim titremeyen Otorite’nin, Anel Telekom’da vereceği tarihi karar emsal olacak. Korku salacak. Bundan böyle kimse şirketini soymaya, yatırımcısını ezmeye teşebbüs etmeyecek. Şimdi tasarruf sahipleri, sermaye piyasalarında büyük ses getirecek o kararı büyük bir merakla bekliyor.
Bakalım, yıllardır yatırımcısını sömüren, kuruşa çevrilen hisselerden yeni bir voli vurmak için çabalayan Rıdvan Çelikel mi ağlayacak? Yoksa artık gözyaşları kurumuş Anel Telekom’un bedbaht yatırımcısı mı gülecek?
Son sözü SPK söyleyecek... 

“RIDVAN ALARMI” VERDİK, BU ALARM HİÇ SUSMAYACAK

Bize gelince;
Aylar önce yazmaya başladık. Manşet üzerine manşet patlattık, her satırda Anel Telekom’da dönen dolapları, Çelikel’in oyunlarını açığa çıkardık. Uyardık...
Şimdi bir kez daha ‘Rıdvan alarmı’ veriyoruz. Halka arz edilmiş bir şirketin göstere göstere küçük ortaklardan nasıl kaçırılmak istendiğine dikkat çekiyoruz.
Yatırımcının el konan haklarına, adaletin bir kenara atılmasına, tuzaklara, boşaltmalara, soygunlara seyirci kalamazdık, kalmadık, kalmayacağız.