Borsada yabancıların açığa satış intikamı

Borsa İstanbul'un 6 yabancı kuruma açığa satış yasağı getirmesinin ardından, Merrill Lynch 330 milyon hisseyi 30 dakikada satarak tüm hisselerde işlemleri durdurdu

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul'un 6 yabancı kuruma 1 ile 3 ay arasında açığa satış yasağı getirmesinin ardından, yasak getirilen kurumlardan biri olan Merrill Lynch'ten 'intikam' olarak değerlendirilebilecek bir hamle geldi.

Borsa İstanbul'un işlem hacmi rekoru kırarak tamamladığı günde Merrill Lynch'in makinalarla, 147 milyonu 5 dakika içerisinde olmak üzere, 330 milyon hisseyi 30 dakikada satarak tüm hisselerde işlemleri durdurduğu öğrenildi.

Yaptığı işlemler nedeniyle, hisselerde devre kesici uygulanmasına neden olan kuruma yatırımcılar ve uzmanlar sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Kurum daha sonra hisse alımına geçti.

BIST'te, işlem hacmi bugün, rekor düzeyde 35,1 milyar TL olarak gerçekleşti.

Merrill Lynch tarafından sadece 5 dakika içerisinde yapılan alım miktarı şu şekilde:

'AÇIĞA SATIŞ YASAĞI İNTİKAMI'

BIST'in yasak kararından sadece bir gün sonra gerçekleşen bu durum 'açığa satış yasağı intikamı' olarak yorumlandı.

Merrill Lynch'in hamlesinin ardından bir çok hissede devre kesici uygulandı. 

6 YABANCI KURUMA YASAK GELMİŞTİ

Borsa İstanbul, dün açıkladığı kararında  Barclays Capital, Credit Suisse Securities Europe, Merrill Lynch'e 3 ay, Goldman Sachs, JP Morgan ve Wood and Company'e 1 ay süreyle "Açığa Satış Yasağı" tedbiri uygulanacağını duyurmuştu.

SPK geçen yıl Ekim ayında banka hisselerinde, Şubat ayında ise tüm hisselerde açığa satışı yasaklamıştı. BIST-30 endeksinde yer alan hisseler için açığa satış yasağı ise 1 Temmuz’da kaldırmıştı.

6 yabancı kuruma borsada açığa satış yasağı

Borsa İstanbul rekor hacimle yükseldi

Borsa İstanbul 2 hisseye tedbir getirdi