Murat Ülker'e Dosu Maya şoku

Yıldız Holding'in 220 milyon dolara Fransızlar'a sattığı Dosu Maya'nın devrine ilişkin olarak Rekabet Kurumu kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Kurum, rekabet şartları oluşmadı gerekçesi üzerine inceleme başlattı.

BORSAGUNDEM.COM

Halka arz iptali, reklam filmi skandalı ve 'mal varlıklarını yurt dışına çıkarıyor' iddialarının odağındaki Ülker grubu bu kez de bir şirket satışıyla ilgili başlatılan incelemeyle gündemde…

Rekabet Kurumu’nun, Yıldız Holding bünyesine bağlı Dosu Maya’nın Fransızlar’a satışına yönelik inceleme başlattığı ortaya çıktı. İncelemeye yol açan, “Rekabet şartları oluşmadı. Bu satış kartel oluşumuna yol açabilir. Ayrıca maya ve ekmek fiyatları oynayabilir. Bunun da tüketici üzerinde negatif sonuçları olabilir” gerekçeler çok dikkat çekti. Ülker Dosu Maya’yı Lesaffre et Compagnie’e 220 milyon dolara satmıştı.

Murat Ülker'in sahibi olduğu Yıldız Holding, Komşu Fırın'daki yüzde 50 payını 2008 yılında Doruk Gıda'nın kurucusu Hasip Gençer'e devretmiş, karşılığında ise Gençer, Dosu Maya'nın tüm hisselerini Yıldız Holding'e bırakmıştı.

1 NİSAN REKLAMI SKANDALI

Bilindiği gibi "1 Nisan yaklaşıyor, tuhaf şeyler oluyor" şeklinde başlayan, "1 Nisan'da küçük kardeşlerin abilerine, ablalarına sürprizleri var!" gibi garip bir içerikle yayınlanan Ülker’in 1 Nisan reklamı, toplumun büyük tepkisi üzerine kaldırıldı. Mesajları büyük öfke yaratan reklama karşılık Kısıklı’da Cumhurbaşkanı’nın evinin önünde toplanan büyük bir kalabalık Erdoğan’a destek verirken, Ak Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, sosyal medya üzerinden operasyon yapılmak istendiğini ifade etti. Külünk, "Reklamı yayınla, bu milleti tehdit et, ondan sonra çık özür dile.  Bu milleti 1 Nisan şakasıyla tehdit ederek boyun bükecek bir millet değiliz" şeklinde bir açıklama yaptı. Konu, Başbakan Yıldırım’ın da tepkisiyle siyasi bir boyut kazandı. Yıldırım, “Yersiz, anlamsız, bir anlamda darbe günlerini hatırlatan bir takım ifadeler varmış. Bir hesaplaşma falan ondan bahsediliyormuş. Ablalar, abiler gibi bir takım yersiz laflar içeren. Zaten toplumda bir tedirginlik var. Bu tedirginliği tetikleyen maalesef bir reklam diyelim” dedi.

ZARARDAKİ ŞİRKETİ HALK ARZ GİRİŞİMİ

Murat Ülker'in 'satmaya kıyamadık' diyerek halka açmak istediği Polinas'ın halka arzı ise 2016'da Borsa İstanbul engeline takıldı. Sermaye Piyasaları Polinas'ın halka arzının Borsa İstanbul tarafından reddedildiğini Borsagundem.com’dan okudu. Borsagundem.com, iptale şirketin bilanço durumunun sebep olduğunu, halka arzın şirketin son 3 yıldır zarar açıklaması gerekçesiyle izin verilmediğini manşetten duyurdu.

MAL VARLIKLARINI YURT DIŞINA ÇIKIRIYOR TEPKİSİ

Geride bıraktığımız sene Ülker grubu, Türkiye’yi, halka arzda yeni fakat akıllarda binbir soru yaratan bir krizle tanıştırdı. Türkiye’den bir dünya markası çıkarmak hedefi yerine bu ülkeden kazandığı milyonlarla Godiva, United Biscuit gibi dev şirketleri satın alarak yatırımlarını yurt dışına kaydırdığı konuşulan Ülker’in bu stratejisi yoğun eleştirilere uğradı. Grubun yeni çatı yıldızı olarak duyurulan Londra merkezli Pladis’in halka arzı için Londra Borsası’nın düşünüldüğü açıklandı.

2016 Mayıs’ının son günlerinde Borsagundem.com’dan Polinas gerçeğini öğrenen yatırımcılar, Haziran’da Pladis’in borsaya açılma planını duyunca kritik bir soruya cevap aradı: “Murat Ülker neden 3 yıl üst üste zarar eden şirketi Polinas’ın hisselerini Türk yatırımcısına satmak istiyor da, kârlı küresel şirketi Pladis’i Londra Borsası’nda yabancı yatırımcılara açmayı düşünüyor?”

ÜLKER’DEN FRANSIZLAR’A SATIŞA İNCELEME

İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinde de hakkında imalı yazılar çıkan Ülker grubu bugün ajanslara düşen ‘inceleme başlatıldı’ haberiyle yeniden gündeme oturdu.

Buna göre Rekabet Kurulu, Dosu Maya Mayacılık AŞ'nin tam kontrolünün Fransız Lesaffre et Compagnie tarafından devralınmasına ilişkin başvuruyu nihai incelemeye aldı.

Rekabet Kurumunun internet sitesindeki duyuruda, Kurulun, Dosu Maya Mayacılık AŞ'nin tam kontrolünün Lesaffre et Compagnie tarafından devralınması işlemine nihai inceleme sonucu taahhütler çerçevesinde koşullu izin verdiği ancak Ankara 8. İdare Mahkemesince söz konusu Kurul kararının iptal edildiği belirtildi. Kurulca, iptal kararının gerekçesinde belirtilen rekabetçi endişelerin giderilmesi amacıyla söz konusu devralma işleminin yeniden nihai incelemeye alındığı kaydedildi.

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 7. maddesine işaret edilen açıklamada, Rekabet Kurulunun piyasalarda rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğuracak birleşme ve devralma işlemlerini denetlemekle görevli olduğu hatırlatıldı.

Kurulun piyasadaki rekabetin yapısına etkileri bakımından incelemenin derinleştirilmesi ihtiyacı duyulan işlemleri nihai incelemeye alabildiğine işaret edildi.

Rekabet Kurumu'nun 23 sayfalık kararına erişmek için tıklayın...

Ülker hisselerinde şok düşüş

Özgür Kalyoncu, Ülker'den istifa etti

Ülker'in reklamı ortalığı karıştırdı

Yıldırım Ülker reklamı için ne dedi

Polinas'ın halka arzı Borsa İstanbul'a takıldı

Murat Ülker twitter'ını kapattı

İşte Ülker’in halka arz mantığı!