E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisselerde ‘yeşil’ yükseliş!---

Hisselerde ‘yeşil’ yükseliş!

Hisselerde ‘yeşil’ yükseliş!
22 Nisan 2021 - 12:21 borsagundem.com

2020 yılında büyük yükseliş kaydeden yenilenebilir ve temiz enerji hisseleri, 2021 yılında ciddi bir düzeltme yaşayarak yüzde 15 geriledikten sonra yeniden yükselmeye hazırlanıyor

İklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil ekonomi konularında önce olan Avrupa salgına karşı yeşil bir toparlanma anlaşmasıyla ekonomiyi destekleyeceğini duyurmuştu. Avrupa Yenilenebilir Enerji Endeksi, anlaşmanın yarattığı iyimserlik ile 2020 yılında yüzde 92 yükselmişti.

Yenilenebilir enerji hisseleri, yatırımcıların yükselen tahvil faizlerine odaklanması ve yenilenebilir enerji hisselerinin değerinden fazla fiyatlandığını düşünmesiyle bir düzeltme yaşadı. Bu düzeltmeyle birlikte Avrupa Yenilenebilir Enerji Endeksi Ocak ayındaki zirvesinden yüzde 25 geriledi.

Bu düzeltme sonrasında analistler yeşil dönüşümde rol oynayacak şirketlerin hisselerinin uzun vadede potansiyele sahip olduğunu ve yükselişin sürebileceğini dile getiriyor.

Citigroup’a göre, temiz enerjiye geçiş sürecinde bazı kilit sektörler yeşil yatırımlardan daha fazla yararlanacak. Siemens Gamesa, Nordex ve ITM Power gibi şirketlerin bu konuda öne çıktığını belirten Citigroup, Signify, Rexel, Legrand ve Schneider Electric gibi şirketlerin de bu dönüşümden faydalanacağını söylüyor.

Orsted, EDP Renovaveis, SSE, RWE ve Iberdrola gibi yenilenebilir enerjiye dayalı elektrik sağlayıcıları da sıfır karbon salınımı geçişinde kazanan tarafta olacaklar.

Societe Generale Stratejisti Roland Kaloyan, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı merkeze koyarak temiz enerji, sürdürülebilir ulaştırma, altyapı ve renovasyon hisselerinin bulunduğu bir sepetin 2021 yılında bu dönüşümden faydalanacağını düşünüyor.

Çevresel, sosyal ve yönetişime dayalı varlıkları (ESG) içeren borsa yatırım fonlarına olan girişler bu yıl da gücünü korudu. Bu yılın başından itibaren Avrupalı ESG fonlarına neredeyse 39 milyar dolar giriş olurken, 2020 Ocak ayından beri toplamda 111 milyar dolar giriş oldu.

22-23 Nisan'da çevrim içi gerçekleştirilecek iklim temalı liderler zirvesine dünyanın önde gelen birçok lideri katılırken, zirve öncesinde yeşil ekonomiye geçiş ve bu geçişte rol oynayacak şirketler yeniden öne çıktı.

ABD Başkanı Joe Biden, yeşil ekonomik dönüşüme ve yapılacak iklim zirvesine büyük önem veriyor. Biden, 23 Mart'ta, aralarında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Çin Devlet Bakanı Şi Cinping, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bulunduğu 40 dünya liderini, 22-23 Nisan'da yapılacak çevrim içi iklim zirvesine kişisel olarak davet etmişti.

Teknoloji hisselerinde beklenmedik boğa piyasası çağrısı

Borsalarda endişe verici 1999 sinyalleri

Borsa İstanbul'da destek arayışı sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)