Büyük darbeyi spekülatif hisseler aldı

Borsaların genelinde yıpranma belirtileri görülürken, spekülatif sektörler büyük darbeler aldı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda yıpranma belirtileri görülüyor ve bunun oldukça geçerli bir nedeni var. Piyasaların birçok önde gelen kısmı geçtiğimiz ay önemli ölçüde yükseliş gösterdi. Ancak borsaların pik noktasına ulaştığına yönelik uyarılar artıyor. Ritholtz Wealth Management’ın Araştırma Direktörü Michael Batnick bu endişelerin bazılarına açıklama getirdi.

S&P 500’ün son bir yılda %76 yükseliş gösterdiğine dikkat çeken Batnick, “daha önce de ayı piyasaları gördük ancak bu kadar kısa sürede, bu tür bir ralli görmedik” dedi. Batnick, “şimdi portföyünüzde bahar temizliği yapmak için iyi bir dönem” tavsiyesinde bulundu.” Franklin Templeton’ın Portföy Yöneticisi Mike Labella CNBC’ye yaptığı açıklamada, “büyümenin pik noktasından bahsediyoruz ancak buradaki fikir ekonomik açılmanın henüz başladığı yönünde” dedi.

Açıklamasının devamında, “ABD’de %50 oranında aşılamayla önemli bir mihenk taşı aşıldı ve bu rakam Avrupa ve ABD’de daha da iyiye gidecek. Bu yalnızca bir kaç ay uzaklıkta. Bu nedenle bu rallinin gidecek daha yolu olsa da değer ve döngüsel sektörlerden gelecek” dedi.  JPMorgan’ın Baş Stratejisti Marko Kolanovic de “pik değerleme” hikayesine karşı çıktı ve yeniden açılma/reflasyon ticaretinin tamamlanmadığını söyledi.

Kolanovic müşterilerine gönderdiği notta yeniden açılmanın “bu yılın ilk dönemlerinde gördüğümüzden çok daha büyük bir hamleyle devam edeceğini” söyledi. Stratejist ABD’de başlayacak olan toparlanmanın domino etkisi yaratacağını, ardından Avrupa ve gelişmekte olan ülkelere yayılacağını ifade etti. Domino etkisi taşıyan bu toparlanma ticareti ise rotasyonun süresini uzatarak getirilerin aşırı hızlı artmasına engel olacak.

SPAC’lar ve temiz enerji ne durumda?

Piyasaların spekülatif alanlarında son dönemde görülen piyasa hareketleri göz önünde bulunduran birçok yatırımcı Batnick’in tavsiyesine uyuyor ve portföylerinde “bahar temizliği” yapıyor. borsagundem.com'un derlemesine göre, piyasaların daha riskli alanlarına yönelik iştah piyasaların geneli yükselişe geçerken, önemli ölçüde düştü. Daha önce yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği halka arz, özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC), kenevir, temiz enerji, elektrikli araçlar ve teknoloji şirketleri en yüksek seviyelerinden gerileme gösterdi.

Spekülatif alanlar darbe aldı
(52 haftanın en yüksek seviyesine kıyasla düşüşler)

  • SPAC şirketleri                  32%
  • Halka arzlar                       20%
  • Kenevir.                             42%
  • Temiz enerji.                      32%
  • 3D baskı                            25%
  • Lityum/batarya                  18%
  • Bulut teknolojisi.                18%

İşlemlerde ve spekülasyonda pik noktası

Piyasaların bu spekülatif alanlarını yeni rekorlara yönlendirme konusundaki ilgi eksikliği piyasaların genelinin değerlemeleriyle ilgili endişeler olduğu anlamına mı geliyor? Bu oldukça sık sorulan bir soru ancak yatırımcılar piyasaların bu spekülatif alanlarının önemli bir ortak noktası olduğunu söylüyor: Bu alanların tamamı şubat ayında faiz oranları yükselmeye başladığında pik noktasına ulaştı.

Yükselen getiriler geleneksel olarak yüksek çarpanlı hisseler üzerinde baskı oluşturur, çünkü yüksek oranlar geleneksel olarak bu şirketlerin gelecekteki nakit akışlarının şimdiki değerini düşürür. Ancak piyasaların daha da spekülatif alanları, oldukça düşük ya da hiç gelire sahip olmayan şirketlerin hisseleri de oranlar yükseldikçe darbe alabilir. GenTrust’ın Baş Yatırım Uzmanı Jim Besaw, “satışların bir kısmını yükselen oranlar tetikledi” dedi. Ancak aynı zamanda şubat ayı ortasında bu sektörlerde görülen satış dalgasının spekülatif işlem heyecanının pik noktasına ulaşmasıyla da çakıştığına dikkat çekti.

Hisselerde ‘yeşil’ yükseliş!

 

Borsalarda endişe verici 1999 sinyalleri

 

Bitcoin'de kısa vade 20 bin, uzun vade 400 bin öngörüsü