Borsa İstanbul S-400 teslimatıyla sert düştü

BIST'de beklenenden iyi gelen sanayi verisiyle yukarıda 99.870 puanı test edilse de S-400 teslimatının başladığı haberinin gelmesiyle göstergeler kırmızıya döndü. Endeks haftanın son işlem gününü %2.32 oranında düşüşle 97.098 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

FED yoğunluklu bir haftanın son işlem gününe yine FED rüzgârıyla girdik. Çarşamba günü güvercin söylemlerini güçlendiren Powell, bu kez faiz indirimi için daha kesin konuştu. Senato Bankacılık Komitesi'nde sunum yapan FED Başkanı Powell, FED'in faiz indirimi için alanı olduğunu açıkça ifade etti.

Powell’ın açıklamaları güçlü faiz indirim sinyali verirken, ABD borsalarında rekor görüldü, Asya piyasaları ise ABD-Çin ticaret belirsizliğinin tekrar öne çıkması ile dünkü görüntüsüne nazaran daha karışık göründü.

FED ile beraber hem ECB’nin hemde TCMB’nın faiz indirme olasılığı kuvvetle muhtemel görünüyor. Daha önceki açıklamalar Dünya genelinde merkez bankalarının cari dönemde genişleyici para politikasına yöneleceğini işaret ediyor.

Yurt içi piyasalarda S-400 meselesi gündemdeki sıcaklığını korurken, küresel piyasalarda ABD-Çin ticaret belirsizliği öne çıkıyor. Ayrıca Türkiye’nin Akdeniz’de sondaj faaliyetlerinde bulunması AB ülkelerini rahatsız etmesiyle tedbir söylemleri son dönemde dikkat çekti.

Öte yandan İran-AB-ABD üçlemiyle nükleerde anlaşmazlığın çözülmeme ihtimali jeopolitik riskleri artıran başlıca unsur olarak görünüyor.

BORSA İSTANBUL YATAYDA BAŞLADI

Borsa İstanbul haftanın son işlem gününe %0.05 oranında yükselişle 99.460 puandan başladı. Günü yatayda karşılan BIST sanayi üretim verisinin beklenenden iyi gelmesiyle yükselişe geçti. Ancak S-400 teslimatının başladığı haberinin gelmesiyle göstergeler kırmızıya döndü. BIST'ın teslimata ilk tepkisi sınırlı düşüş oldu.

Sanayi üretim verisi, Mayıs'ta beklenenden iyi geldi

S-400 sisteminin teslimatı başladı


BIST gün ortasına %0.61 oranında düşüşle 98.799 puandan girdi.

GÜN ORTASININ ARDINDAN

Günün ikinci yarısında NATO cephesinden gelen S-400 mesajı takip edildi. NATO'dan bir yetkili "S-400 alımının potansiyel sonuçlarından ötürü endişeliyiz" açıklaması yaptı. Bu durum Borsa İstanbul'da satışları derinleştiren unsur olarak dikkat çekti.

S-400 alımının potansiyel sonuçlarından ötürü endişeliyiz

İngiltere, Körfez'e ikinci bir savaş gemisi gönderiyor

İngiltere, Cebelitarık'ta bir İran petrol tankerinin alıkonulması sonrasında İran ile artan gerilim nedeniyle Basra Körfezi'ne ikinci bir savaş gemisi gönderme kararı aldı. Bu durum ABD-İngiltere-İran üçleminde krizin büyüdüğüne işaret olarak yorumlandı. 

Pentagon S-400 teslimatıyla ilgili açıklama yapacak haberiyle satışlar bankacılık hisseleri öncülüğünde hızlandı ve endeks alt tarafta 96.855 puanı gördü. Bu noktadan sonra bir miktar tepki alımı görüldü. Endeks 97 binde tutunma mücadelesi verdi.

Borsa İstanbul haftanın son işlem gününü %2.32 oranında düşüşle 97.098 puandan tamamladı. Hacim 6.9 milyar lirayı aştı. Bankacılık endeksindeki kayıp %3.35 olarak dikkat çekti. Sanayi endeksi ise beklenenden iyi gelen veriye rağmen günü %1.48 oranında kayıpla kapattı.

Günün önemli şirket haberleri 12/7/2019

Bugün açıklanacak önemli veriler 12/7/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 17:47 itibariyle 5.7590 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6677 lira, en yüksek 5.7791 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.4778 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1249 seviyesinde. Gram altın 260.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.97 seviyesinde.

FED'le düştü S-400 ile yükseldi

 

BORSA İSTANBUL FED SONRASI YÜKSELİŞLE KAPANDI

Borsa İstanbul FED Başkanı Powell'ın faiz indirimi sinyali verdiği konuşmasının ardından günü %0.83 oranında yükselişle 99.406 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul FED sonrası yükselişle kapandı

 

POWELL FAİZ İNDİRİMİ İÇİN DAHA KESİN KONUŞTU

Temsilciler Meclisi'nden sonra dün de Senato Bankacılık Komitesi'nde sunum yapan Fed Başkanı Powell, Fed'in faiz indirimi için alanı olduğunu söyledi.

Powell faiz indirimi için daha kesin konuştu

 

BRAINARD: DÜŞÜK ENFLASYON BÜYÜK RİSK, REÇETE FAİZ İNDİRİMİ

Düşük enflasyon riskinin sürdüğünü belirten Fed Yönetim Kurulu üyesi Brainard, Fed'in ekonomiye faiz indirimleri ile etkin şekilde destek olmasının zorlayacağını vurguladı.

Brainard: Düşük enflasyon büyük risk, reçete faiz indirimi

 

FED'DE FAİZ İNDİRİMİ İÇİN KARŞI SES

Atlanta Fed Başkanı Bostic, faiz indirimine ihtiyaç olduğuna kuşku ile yaklaştığını belirterek, "Fed'in görevi piyasanın güçlü beklentilerine yanıt vermek değil" dedi.

Fed'de faiz indirimi için karşı ses

 

NEW YORK BORSASI SAĞLIK VE SİGORTA HİSSELERİYLE YÜKSELDİ

Trump yönetiminin hazırladığı ve reçeteli ilaçların fiyatlarında artış öngörülen tasarının iptal edilmesi ABD borsalarında sigorta ve sağlık sektörü hisselerini yükseltti.

New York borsası sağlık ve sigorta hisseleriyle yükseldi

 

AVRUPA BORSALARI İTALYA HARİÇ DÜŞÜŞLE KAPANDI

Avrupa borsaları, IMF'nin Euro Bölgesi ekonomisinin küresel ticari ihtilaflar, Brexit ve İtalya’nın borçlarından kaynaklanan artan risklerle karşı karşıya olduğu uyarısından sonra İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi hariç günü düşüşle tamamladı.

Avrupa borsaları İtalya hariç düşüşle kapandı

 

ASYA HİSSELERİ "TİCARET" ENDİŞELERİ İLE KARIŞIK SEYRETTİ

Asya hisse senetleri, ticaret geriliminin tekrar ön plana çıkması ile birlikte karışık bir seyir izledi.

Asya hisseleri "ticaret" endişeleri ile karışık seyretti