Küresel piyasaları altüst edecek batık banka uyarısı

‘Zengin Baba, Yoksul Baba’ kitabının yazarı ünlü borsa yazarı Robert Kiyosaki Japonya Merkez Bankası’nın iflas etme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Silicon Valley Bank’in iflası sonrasında tüm ekonomi çevreleri bir sonraki krizin nerede ortaya çıkacağına dikkat kesildi. Fox Business’ın haberine göre ünlü finans uzmanı Robert Kiyosaki bu krizin küresel güç merkezi niteliğindeki bir merkez bankasında baş vereceğini öngörüyor.

Kiyosaki açıklamasında, “Çökecek en büyük banka Japonya Merkez Bankası (BOJ) olacak. Zira BOJ faiz oranlarını sıfır ya da benzeri bir yerde bıraktılar ve türev piyasalarını finanse ettiler. Türev piyasaları tıpkı Warren Buffett’ın türevler hakkında söylediği gibi finansal kitle imha silahlarıdır ve bugünün katrilyon dolarlık türev piyasaları dünyası BOJ tarafından finanse ediliyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünya çapında bir okuyucu kitlesi olan “Zengin Baba, Yoksul Baba” kitabının yazarı Kiyosaki’nin yorumları son dönemde banka krizinin aşıldığına dair piyasalarda iyimser bir hava oluşmasına rağmen gerçekleşti.

Ancak Kiyosaki türev piyasalarındaki sorunlara dikkat çekerek geri dönüş fikrine katılmadığını açıkladı. Borsa uzmanı aynı zamanda Japonya Merkez Bankası’nın türev piyasalarıyla olan derin bağlantılarının bankayı savunmasız bir konuma soktuğunu, bu tehdidin küresel ekonomi için daha büyük etkiler oluşturabileceğini söyledi.

Kiyosaki, “Japonya Merkez Bankası türev piyasalarını finanse ediyor. Türevler bir katrilyon dolar büyüklüğünde. Bu 1000 trilyon dolar anlamına gelir. Yani henüz krizin geldiğini görmedik” açıklamasında bulundu.

Ünlü borsa yazarı türev piyasalarla ilgili soruna ek olarak, ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artırım stratejisiyle birlikte para basma alışkanlıklarını da eleştirdi.

Kiyosaki, “2008’den bu yana faiz oranları düşüyor, düşüyor, düşüyor. Birden faizler artmaya başladı. FED Başkanı Jerome Powell faiz oranlarını tarihin en yüksek hızında yükseltti. Bazıları onun Volcker’cilik oynadığını (eski FED başkanlarından Paul Volcker) söylüyor. Volcker faiz oranlarını yıllarca yükseltmişti. Powell’sa bunu aylardır yapıyor” dedi.

Borsa uzmanı faiz artırımlarının hızlı temposuna dikkat çekerek FED’e yönelik asırlık yatırımcı tavsiyesine muhalefet ediyor. Kiyosaki, “Bana kalırsa FED’le savaşmamak gerektiği düşüncesi eski bir tavsiye. Ben atın ve gümüş yatırımlarını tercih ederdim” açıklamasında bulundu

Kiyosaki bankacılık sektörünün çökeceğine dair uyarılarını sonlandırmadı. Üstelik bu çöküşün etikleriyle birlikte Çin’in küresel hakimiyet iddia etmek için başka bir yol bulabileceğini de söyledi.

Borsa uzmanı, “Jim Rickards en güzelini söyledi. O bir para birimi savaşından bahsediyor. Benim endişelendiğim konu da bu. Çin bizi kovalıyor” dedi.

ABD doları 1940'larda küresel rezerv para birimi haline getirilirken, Çin ekonomik olarak rekabet etmek ve doları yuan ile değiştirmek için agresif adımlar attı. Kuşak ve Yol Girişimi gibi çabalarla artan etkileri, Çin’in daha fazla destek toplamasına imkan sağladı.

Kiyosaki, “Amerikalılarla ilgili sorun bizim bir akvaryumda yaşamamız. Herkesin gördüklerini göremiyoruz. Şimdiyse BRICS ülkeleri, Brezilya, Rusya, Çin, Güney Afrika ve Suudi Arabistan Çin’in altın yuanına geçiyor. Bu yüzden trilyonlarca ABD Doları bize geri dönecek” ifadelerine yer verdi.

Küresel ekonomiyi bir fay hattına benzeten Kiyosaki, bu faktörlerin zaten sarsıntılara neden olduğu ve yatırımcıların tetikte olması gerektiği uyarısında bulundu:

"San Andreas Fayı hala yerinde duruyor. Bu da eğer deprem olursa Kaliforniya'nın okyanusu boylamasına neden olacak. Ben şu anda San Andreas fayının üzerinde yaşamamayı tercih ederim. Söylediğim tek şey bu."

Bankacılık krizi Pandora’nın kutusunu açtı

 

Küresel piyasalar polyannacılık mı oynuyor?

 

BlackRock: Piyasa Fed’i yanlış anlıyor, faiz oranları düşmeyecek