E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett 68 trilyon dolarlık çevre örgütünün hedefinde---

Buffett 68 trilyon dolarlık çevre örgütünün hedefinde

Buffett 68 trilyon dolarlık çevre örgütünün hedefinde
31 Mart 2022 - 11:12 borsagundem.com

Yönetimi altında toplamda 68 trilyon dolar varlığı bulunduran çevre hassasiyetli yatırım hareketi Climate Action 100+ Buffett’ın yatırım firmasına iklim riskleri konusunda verilebilecek en zayıf puanı verdi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın CEO’su olduğu Berkshire Hathaway 68 trilyon dolarlık varlığı yönetiminde bulunduran yatırımcı grubunun hedefi haline geldi.

Financial Times’ın haberine göre 600’den fazla küresel yatırımcıyı bünyesinde bulunduran çevre örgütü Climate Action 100+ (CA100+) grubu analiz ettiği 166 şirket arasında karbon ayak izi taahhüdünde bulunmasına karşın zayıf ilerleme kaydeden şirketlerin sayısının arttığını duyurdu. Taahhütlere uyma konusunda mümkün olan en düşük puanı Suudi Arabistan’ın devlet petrol şirketi Saudi Aramco, Warren Buffett’ın yatırım şirketi Berkshire Hathaway ve Çin’in en büyük otomotiv üreticisi SAIC Motor’un dahil olduğu 8 şirket aldı.

Berkshire konuyla ilgili açıklama yapmadı. Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 125 milyar doların üzerindeki kişisel servetiyle dünyanın en zengin 10 insanından birisi olan Warren Buffett yatırımcıların Berkshire’ın iklim risklerinin açıklanması konusundaki baskılarını sürekli olarak geri çevirmesiyle biliniyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi GAM Investments’ın Sürdürülebilir Yatırım Birimi Başkanı ve CA100+ Yönlendirme Komitesi Başkanı Stephanie Maier konuyla ilgili açıklamasında, “Kıyaslamayı oluşturan göstergelerin herhangi birinde çok az ilerleme kaydeden şirketler var ve bu kesinlikle dikkat çekici bir durum” ifadelerine yer verdi.

166 şirketin sadece 26’sı, diğer bir deyişle şirketlerin beşte birinden daha azı kısa vadede 2025 yılına veya daha erken bir tarihe kadar emisyonlarının büyük bir kısmını kapsayan net karbon sıfır hedefi belirlemiş durumda. Bir yıl öncesinde ise bu hedefi belirleyen şirketlerin sayısı sadece bir elin parmakları kadardı.

Analiz edilen şirketlerin yaklaşık üçte ikisi 2050 yılına kadar net sıfır emisyon elde etmek için hedef belirlemiş durumda. Maier, geçtiğimiz yıl birçok şirketin nihayet yönetim kurulu düzeyinde iklim risklerine odaklanan gözetim birimi kurmuş olsa da yakın dönem hedefleri ve ayrıntılı emisyon düşürme planlarının eksik olduğunu söyledi.

CA100+ üst düzey yöneticisi açıklamasında yöneticisi olduğu yatırım firmasının karbon sıfır konusunda ilerleme kaydetmeyen yönetim kurullarına karşı faaliyet yürütebileceğini belirtti. Maier, "Yaklaşan yıllık genel kurul sezonunun, yatırımcıların bu şirketlerin nereye varıp varmadığını hesaba kattıkları bir sezon olmasını kesinlikle bekliyorum. GAM iklim risklerinin dikkate alınmadığını düşündüğü durumlarda, yöneticileri tek tek sorumlu tutabilir" dedi.

Kuzey Amerika'da 2021 yılında, CA100+ imzacıları tarafından şirketlerin yıllık genel kurul toplantısında değerlendirilmek üzere iklimle ilgili 30'dan fazla karar sunuldu. General Electric hissedarlarının tedarik zinciri emisyonlarını azaltmayla ilgili bir önerisi de dahil olmak üzere birçok yönetim kurulu önerisi de başarıya ulaştı.

Bu yılın başında itibaren iklimle ilgili 45’in üzerinde önerge sunuldu. Söz konusu önergelerin arasında Berkshire Hathaway’in sigorta ve demiryolu şirketleri gibi iklim değişikliği risklerine maruz kalan sektörlere yoğun bir şekilde yatırım yaptığı şikayetleri de yer alıyor.

Berkshire yönetimi söz konusu önergeye yönelik cevaplarında şirketin sera gazı, emisyon ayak izi ve iklim değişikliğiyle ilişkili iklim risklerinin “tek tek işletmeler tarafından uygun biçimde yönetildiği ve kamuya açık bir şekilde rapor edildiği” belirtildi.

Buffett petrol yatırımına doymadı

 

Petrol krizinin kazananı Buffett oldu

 

Yatırımları büyütmek için 3 Warren Buffett stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ruhi can31 Mart 2022 18:24

    Kesin türkiyede sanel mühendisligi topluyordur yeşil yatırı bel kemigi

  • Murat 31 Mart 2022 12:34

    İşçiden 1 dolar nasıl keserim, maliyetleri düşürmek için kaç takla atarım, vergiden kaçınmak için ne dalavereler çeviririm diye düşünen şirketler demek karbon iklim hassasiyeti güdüyor... gör de inanma...3.dünya ülkelerini sıkıştırmak , rekabette çelme atmak için bir dümen bu