Borsa çöküşü korkusu artarken 4 yatırım stratejisi

Mayıs ayında borsalarda çöküş bekleyen yatırımcıların sayısı artıyor. Hazırlıklı olmak isteyen yatırımcılar ne yapmalı?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda korkulan çöküşün ne zaman gerçekleşeceği birçok yatırımcının zihinin kurcalayan sorulardan bir tanesi. Bu soru özellikle de birçok hissenin oldukça yüksek değerlemelerle işlem gördüğü dönemlerde sıklıkla gündeme geliyor. Borsalar yakın vadede çöküşe geçmeyecek olsa da, hisselerde %10 veya üzerinde düşüşlerin yaşanabileceği bir düzeltmeye hazırlıklı olmak istiyor.

Borsalarda çöküş dönemleri oldukça korkutucu olabilir. Özellikle de yeni ve deneyimsiz yatırımcılar bu süreçlerde nasıl bir strateji izleyeceğini kestirmekte zorlanabilir. İşte Motley Fool’un haberine göre, borsa çöküşüne hazırlıklı olmak isteyen yatırımcıların izleyebileceği 4 strateji.

1. Acil durum birikimleri

Banka hesabınızda bulunan birikimleriniz hisse portföyünüzle oldukça yakından ilişkili. Acil durum fonunuzu beklenmedik maliyetlere karşı nakit bulundurmak amacıyla güvence altına aldığınız takdirde, borsalar düşüşe geçtiğinde bir ihtiyacınızı gidermek için hisse satmak zorunda kalmayabilirsiniz. Bu durumda ise değeri önemli ölçüde düşen hisselerinizi likidite etme mecburiyetinden koruma sağlamış olursunuz.

2. Çeşitlendirme

Çeşitlendirilmiş bir portföy borsalarda düşüş yaşandığı dönemlerde büyük hasar almadan hayatta kalmanızı sağlar. Şimdilerde piyasaların bir ya da iki segmentine yatırım yapmış bulunuyorsanız, borsalar düşüşe geçmeden önce yatırımlarınızı çeşitlendirin. 

Çeşitlendirme genellikle yatırımınızın bulunmadığı alanlarda hisse almak anlamına gelebilir. Aynı zamanda borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, endeks fonları ve borsa yatırım fonları (ETF) da daha geniş kapsamlı bir yatırım imkanı sağlayabilir. Örneğin S&P 500 endeks fonu ya da ETF’lerine yatırım yaparak piyasaların en büyük 500 şirketine yatırım yapabilirsiniz.

3. Temettü ödeyen hisselere yönelin

Temettü ödeyen şirketler, borsa çöküşü dönemlerinde hisse fiyatları düştüğünde de temettü ödemelerine devam ediyor. Temettü ödemesi yapan hisseler ise portföyünüz için oldukça güçlü bir koruma sağlıyor. Portföyünüzdeki hisseler düştüğü takdirde, kayıplarınızı temettü ödemeleriyle telafi edebilirsiniz. Bu parayı ise nakit olarak alabilir ya da yeniden yatırım için kullanabilirsiniz.

4. Nakit birikimlerinizi artırın

Piyasalarda çöküş dönemleri zaman zaman yatırım fırsatları da yaratıyor. Bu nedenle hisse fiyatları düştüğünde kenarda nakit tutmanız, yatırım fırsatlarını kaçırmanızı önleyebilir. Borsa çöküşü dönemlerine hazırlık için yatırımcıların önceliği acil durum birikimleri olsa da, borsa yatırım hesabınızda bir miktar nakit bulundurabilirsiniz.

Böylelikle hisse fiyatlarında geçici düşüşler görüldüğünde, iyi bir pozisyonda olursunuz. Piyasaları yakından izleyen yatırımcılar bile borsa çöküşlerini öngörme konusunda başarısız oluyor. Mayıs ayında borsalarda çöküş mümkün olsa da, kesin değil. Ancak borsa çöküşünün zamanlamasını tahmin etmeye çalışmak yerine, yukarıdaki önlemlerin alınması gerekiyor.

Hisse ve tahvil fonlarına giriş sürüyor

 

SEC Başkanı: Borsa uygulamaları ticareti oyunlaştırıyor

 

Yatırımcıların yeni stratejisi borsa yatırım fonları