E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda endişe verici 1999 sinyalleri---

Borsalarda endişe verici 1999 sinyalleri

Borsalarda endişe verici 1999 sinyalleri
22 Nisan 2021 - 10:38 borsagundem.com

Yatırımcıların aşırı heyecanı borsalarda bir düzeltmenin yaklaştığının sinyallerini veriyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sermaye piyasalarında mevcut koşullar ve 1999 yılının koşulları arasındaki paralellikler dikkat çekici ve endişe verici. Piyasalarda yatırımcı algısı geçtiğimiz yılın kasım ayından bu yana yüksek heyecana işaret ediyor. Bu dönemde korona virüs aşılarıyla ilgili olumlu haberler yatırımcılarda pandeminin sonunun yaklaştığına ve ekonomik toparlanmanın gerçekleşeceğine dair umutları ortaya çıkarmıştı.

Citigroup’un yatırımcı algısı ölçütü panik/heyecan modeli, hisselerde düşüş bekleyen yatırımcı sayısı, menkul kıymet satın almak için ödünç alınan para miktarı ve emtia fiyatları gibi faktörleri analiz ediyor. Benzer bir tabloya şahit olduğumuz son dönem ise 1999 yılında, dot-com balonunun zirvesiydi. Geçmişte, bu ölçütün yüksek seviyelere ulaşması, gelecek 12 ayda daha düşük hisse fiyatlarının görülme ihtimalini %100’e taşıyordu.

Bu durum ise ABD’de güçlü büyüme beklentileri, ekonomik açılma ve devasa teşvik paketlerine rağmen görülüyor. “Bu sefer farklı” görüşü ise çeşitli kurumsal müşteri konuşmalarında dikkat çekiyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) sağladığı elverişli koşullar, dev tüketici birikimleri, kapsamlı nakit akışı, güçlü hükümet harcamaları ve negatif reel tahvil getirileri de 2020’deki düşüşten %90 oranında yükseliş gösteren piyasalarda bile ralliyi beslemeye devam edebileceği düşünülüyor.

Son dönemde hisselere yönelen yatırımlarda dikkat çekici bir artış ve toparlanma da profesyonel varlık yöneticileri için geride kalma korkusu (FOMO) nedeniyle hisseleri yükseltiyor. Böylelikle trendleri takip etme gibi bir unsur da piyasalarda öne çıkıyor. ABD hane halklarının finansal varlıklarına oranla hisse sahipliği, 50 yılın en yüksek seviyelerinde bulunuyor. Bunun sonucunda ise ABD’lilerin yatırım alannıdan çekildiğini söylemek yersiz hale geliyor.

Tüm bunlara ek olarak Citigroup’un mart ayında para yöneticileriyle gerçekleştirdiği anketin sonuçları, yönetim altındaki varlıkların bir önceki yıl %10 seviyesinden %3,5’e gerilediği görülüyor. Oran şimdi tüm zamanların ortalaması olan %5’in altında. Böylelikle birçok yatırımcının şimdiden oldukça yorgun olduğu söylenebilir. borsagundem.com'un yaptığı derlemelere göre, Uzmanların genel kanısına göre, S&P 500’de %20 getiri büyümesiyle hisse başı getirilerin 174 dolara yükselmesi beklense de, birçok kişi sürprizlerin yaşanabileceğini düşünüyor.

Dahası Financial Times’ın haberine göre Citigroup analistleri hisse başı getirilerde büyüme oranının %30 seviyesine ulaşabileceğini ve yatırımcıların hayal kırıklığına uğraması için çok az alan kalacağını düşünüyor. Ancak ticaret örgütü NFIB tarafından artan girdi maliyetlerine kıyasla fiyatların yükselme ihtimalini analiz eden anketlerine göre düzenlenen, karlarda “marj göstergesi” ilerleyen dönemlerde sorunlar çıkabileceğinin sinyallerini veriyor.

Buna ek olarak bu düşünce her gelişmenin iyi bir haber olarak algılanıyor olmasında da görülebiliyor. Ancak ABD Başkanı Joe Biden’ın planladığı kurumlar vergilerinde artış, gelir büyümesi tezini boşa çıkarabilir. Piyasaların yönündeki değişimin katalizörünün ve zamanlamasının ne olacağını tahmin etmek imkansız olsa da, piyasalarda oldukça savunmasız alanlar bulunuyor. Bu nedenle ne mevcut ralliyi takip etmek, şimdilerde akıllıca görünmüyor.

Yatırımcıların aynı zamanda büyüme hisseleri olarak adlandırılan hisselerden, değerinin altında işlem gören hisselere yönelik rotasyonu hesaba katması gerekiyor.

Büyüme hisseleri S&P 500’ün piyasa değerinin %55’ini oluştururken, döngüsel ve finans sektörlerindeki değer hisseleri, %30’dan azını oluşturuyor. Bu nedenle genel endeks ağırlıklardaki değer farkı nedeniyle %10 oranında düşüş gösterebilir. Ancak hisse seçiciler iyi performans göstermeye devam ediyor.

Bu yılın ilk çeyreğinde, S&P 500’de yer alan hisselerin neredeyse %33’ü %10’un üzerinde bir oranla piyasaların genelinden daha yüksek performans gösterdi. Bu durum ise şimdilerde portföylerde öne çıkan birkaç isimden fazlası olduğunu gösteriyor. Dahası geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde, hisselerin %37’si bu şekilde davrandı. Bu kapsamda, yatırım stratejisi endekse odaklanmaktan çok, içinde yer alan hisselere yöneliyor.

Bu zorlu arka plan göz önünde bulundurulduğunda, Citigroup analistleri yatırımcıların güçlü bilançoları olan ve ortalamanın üzerinde temettü getirileri sağlayan hisselere yönelmesini tavsiye ediyor.

Satış baskısının devamı bekleniyor

 

Küresel piyasalarda veri gündemi hareketleniyor

 

Haftanın kapanışında dalgalı seyir sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali23 Nisan 2021 14:08

    Bitcoin mi borsa mi bence borsa hisse en 5sene o zaman kazanir bitcoin ise her an 0 olur bitcoin oyun sakin bence

  • Z23 Nisan 2021 13:58

    Tosuncuk üreten borsa gerisi hikaye hep algı operasyonuyla dalga geçmek

  • Kaya23 Nisan 2021 13:47

    İnsanlar devlet bankası olan Halkbanka yatırım yapıyor, muhteremler iiRzus Zarrab ile iş çeviriyor,hiç bir şeyden habersiz ky yıllarca mağdur oluyor. Banka deli gibi kar açıklıyor, büyüme açıklıyor,hisse 18 TL den 4 TL ye düşüyor. Bu nasıl Borsa mantığı.

  • Ankaralı23 Nisan 2021 21:25

    Ne bölünmesi birader hakb de. Sen gir kumda oyna.

  • Bilişkişi23 Nisan 2021 20:33

    Kardeşim, temettülerden bölünmeler sen haberin var mı? Sen borsaya girme :) uzak dur

  • Abdullah kurt23 Nisan 2021 13:38

    O eski bul karayı al parayıcılar şimdi borsada aracı kurum sahibi spekülatör oldu. Kartlarında borsada spk izniyle devlet güvencesiyle açıyorlar.

  • serdar23 Nisan 2021 13:38

    sizler aldiginiz malları korkup satarken elin adamı iste böyle 10 tl den alıp 60 tl den eline verir dd kat kat olur bakmazsin incelemezsin sonra da battık bittik dersin.once bi analiz nasıl yapılır ogren hayatta neyin fiyati sabit kaliuo ki borsa kalsın aselsan arcelik vestel veya Şişe batacaksa eger bitak bende batayim.ama amaç bu değil amaç taze kuru gibi olmalı bi anda zengin etmeli.. bizde sabir ne gezer.cion bataklığına çekmeye calisiyorlar milleti

  • Necati23 Nisan 2021 09:51

    Artık borsa ismi değişmeli Eskiden galata köprüsü üstünde bul karayı al parayı yaparlardı etrafına 3 5 tane kendi adamları arasına kazanır milleti heveslendirip cebinde ne var ne yok soyarlardı Hiç bir fark kalmamış borsa değil resmen batakhane

  • Mustafa özkan23 Nisan 2021 09:33

    Kardeşim nasıl güvenim parasını yatırsın bu insanlar..Birisi twet atsa borsa çakılıyor birisi gaz çıkarsa borsa çakıliyor..Ne oldu ülkede savaş çıktıda haberimizmi yokda borsa bukadar olumsuz etkileniyor..

  • ibrahim22 Nisan 2021 23:12

    biden amerikan borsasından vergi artışı yapacağını fısıldadı amerikan borsası  türkiyeye hucüm edebilir zira bizim fiyatlar taban 

  • KEMAL22 Nisan 2021 21:41

    borsa mı kalmış,kapatın gitsin.

  • YILMAZHAN22 Nisan 2021 11:05

    hangi 99  mu kaldı  zaten bist denen dolandırıcı borsa  milletin  yıllarca kazanımını 1 ayda aldı  bizdeki böyle yatırım şirketleri oldugu müddetce BİST HER ZAMAN DOLANDIRICI YAFTASINI CEKMEYE MAHKUMDUR DOW  REKOR KIRIYOR  SİZİN ATTIGINIZ BASLIGA BAK KEZA AVRUPA BORSALARI YÜKSELİYOR AMA  KÜCÜK İŞLEM HACMİ İLE BİSTİN AGZINA ETTİLER

  • astor22 Nisan 2021 10:54

    BORSALAR DEYİPTE İNSANLARI KANDIRMAYIN SADİCE TÜRKİYEDEKİ BORSA BATIYOR.

  • YORUM22 Nisan 2021 10:51

    DUNYANIN BIR  COK ULKESINDE ROBOTIK ISLEMLER YASAKLANIRKEN BANKOF DENEN BIR KURUMUN ELINE VERMISSINIZ SAZI CALIYOR ROBOTIK ISLEMLERIN BIR AN ONCE YASAKLANMASI LAZIM ADALET HAHHANIYET NERDE MADEM ADIL DUZENIN YANINDASINIZ ROBOTIK ISLEMLERI BIR AN YASAKLAYIN KUCUK YATIRIMCIYI KORUMADIGINIZ SURECE YATIRIMCI BULAMASSINIZ

  • Murat Toptaş22 Nisan 2021 23:08

    Hay Allah razı olsun

  • Vatansever22 Nisan 2021 10:51

    atama din gardaşıyız bi haftadır yaşadığımız ne battık mı bittik mi ne iş yetkili diye vergi verip memur ettiklerimizden tık yok