Borsa İstanbul'u bankalar sırtladı

Küresel piyasalar pozitif görünümle yeni haftaya başlarken, Fed'den gelecek mesajlar öne çıkıyor. Borsa İstanbul'da BİST 100 Endeksi, 1460 puanla son 2 ayın zirvesine çıkarken, günü %0,53 oranında yükselişle 1.455,25 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Geçen hafta pozitif seyir izlenen ve rekor seviyelerde kapanış yapan küresel borsalar, yeni haftaya zayıf bir görünümle başlıyor. Yeni haftada ise Çin’de toparlanmanın yavaşlaması ve Delta endişeleri hisse piyasaları üzerinde bir miktar baskı oluşturuyor. Özellikle Japonya tarafında ek önlemler konuşuluyor. Geçen haftanın son işlem gününde ABD’de beklentilerin çok altında kalan Michigan Üniversitesi güven endeksi dolar endeksinde gerilemeye sebep olurken, bu haftaya başlarken de dolar endeksindeki görünüm riskli varlıklar tarafında destekleyici oluyor. Cuma günü piyasa kapanışından sonra Fitch yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde bir değişikliğe gitmedi. Haftanın ilk işlem gününde yurt içinde bütçe dengesi, ABD’de NewYork Fed sanayi endeksi izlenecek. Piyasalarda iyimser görünüm izlenirken, hafta içinde Fed tutanakları ve Powell’ın konuşmasının fiyatlamalar üzerinde etkili olması bekleniyor.

Avrupa ve ABD borsalarında geçen hafta da yükseliş eğiliminin korunduğu ve zirvelerin yenilendiği görüldü. TCMB toplantısı sonrasında güçlü yükselişlerin yaşandığı BIST 100 Endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 0,22 oranında yükselişle 1.447,64 puandan tamamlarken, yeni haftaya, beklentiler dahilinde yükselişle başladı. Açılış sonrası Haziran ortasından bu yana en yüksek seviyesini gören endeks, bankacılık endeksindeki yükselişin yüzde 2 üzerine çıkması ile güç kazandı. Asya borsaları karışık seyretti. Avrupa borsaları düşüşle açıldı. ABD borsaları cuma gününü yükselişlerle tamamlarken, bugüne düşüşle açıldı.

Satışları p artan 22 BIST 100 şirketi

İşte yılın en fazla kazandıran hisseleri

BORSA İSTANBUL

Geçen hafta açıklanan pozitif sanayi üretimi ve ödemeler dengesi verilerinin yanı sıra TCMB de politika faizini yüzde 19 düzeyinde sabit tutarak, para politikasına ilişkin "sıkı duruş" mesajını korudu. Bu gelişmelerle Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi üst üste 3'üncü haftasında da yükseldi ve haftalık bazda yüzde 0,9'luk artış kaydederek 1.447,64 puandan kapandı. 

Analistler, yeni haftada yurt içinde veri akışının nispeten sakin olduğunu, TCMB'nin geçen hafta gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin özetin takip edileceğini belirterek, ABD ve Euro Bölgesi'nde açıklanacak verilerin yanı sıra jeopolitik gelişmeler ve Kovid-19 salgını kapsamındaki haber akışının pay piyasalarının yönünde etkili olacağını söyledi.

Teknik açıdan BİST 100 endeksinde, geçen hafta seans içi geri çekilmelerde 1.400 ana destek seviyesi üzerinde kalıcı olmayı başaran piyasa, Temmuz sonunda başlayan kısa vadeli yükseliş trendi sürüyor. Haftalık olarak yaklaşık yüzde 1 yükseliş görülen endekste, ilk önemli direnç noktası 1.445 seviyesi olurken, kısa vadeli yükseliş potansiyelinin korunduğu görülüyor. İlk etapta 1.470 sonrasında da 1.485 ve 1.500 seviyelerini hedefleyerek yukarı yönlü hareketin sürmesi bekleniyor. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1.445 altına sarkma halinde 1.430 ve 1.420 kısa vadeli ilk destekler olmak üzere, 50 GHO desteği olan 1.400 seviyesi kritik konumda olmayı sürdürüyor. Endeks dolar bazında 1,6981 cent ile son iki ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, 1,70 cent üzerinde kalıcı olursa, 1,75-1,78 cent aralığını hedefleyebilir.

Piyasalarda bugün takip edilen verilerde öne çıkanlar ise, 10.00'da Türkiye, temmuz ayı tarım ürünleri ÜFE, 11.00'de temmuz bütçe dengesi ve 15.30'da ABD'de ağustos ayı New York Fed İmalat Sanayi Endeksi oldu.

Borsalarda teknoloji devlerini yok edecek tehditler

BİST 100 endeksi güne %0,25 oranında yükselişle 1.451,33 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi açılışta yüzde 0,25 oranında 3,69 puan değer kazancıyla 1.451,33 seviyesinden işlem gördü. 

Bankacılık endeksi yüzde 0,35 ve holding endeksi yüzde 0,16 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,13 ile inşaat, tek kaybettiren yüzde 0,17 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Endeks açılışın ardından 1.460 puana çıkarak 14 Haziran sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

Mart ayındaki kaybın ardından gelen toparlanmada en yüksek seviyeyi 14 Haziran’da 1.469 puan ile test eden endeks, temmuz ayının ikinci yarısında 1.342 puana kadar gerilemişti. 27 Temmuz’da görülen bu seviye sonrasında yükselişe geçen endekste haftalık bazda 3 haftalık kazancın ardından yeni haftada da yükseliş sürüyor. 

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,80 değer kazanarak 1.459,21 puana yükseldi.

Günün ilk yarısında alış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 11,57 puan artışla 1.459,21 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 6,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.451,33 ve en yüksek 1.461,96 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 2,11 holding endeksi yüzde 0,88 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,17 ile inşaat, en çok kaybettiren yüzde 0,19 ile metal eşya makine oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,37, teknoloji endeksi yüzde 0,71, sanayi endeksi yüzde 0,35 ve hizmetler endeksi yüzde 1,11 yükseldi.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 80'i yükseldi, 19'u değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Garanti Bankası, Türk Hava Yolları, Yapı Kredi Bankası, Akbank, İş Bankası (C) oldu.

BİST 100 endeksi günü yüzde 0,53 oranında yükselişle 1.455,25 puandan tamamladı

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi günü yüzde 0,53 oranında 7,61 puan değer kazancıyla 1.455,25 puandan tamamlarken, işlem hacmi 13,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün boyu en yüksek 1.461,96, en düşük 1.451,33 puandan işlem gördü.

Bankacılık endeksi yüzde 2,05, holding endeksi yüzde 1,06 oranında değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,50 ile madencilik, en çok kaybettiren ise yüzde 0,99 ile metal eşya, makina oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 1,52, sanayi endeksi yüzde 0,01, teknoloji endeksi yüzde 0,32 ve hizmetler endeksi yüzde 0,66 oranında değer kazandı.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 8,52 puan ve yüzde 0,55 yükselişle 1.570,55 puandan kapandı. BIST hisselerinin 268'i prim yaptı, 120'si geriledi. Garanti Bankası, Gen İlaç, Türk Hava Yolları, Akbank ve Yapı Kredi Bankası en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

Yeni Gimat GMYO ve Borusan Yatırım Pazarlama sorusu

Euro Finans'a faaliyet izni için SPK’ya başvuru

KÜRESEL PİYASALAR
 
Küresel piyasalarda geçen hafta kırılan rekorların ardından bu hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısına ilişkin tutanaklar ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların yanı sıra Euro Bölgesi'nde büyüme ve enflasyon ile ABD'de perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri takip edilecek.

Dünya çapında yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayısındaki artış devam ederken, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi sonrası jeopolitik riskler de gündemin üst sıralarına yerleşti.

Makroekonomik veri tarafında geçen hafta ABD'de istihdam piyasası verileri toparlanma sinyalleri vermeye devam etti. Fed'in para politikasına yön veren bir diğer kritik gösterge olan enflasyon ise temmuzda yıllık yüzde 5,4 yükselişle 13 yılın en yüksek seviyesinde kaldı. Bu dönemde çekirdek enflasyonda aylık ve yıllık bazda düşüş kaydedilse de Üretici Fiyat Endeksi yüzde 7,8 ile Kasım 2010'dan bu yana en yüksek artışı kaydetti.

Açıklanan verilerin "enflasyondaki yükselişin kalıcı olmadığı" görüşünü desteklemesi sonrası, Fed'in varlık alımlarında azaltıma gitmede aceleci davranmayacağı beklentilerinin fiyatlandığı pay piyasalarında rekor seviyeler görüldü.

Analistler, ABD'de enflasyonun yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiğini, bir aylık duraksamanın para politikası gidişatı açısından yeterli bir sinyal olmadığını belirterek, halihazırda Fed yetkililerinin açıklamalarının da "varlık alımlarında azaltıma gidilmesi gerektiği" yönünde ağırlık kazandığını söyledi.

Yatırımcıların para politikalarının geleceğine dair ipucu aramaya devam edeceğini vurgulayan analistler, bu kapsamda yarın Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalar ile çarşamba günü Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son toplantısına yönelik tutanakların önemli olduğunu kaydetti.

Analistler, bu hafta veri gündeminde ABD'de perakende satışlar, sanayi üretimi ve konut başlangıçları, Euro Bölgesi'nde büyüme ve enflasyonun öne çıktığını belirterek, yurt içinde ise nispeten zayıf bir akış olduğunu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantı tutanaklarının izleneceğini bildirdi.

Geçen hafta cuma günü New York borsasında endeksler kötü gelen tüketici güven endeksi verisine rağmen pozitif tarafta kalmaya devam etti. Haftalık bazda bakıldığında ise Dow Jones endeksi yüzde 0,87 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,71 artışla rekor kapanış gerçekleştirirken, hafta genelinde negatif ayrışan teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi yüzde 0,09 değer kaybetti. 

Avrupa tarafında da destekleyici para politikalarının devam edeceği beklentileri pay piyasalarında rekorları beraberinde getirdi. Haftalık bazda Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,37, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,16 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 2,51 artışla rekor seviyeden kapandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 1,34 değer kazandığı haftayı, Şubat 2020'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeden tamamladı.

Asya borsalarında haftanın ilk işlem gününde karışık bir seyir izlendi. Analistler, Kovid-19 salgınında delta varyantının yayılmaya devam ettiğini kaydederek, uygulamaya alınan önlemlerin ekonomik toparlanmayı törpüleyebileceği endişesinin Asya piyasalarını baskılamaya devam ettiğini bildirdi. Çin'de devam eden regülasyon adımlarının da risk iştahını azaltan etkenler arasında olduğunu vurgulayan analistler, bu hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısına ilişkin tutanaklar ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların yanı sıra delta varyantına ilişkin haber akışının da yatırımcıların odağında bulunduğunu ifade etti. Bugün açıklanan verilere göre, Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık yüzde 1,3 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. Ülke ekonomisinde büyüme çeyreklik bazda ise yüzde 0,3 düzeyinde gerçekleşti. Çin'de ise temmuzda sanayi üretimi yıllık yüzde 6,4 ve perakende satışlar yıllık yüzde 8,5 ile beklentilerin altında kaldı. Bu gelişmelerle Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,03 artarak 3.517 puan oldu. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,62 düşüşle 27.523 puandan kapanırken,Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,80 azalarak 26.180 puanda, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,11 değer kazancıyla 55.499 puanda seyretti. Avustralya'da S&P ASX 200 endeksi yüzde 0,61 azalışla 7.582 puandan günü tamamladı. Güney Kore piyasalarında ise tatil dolayısıyla işlem gerçekleştirilmiyor.

Avrupa borsaları, güne düşüşle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,33 azalarak 474 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi ise 0,23 gerileyerek 15.941 puan oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54 düşüşle 7.179 puanda, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,46 değer kaybıyla 8.959 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,51 azalışla 6.861 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,28 düşüşle 26.577 puanda bulundu.

ABD borsası, haftanın ilk işlem gününe düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,27 azalışla 35.420,76 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,27 azalarak 4.456,07 puan ve Nasdaq endeksi yüzde 0,33 kayıpla 14.774,4 puan oldu. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son açıklanan makroekonomik verilerle birlikte para politikasının değişiminde aceleci davranmayacağı iyimserliğiyle geçen haftayı rekorlarla tamamlayan endeksler, yeni haftanın açılışında düşüş gösterdi. Endekslerdeki negatif seyirde, Kovid-19 salgınında delta varyantı ve küresel ekonomik görünüme ilişkin endişeler etkili oldu.

Borsalara yeni rekorları yüksek teknoloji getirecek

Taliban’ın ilerleyişi ABD borsalarını nasıl etkileyecek?

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 8,5220 liradan, euro 10,0060 liradan haftaya başladı.

Serbest piyasada 8,5200 liradan alınan dolar, 8,5220 liradan satıldı. 10,0040 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 10,0060 lira olarak belirlendi.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 8,5400 lira, euronun satış fiyatı ise 10,0600 lira olmuştu.

Cuma günü 92,5 ile son bir haftanın en düşük seviyesine gerileyen dolar endeksi, bugün yatay hareket etti. Geçen hafta yüzde 1,38 seviyelerinden yüzde 1,27'lere kadar gerileyen ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri ise yeni haftada başlangıcında da aşağı yönlü seyrine devam ederek yüzde 1,25'in altını gördü.

Dolar/TL paritesi ise geçen hafta yüzde 1,2 değer kaybederek 8,5243'ten kapanmasının ardından yeni haftaya yatay başladı.

Euro/dolar paritesi, yüzde 0,1 azalışla 1,1786 seviyesinden, dolar/yen paritesi yüzde 0,25 düşüşle 109,33 seviyelerinde bulundu. 

Dolar/TL, güne düşüşle başlamasının ardından 8,49 seviyelerinde işlem gördü.

Geçen hafta, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımlarında azaltıma gitme konusunda aceleci davranmayacağı beklentilerini desteklemesi doların diğer ülke para birimleri karşısında gerilemesini beraberinde getirdi. Buna ek olarak yurt içinde açıklanan pozitif veriler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının politika faizinde değişikliğe gitmemesi de Türk Lirası'nın dolar karşısında güçlenmesini destekledi.

Bu gelişmelerle geçen haftaya 8,63 seviyelerinden başlayan dolar/TL, yüzde 1,2 değer kaybederek 8,5243'ten kapandı.

Dolar/TL, yeni haftaya da değer kayıpları ile başlamasının ardından 8,4780 ile son 10 günün en düşük seviyesine gerilerken, saat 10.30 itibarıyla önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,4 altında 8,4880'den işlem gördü. Önceki kapanış seviyesine göre euro/TL yüzde 0,5 azalışla 10,0070'ten, sterlin/TL yüzde 0,6 düşüşle 11,7620'den satıldı.

Dolar endeksi geçen hafta yüzde 0,3 değer kaybederek 92,5 seviyelerinden kapanırken, bugün yatay hareket etti.

Analistler, Asya'da beklentilerden kötü gelen makroekonomik veriler, artmaya devam eden yeni tip korona virüs (Kovid-19) vakaları ve Afganistan kaynaklı jeopolitik risklerin gündemin odağında bulunduğunu belirterek, TL varlıklarda ise pozitif görünümün korunduğunu söyledi.

Bugünün veri gündeminin zayıf olduğunu, yurt içinde bütçe dengesi, yurt dışında ise ABD'de New York Fed İmalat Sanayi Endeksi'nin takip edileceğini aktaran analistler, yarın Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalar ile çarşamba günü Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son toplantısına yönelik tutanakların döviz piyasalarının yönü açısından belirleyici olabileceğini bildirdi.

Gün ortasında uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1782 sterlin/dolar paritesi 1,3858 ve dolar/yen paritesi 109,4 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 8,4690 liradan, euro 9,9780 liradan satıldı.

Gün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 8,4621 lira, satışta 8,4961 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 8,5299 lira, satışta 8,5641 lira olarak belirlemişti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,17876, sterlin/dolar paritesi 1,3858, dolar/yen paritesi de 109,16 düzeyinde seyrederken, serbest piyasada da dolar/TL 8,4752, euro/TL 9,9946 ve sterlin/TL 11,7500 seviyesinden işlem gördü. 

TL varlıklar yükselişini sürdürüyor

ECB ve SEC'den işbirliği

EMTİA PİYASALARI

Brent petrolün varil fiyatı ise geçen hafta 67-72 dolar bandında seyretmesinin ardından bugün yüzde 0,5'lik azalışla 69,6 dolardan işlem gördü.

Cuma günü 71,38 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 70,59 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.07 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,33 azalışla 69,65 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 67,14 dolardan alıcı buldu.

Fiyatların düşüşünde Asya ülkelerinde artan yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayılarıyla birlikte uygulamaya alınan kısıtlamalar ve daralan ekonomik aktivite etkili oluyor.

Pazartesi günü yayımlanan Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, ülkenin sanayi üretimi temmuzda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 artış gösterdi. Haziranda yüzde 8,3 artış gösteren sanayi üretimindeki yavaşlama petrol fiyatlarını da olumsuz etkiliyor.

Dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin'de perakende satışların da haziran ayına kıyasla düşüş göstermesi, Kovid-19 kısıtlamalarının ülkenin ekonomisinde etkisini göstermeye başladığı şeklinde yorumlanıyor.

Geçen hafta temmuz ayına ilişkin petrol piyasası raporunu yayımlayan Uluslararası Enerji Ajansı, yıl içinde artış eğiliminde olan küresel petrol talebinin yavaşlamaya başladığını ve artan vaka sayıları nedeniyle yılın ikinci yarısı için bu trendin devam edeceğini belirtmişti.

Ajans, bu yıl için küresel petrol talebinin 300 bin varil düşüşle 96 milyon 150 bin varil olmasını bekliyor.

Brent petrolde teknik olarak 69,86 ile 70,01 dolar aralığının direnç, 69,59 ile 69,47 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Altının gram fiyatı, haftaya düşüşle başlamasının ardından 484,1 lira seviyesinde işlem gördü.

Cuma günü altının ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 1,2 üzerinde 488,1 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni haftaya düşüşle başlamasının ardından, saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,8 altında 484,1 liradan işlem gördü. Çeyrek altın 797 lira, Cumhuriyet altını da 3.257 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 1.776 dolardan alıcı buldu.

Analistler, ABD tahvillerinde artan talebin altının ons fiyatını baskıladığını söyledi.

Teknik açıdan 1.760 seviyesinin destek olarak öne çıktığını ifade eden analistler, 1.790 doların ise direnç olarak takip edileceğini bildirdi.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 483,20 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 3.204,00 lira oldu.

Altının onsu uluslararası piyasalarda önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 1.776 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 0,2 düşüşle 69,7 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 487 bin lirayı, en yüksek ise 480 bin lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,85 azalışla 480 bin liradan tamamladı.

İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 787,00 lira, Cumhuriyet altını 3.221,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise cuma günkü kapanışa göre yüzde 0,04 düşüşle 485,80 liradan işlem gördü.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.00 itibarıyla 1.787 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, yüzde 2,03 gerileyerek 69,16 dolardan işlem gördü.

Kriptolarda toplam piyasa değeri 2 trilyon doları aştı

Altından çıkış: Ekonomi iyileşiyor uyarısı

VADELİ PİYASA

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) ağustos vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, haftaya yükselişle başlamasının ardından 1.573 puanda dengelendi.

Ağustos vadeli endeks kontratı, en yüksek 1.575,75 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 1.573,00 seviyesinden işlem gördü.

Cuma günü, dalgalı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artışla 1.571,25 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da 1.576,75 seviyesine çıktı.

Analistler, Asya'da beklentilerden kötü gelen makroekonomik veriler, artmaya devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları ve Afganistan kaynaklı jeopolitik riskler sonrası küresel pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyrin hakim olduğunu söyledi.

Teknik açıdan endeks kontratının 1.565 puanının üzerinde kalıcı olması halinde 1.600 puanın gündeme geleceğini, aşağı yönlü hareketlerde ise 1.540 seviyesinin önemli destek olarak takip edileceğini kaydetti.