E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleriİşte Ülker’in halka arz mantığı!---

İşte Ülker’in halka arz mantığı!

İşte Ülker’in halka arz mantığı!
27 Haziran 2016 - 07:29 borsagundem.com

3 yıl üst üste zarar eden şirketi Polinas’ın hisselerini Türk yatırımcısına satmak isteyen Murat Ülker, 5.2 milyar dolar cirolu şirketi Pladis için Londra Borsası’nı düşünüyor. Yatırımcılar tepkili.

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Yerel’den aldığını global’e veren Ülker Grubu, bu kez yeni bir marka satın almayla değil, iki yeni ama büyük çelişki dolu halka arz planıyla konuşuluyor. “Satmaya kıyamadığı” zarardaki şirketi Polinas’ı  Borsa İstanbul’da halka açmak isteyen Murat Ülker, kârlı şirketi Pladis’e Londra Borsası’nı layık gördü.

Türkiye’den bir dünya markası çıkarmak hedefi yerine bu ülkeden kazandığı milyonlarla Godiva, United Biscuit gibi dev şirketleri satın alarak yatırımlarını yurt dışına kaydıran ve bu stratejisi yoğun eleştirilere uğrayan Ülker, bilindiği gibi 2016’nın başında grubun yeni çatı yıldızı olarak duyurulan Londra merkezli Pladis’i tanıttı. Uluslararası piyasalara daha yakın olmak ve rekabet gücünü genişletmek adına İngiltere’de kurulan Pladis’e bisküvi, çikolata, şekerleme şirketleri bağlandı. Grubun gururu olan Godiva, United Biscuits ve Ülker, Pladis çatısı altında toplandı.
Geçtiğimiz günlerde Londra’da gerçekleştirilen global lansmanda ise 8 Haziran “Pladis Günü” olarak belirlenirken, grubun dünya çapındaki 36 fabrikasında ve tüm ofislerinde kutlamalar yapıldı.  

YETKİLİLER YABANCILARI BORSA İSTANBUL’A ÇAĞIRIYOR, ÜLKER LONDRA’YA GİDİYOR 

Ve kuruluştan 6 ay sonra yani Haziran’da, bu coşku selinin hemen ardından bu kez, Ülker’in bu operasyonuyla en kârlı şirketi haline gelen Pladis’i üç dört yıl içinde Londra’da halka arz etmeyi düşündüğü ortaya çıktı.

2023 hedeflerine giden yolda, sermaye piyasalarının Türk ekonomisine yapacağı büyük katkı çerçevesinde başlatılan halka arz seferberliğinde, Türkiye’nin ve uluslararası dev şirketlerin Türk Borsası’na davet edildiği bir zamanda, doğal olarak cirosu 5.2 milyar dolar olan Pladis’in halka arzında adres olarak Borsa İstanbul’u bekleyen herkes ters köşe oldu. Çünkü Ülker’in kârlı Pladis için tercihi Londra’ydı. Halka arzın büyüklüğü konusunda detaylar açıklanmadı ancak, “Pladis küresel bir şirket ve Londra küresel bir şehir. Pladis, Londra Borsası'ndaki en önde gelen atıştırmalık yiyecek hissesi olmayı hedefliyor”, “Markalara baktığınızda United Biscuits 186, Godiva 90, Ülker 72 yaşında. Bu üç büyük tecrübe Pladis çatısı altında bir araya getirildi. Hedefi çift haneli büyümeyi sürdürmek” denildi.

Ancak basında yer alan bu açıklamalar kafaları karıştırdı.

Çünkü Türkiye’nin Borsagundem’den okuyup konuştuğu Ülker’in zarar eden şirketi Polinas’daki halka arz ısrarıyla, Pladis’in halka arz planındaki ‘duygusal’ fark çok dikkat çekiciydi.

BORSA İSTANBUL “ZARARDA” DİYE POLİNAS’A İZİN VERMEDİ

Bilindiği gibi Borsagundem.com’un 30 Mayıs 2016’da yaptığı “Ülker’in zarar eden şirketinin halka arzı Borsa İstanbul’a takıldı” manşeti bir anda gündem olmuş, yatırımcı dünyasında büyük bir heyecan uyandırmıştı. Bir gün sonra ise kamuoyu bu kez Ülker Grubu’nun halka arz için yoğun çaba sarfettiğini, beklemeye alınan Polinas dosyasının Borsa İstanbul yönetimine geleceği haberini manşetten okumuştu. Nitekim haberlerimiz 16 Haziran’da toplanan Borsa İstanbul yönetiminin aldığı kararla doğrulandı. Karar 22 Haziran’da Gözde Girişim tarafından KAP’ta yayınlandı. Murat Ülker’in ‘satmaya kıyamadık’ dediği şirketi Polinas’ın halka arz girişimi Borsa İstanbul’dan geri döndü. Kurum, 3 yıl üst üste zarar eden şirketini halka açmak isteyen Ülker’in bu girişimine yeni bir değerlendirmeye kadar izin vermedi.

YATIRIMCILAR SORUYOR: PLADİS NEDEN LONDRA BORSASI’NDA HALKA AÇILACAK?

Mayıs’ın son günlerinde Borsagundem.com’dan Polinas gerçeğini öğrenen yatırımcılar, Haziran’da Pladis’in borsaya açılma planını duyunca merakları arttı, haklı olarak kritik o soruya cevap aradı:

“Murat Ülker neden 3 yıl üst üste zarar eden şirketi Polinas’ın hisselerini Türk yatırımcısına satmak istiyor da, kârlı küresel şirketi Pladis’i Londra Borsası’nda yabancı yatırımcılara açmayı düşünüyor?”

Yatırım terazisinin bir kefesine üst üste zarar eden Polinas’ı, diğer kefesine kârlı küresel Pladis’i koyan tasarruf sahipleri, Murat Ülker’in, halka arz seferberliğine doping yapacak kapasitedeki 5.2 milyar dolar cirolu Pladis gibi bir devi neden Borsa İstanbul’a getirmek istemediğini merak ediyor? 

LONDRA KÜRESEL KENT DE İSTANBUL NE?

“Londra küresel kent de İstanbul ne?” diyen yatırımcılar, “Bu bakış, imparatorluklar başkentini dünya finans merkezi yapma hedefine ters değil mi?” diye soruyor.  

Ve ekliyor: Ülker’in mantığı bu mu?

Sorular ortada, sıra şimdi yanıtlarda… Söz Ülker’in patronunda…

Ülker’in zarar eden şirketine halka arz izni yok

 

Polinas'ın halka arzı Borsa İstanbul'a takıldı

 

Polinas dosyası önümüzdeki haftaya kaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 109,30
En Yüksek: 110,50
En Düşük: 107,80
Değişim -0,18 %
FK: 11,06
PD / DD: 2,08
İşlem Hacmi 454.208.917
Toplam Adet: 4.158.728
Ağırlıklı Ort.: 109,28
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cem baki28 Haziran 2016 00:34

    Niye olacak...polinası grup sirketlerinne peskes cekecek hisseyide ky sırtlayacak...ama kanunların oldugu londrada aynını yapamaz.mecburen karlı sirketi orda halka acacak...malın ıyıısını ihraca kotusunu ıceriye kakalayan zihniyetle aynı....

  • varol27 Haziran 2016 14:31

    vatansever iş adamı karlı şirketinin karlarını ingilizlerle paylaşıyor demek ki

  • dc27 Haziran 2016 13:51

    neymiş sabah namazı ile güne başlıyormuş bir röportajında böyle diyordu yeter artık islama verdiğiniz zarar senin gibiler yüzünden millet müslümanım demeye utanır oldu

  • orhun yıldız27 Haziran 2016 13:00

    bizim gıdada yaptıkları gibi 6 sene önce halka 25 liradan halka arz et 6 sene sonra fiyat 14 lira.....bundada aynı oparasyonu yapcaklar millete kilitleyecekler..

  • orhun yıldız27 Haziran 2016 12:53

    bıktık artıl aldatılmaktan BIKKTIKKKKK.üatelik buna göz yumann oteritelerden.....

  • yaşar27 Haziran 2016 11:52

    Türkiyede hukuk ve sistem işlemediğinden Ülker doğru seçim yapmış. Bunu İngilterede yapsa oyarlar. Oysa burası malumunuz.

  • mert27 Haziran 2016 11:50

    Türkiyede sistem yok borsa hırsızların elinde. İngilterede yap bakalım ne oluyor. Ülkerde bunu görüyor ve özellikle kendi dönemleri . Tam fırsat.

  • haydar27 Haziran 2016 11:40

    enayi bol burada da ondan

  • Recep27 Haziran 2016 10:46

    İngiltere de zarar eden firmayı halka arzı teklif bile edemezsin.3 yıllık sahte bilançoyla halka arz!

  • mete bahar27 Haziran 2016 10:27

    yakışır.nasılsa görmeyen duymayan düşünmeyen bir membaa küçük yatırımcı var memlekette

  • sebebini açıklayım..27 Haziran 2016 10:14

    neden kar eden şirketi ingilterede, zarar edeni türkiyede halka arz eder.. çünkü ancak türkiyede zarar eden şirketleri sahte fiyatlarla halka arza izin alabilir. bizim spk ile ingilteredeki spk ve mülkiyet hukuku açısından en kolay haksız kazanç elde edilebilen ülke türkiye olduğu için.. sahte fiyatlı halka arzlara müsade edildiği için.. adam akıllı. fırsat var.. kullanıyor..

  • musa27 Haziran 2016 09:27

    Doğruya doğru, Londra Küresel kent. İstanbul reisin çiftliği... siz şirketinize her an "kayyum atanma" ihtimali olan bir ülkeye yatırım yapar mısınız?

  • Kaçan Grup27 Haziran 2016 08:12

    Londra küresel kent, İstanbul megaköy.