Buffett’tan 4 milyar dolarlık teknoloji yatırımı

Warren Buffett’ın şirketi ünlü bilgisayar ve yazıcı üreticisi HP’nin 4,2 milyar dolarlık hissesini satın aldı. Son bir ayda 3 büyük alım gerçekleştiren Omaha Kahini hisseler değer kaybederken kesenin ağzını açmış gibi gözüküyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett'ın şirketi Berkshire Hathaway'i Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bilgisayar ve yazıcı üreticisi HP’nin 4,2 milyar dolar değerinde hissesini satın aldığını açıkladı. Financial Times’ın haberine göre söz konusu yatırım dev holdingin ve milyarder yatırımcısının ABD borsalarında kazanç potansiyeli gördüğünün bir işareti.

Berkshire 121 milyon adet HP hissesini satın alarak yaklaşık bir ay içerisinde üçüncü kez milyar dolarlık yatırım işlemi gerçekleştirmiş oldu. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırım devi kısa bir süre önce sigorta şirketi Alleghany’i 11,6 milyar dolara kontrolüne geçirmiş, petrol şirketi Occidental Petroleum’un da 7,5 milyar dolarlık hissesini satın almıştı.

HP hisselerinin Berkshire'ın portföyüne eklenmesi, Buffett'ın hala ABD şirketlerine ve ABD ekonomisine güvendiğini işaret ediyor. Wall Street yatırımcıları ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında ekonomide oluşabilecek muhtemel bir yavaşlamadan ve yükselen enflasyondan endişe ediyor.

Berkshire’ın yatırımları son altı yılda şirketin izlediği politikanın da gözle görülür derecede değiştiğini gösteriyor. ‘Omaha Kahini’ olarak da bilinen Buffett hisse senetlerinin yükselişe geçtiği dönemlerde satın alım anlaşmaları konusunda daha pasif davrandığı için eleştirilmekteydi. Buffett’sa Şubat ayında yaptığı bir açıklamada cazip görünen yatırım fırsatlarının azlığına değinmişti. Firmanın yıllık hissedar bilgilendirme mektubunda Buffett’ın sağ kolu olarak bilinen Berkshire Hathaway Başkan Yardımcısı Charlie Munger “bizi heyecanlandıran çok az şey var” demişti.

91 yaşındaki efsane yatırımcı 2020 ve 2021 yılları arasında hisse geri adımlarına odaklanmıştı. Berkshire şirketin elinde bulundurduğu muazzam miktarda nakit havuzunu halihazırda sahibi olduğu firmalara nakit akışı gerçekleştirmek için kullanmıştı. Berkshire’ın son dönemde yeni sözleşmeler için artan iştahı ise piyasalardaki volatilite gerginliklerini takip ediyor. ABD borsalarındaki hisse senetlerinin geniş bir kesimi geçen yıl kırılan rekorların ardından çarpıcı bir şekilde düşüşe geçti.

ABD’de işlem gören küçük ve büyük sermayeli hisse senetlerini bünyesinde bulunduran Russell 3000 Endeksi 52 haftanın en yüksek seviyesinden %8 düştü. Endeksteki ortalama bir hisse senedi ise %30’un üzerinde değer kaybetti.

Forbes Milyarderler Endeksi’ne göre 2022 yılında 124,4 milyar dolarlık servetiyle dünyanın ortam dünyanın en zengin 5 insanından biri olan Buffett piyasalardaki bu düşüş bir fırsat olarak görüyor. HP hisselerinin satın alınması 2021’in sonunda 146,7 milyar dolar olan Berkshire’ın nakit birikiminde sınırlı bir etki yaratacak.

Refinitiv ve Bloomberg'in verilerine göre, Berkshire'ın HP hisselerini satın alacağı haberlerinin ardından teknoloji devinin hisseleri vadeli işlemlerinde yüzde 10 civarında yükseldi.

Çarşamba günü ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yapılan bildirim, HP'ye yatırım yapma kararını Buffett’ın mı yoksa ekibindeki diğer iki portföy yöneticisinin mi aldığı konusunda bir açıklama içermiyor. Berkshire’ın diğer portföy yöneticileri, Todd Combs ve Ted Weschler, 2021 sonunda şirketin 351 milyar dolarlık hisse senedi portföyünün onda birinden biraz daha azını denetledi. Buffett yıl boyunca her zaman yaptığı gibi daha büyük çaplı işlemlerde tetiği çeken asıl kişi olmayı sürdürdü.

HP’den hisse alımına ilişkin yapılan açıklamada, “Berkshire Hathaway dünyanın en saygın yatırımcılarından biridir ve onları yatırımcı olarak memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Buffett 68 trilyon dolarlık çevre örgütünün hedefinde

 

Warren Buffet’tan sigorta sektörüne dev yatırım

 

Buffett petrol yatırımına doymadı