Borsalarda robotların şovu

Korona virüsün bilindik borsa alım-satımını sonsuza kadar değiştirmiş olabilir. Artan maliyetler ve sosyal mesafe uygulamaları nedeniyle yatırımcılar elektronik platformları her geçen gün daha fazla tercih ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte borsalarda ticaretin önemli bir kısmını makineler yapar hale gelmişti. Şimdiyse korona virüsün etkisiyle geleneksel insandan insana konuşarak yapılan ticaretin bitme tehlikesiyse hızla artıyor.

Kıdemli Borsacı Hugh Cumberland Financial News’le yaptığı röportajda, “Sesle ticaret yapma devri kapandı” ifadelerinde bulunuyor. Cumberland röportajında, “İnsanlar bu yönteme tutunmaya devam edebilir. Duygusal bir bağ olabilir ve insanlar devam etmek isteyebilir. Fakat her şeyin sonunda geriye baktığımızda ve tüm süreci tekrar izlediğimizde Kovid-19’un bunu hızlandırdığını göreceğiz” dedi.

Geçmişte profesyonel borsacılar New York Borsası’nda alım satım işlemlerini telefon üzerinden brokerlarla konuşarak gürültülü bir şekilde yaparlardı. Saniyeler içerisinde binlerce ticarî işlemi yapabilen hızlı algoritmaların gelişmesiyle bu pratikler geçmişte kaldı ve insanlar sadece özel ve daha karmaşık ticari işlemleri yapar hale geldi. Geçtiğimiz yıllarda devreye giren daha sert düzenleyici tedbirler ve maliyet kesintileri geleneksel borsacılar için bir başka önemli darbe oldu.

Geleneksel brokerlerın yerini çok daha hızlı, ucuz ve daha etkili elektronik platformlar aldı. New York Borsası’ndaki yeni sosyal mesafe kuralları borsacıların sayısını %75 azaltacak. Bu da korona virüs krizinin borsalardaki teknolojik devrimi hızlandıracak bir diğer önemli değişken olarak tarihe geçebilir.

Küresel elektronik yatırımcı ağı Liquidnet’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika CEO’su Mark Pumfrey salgının borsalardaki işlem yöntemlerine etkileriyle alakalı, “Bu dönem zaten gerçekleşmekte olan değişimin hızlanmasını sağladı” ifadelerini kullandı.

Volatilite artışı yatırımcıları robotlara yöneltti

Liquidnet, Mart ayında hacimde %80'lik bir artış gördüğünü ve ilk çeyrekte Avrupa, Amerika ve Ortadoğu'daki toplam pazar payının 2019'un aynı dönemine göre %45 arttığını söylüyor.
Salgının başlangıcından bu yana, %500 oranına kadar ulaşan rekor volatilite artışı ticari maliyetlerin de boyutunu genişletti. Bu durumun da yatırımcıları daha düşük maliyetli alternatiflere yönelttiği belirtiliyor.

Örnek vermek gerekirse riskli fonlarla ilgilenen yatırımcılar alım satım gerektiren bir işlemde borsacılara yaklaşık dört ile beş baz puan komisyon öderler. Bu komisyonun elektronik ticaretteki karşılığı ise iki baz puandır. Miktar az gibi görünse de ticari işlemlerin sayısı arttıkça bu ücretler oldukça ağır bir yük haline geliyor.

Sosyal mesafe robotlara işlemiyor

Kovid-19 nedeniyle evden çalışmak zorunda kalan borsacılar için durum daha içinden çıkılmaz bir hale geldi. Borsacıların evlerinde güvenle kullanabileceği sistemlerin kurulabilmesi için her bir sisteme 10 bin dolara yakın bir kaynak gerekiyordu. Bunun yerineyse daha ucuz ve daha az etkin olabilecek alternatifler arandı. Bu süreç uyumluluk sorunlarını da beraberinde getirdi. Cumberland Wall Street bankalarına otomasyon ve verimlilik alanında gelişilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.

Bankalar gerekli ekipmanların evde kurulması için harcama yapmakta gözünü dahi kırpmasa da diğer borsacılar elektronik ticaret platformlarına yönelmek zorunda kaldılar. Cumberland konuya ilişkin, “Bu daha ucuz, daha verimli bir yol ve bu uyum insanları mutlu ederken insanlar neden geçmişe dönmek istesin ki?” ifadelerini kullanıyor.

Buffett’ın havayolu hisselerini satması büyük bir hata

 

Blackrock’a göre borsalarda dikkat edilmesi gerekenler

 

Salgın mağduru hisseler şaha kalktı

 

Borsada yükseliş sürer mi?