BIST 100 günü yüzde 1,44 oranında düşüşle tamamladı

Güne %0,03 oranında yükselişle 1.455,18 puandan başlayan BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,44 oranında düşüşle 1.433,85 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Haftaya toparlanma eğilimi ile başlayan küresel hisse piyasalarında gündemdeki mevcut endişelerin etkisiyle dün zayıf bir fiyatlama etkili oldu. Yurt dışındaki zayıflama ve TL’deki değer kayıplarının etkisiyle BIST-100 Endeksi satıcılı bir seyir kaydetti ve endeks günü %1,35’lik düşüşle 1.454,74 puandan tamamladı. ABD borsaları dün günü karışık kapanışlarla tamamlarken, bu sabah ABD vadelileri yataya yakın bir seyir izliyor. Asya piyasalarında genel olarak kırmızı bir renk hâkim. Avrupa borsalarının güne hafif satıcılı açılışlarla başlamaları bekleniyor.

Delta varyantı nedeniyle vaka sayılarındaki yaşanan artışın ekonomik toparlanmayı sekteye uğratabileceğine ilişkin endişeler ve küresel çapta gözlenen enflasyonist ortam aşağı yönlü risk unsurları olarak takip ediliyor. Küresel risk iştahı dün bir miktar zayıflama kaydederken, yurt içi piyasalarda da satış baskısı artış kaydetti. Ekonomik veri akışları ve salgın kaynaklı gelişmeler risk iştahı ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

17.00 ABD, temmuz JOLTS açık iş sayısı

21.00 ABD, Fed'in Bej Kitap Raporu

Dallas Fed Başkanı sağlam borsacı çıktı

FED ve ECB belirsizliği gündemde tutuyor!

Borsalarda iyimserlik rüzgarı esiyor

BORSA İSTANBUL

Güne %0,03 oranında yükselişle 1.455,18 puandan başlayan BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,44 oranında düşüşle 1.433,85 puandan tamamladı.

Yurt içinde, dün azalan risk iştahı ile Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 1,35 değer kaybıyla 1.454,74 puandan tamamlamıştı. Dolar/TL ise dün uluslararası piyasalarda güçlenen doların etkisiyle 8,3531 ile bir haftanın en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,3510 seviyelerinde bulunuyor.

DÖVİZDEKİ YÜKSELİŞ SATIŞLARI ARTIRDI

Gün ortasına doğru doların 8.47 liraya yükselmesi ve euronun yeniden 10 liranın üzerine çıkması barsada satışları artırdı. Kurlar yüzde 1'in üzerinde prim yaparken endeks saat 12.30 itibarıyla yüzde 0.55 oranında gerileyerek 1.446 puanı gördü. 

Piyasaların odağında bugün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun vereceği mesajlar vardı. Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında önemli mesajlar verdi.  

Enflasyonun politika faizini aşmasının ardından Merkez Bankası'nın 23 Eylül'de nasıl bir aksiyon alacağı merak ediliyor. PPK öncesi Başkan Kavcıoğlu, bugün 'çekirdek enflasyon' vurgusu yaptı. Değerlendirmeleri "faiz artırımı olmayacak" şeklinde yorumlayan piyasalarda hareketlilik arttı. kurlar yükselişe geçti.

BIST 100 GÜNÜ DÜŞÜŞLE TAMAMLADI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,44 değer kaybederek günü 1.433,85 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 20,89 puan azalırken toplam işlem hacmi 13,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 2,90, holding endeksi yüzde 1,87 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,34 ile inşaat, en çok kaybettiren ise bankacılık oldu.

Analistler, enflasyondaki yükselişe karşın zayıf istihdam piyasası ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantlarının ekonomik toparlanmaya zarar vereceğine ilişkin endişelerin, yatırımcıları temkinli pozisyon almaya yönlendirdiğini söyledi.

Yarın yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı, Çin'de enflasyon, Almanya'da dış ticaret verileri ve ABD'de haftalık işsizlik başvurularının takip edileceğini belirten analistler, ECB'nin toplantısından çıkacak kararların yatırımcıların gündemine yerleştiğini ifade etti.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.490 puanın direnç, 1.430 seviyesinin destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Günün önemli şirket haberleri 08/09/2021

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

Viking Kağıt ve Döktaş sorusu

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) varyantlarının ekonomiye etkilerine dair endişelerle dün karışık bir seyir izlenmesinin ardından, zayıf veri akışının bulunduğu bugün de Asya borsaları açılışı ile ABD ve Avrupa endeks vadeli işlem sözleşmelerinde dalgalı seyrin devam ettiği görülüyor.

Makroekonomik verilerin ekonomik toparlanmaya dair zayıf sinyaller verdiği bir ortamda, Kovid-19 salgınında Delta ve son çıkan Mu varyantlarının büyümeye etkileri ve merkez bankaları para politikalarına dair belirsizlikler gündemin odağındaki yerini koruyor.

Mu varyantının sebep olduğu vakaların ABD'nin 49 eyaletine yayıldığı bildirilirken, ABD Başkanı Joe Biden'ın perşembe günü aşılamaların hızlandırılması ve salgınla mücadele kapsamında 6 ayaklı bir plan açıklayacağı duyuruldu.

Analistler, enflasyondaki yükselişe karşın, zayıf istihdam piyasası ve Kovid-19'un varyantlarının ekonomik toparlanmaya zarar vereceğine ilişkin endişelerin, ABD Merkez Bankasının (Fed) varlık alımlarının azaltımını geciktirebileceğine dair beklentileri desteklediğini ifade etti. Bu durumun yatırımcıları temkinli pozisyon almaya yönelttiğini belirten analistler, tahvil faizleri ve dolarda yükseliş, emtia fiyatlarında ise sert düşüş yaşandığını söyledi.

Bu gelişmelerle New York borsasında bir günlük tatilin ardından dün karışık bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,76 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,34 gerilerken, teknoloji hisselerindeki pozitif ayrışmanın etkisiyle Nasdaq endeksi yüzde 0,07 yükseldi. Dolar endeksi, dün yüzde 0,4 artışla yaklaşık bir haftanın en yüksek seviyesi olan 92,5'ten kapanmasının ardından bugün yatay seyrediyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri de dün yüzde 1,3830 ile yaklaşık iki ayın zirvesini gördü ve yüzde 1,37 seviyelerinde dengelendi.

Avrupa tarafında, enflasyondaki yükseliş ve ekonomik göstergelerdeki zayıflığın sürmesi nedeniyle yarın yapılacak olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası toplantısından daha şahin tonda açıklamaların gelmesi yönündeki beklentiler arttı. Toplantı öncesi yatırımcıların temkinli pozisyon almasının etkisiyle Avrupa pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,53, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,56 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,26 değer kaybetti. Dün düşüşünü ikinci güne taşıyarak 1,1843'ten kapanan avro/dolar paritesi, bugün yatay seyrediyor.

Asya tarafında bugün açıklanan verilere göre, Japonya'da ikinci çeyrek büyüme yıllık bazda yüzde 1,3'ten yüzde 1,9'a revize edildi. Verilerin ardından kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Hindistan, Hong Kong ve Güney Kore piyasalarında sınırlı da olsa düşüşler gözleniyor.

Küresel risk iştahında kısmi zayıflama görülüyor

Uluslararası piyasalarda yön arayışı sürüyor

Asya borsaları yön bulmakta zorlanıyor

PARA PİYASALARI

Dolar/TL, küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle güne yükselişle başlamasının ardından 8,37 seviyelerinde işlem görüyor.

Dün, yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü yüzde 0,9 artışla 8,3531 seviyesinden tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne de artışla başlamasının ardından saat 09.20 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 8,3710 seviyesinde işlem görüyor.

Aynı dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre avro/TL yüzde 0,1 artışla 9,9020'den, sterlin/TL yatay seyirle 11,5180'den satılıyor.

Dolar endeksi, dün yüzde 0,4 artışla yaklaşık bir haftanın en yüksek seviyesi olan 92,5'ten kapanmasının ardından bugün Asya piyasalarında 92,6'ya çıktı. Avro/dolar paritesi ise yüzde 0,1 azalışla 1,1830'a geriledi.

Analistler, enflasyondaki yükselişe karşın zayıf istihdam piyasası ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantlarının ekonomik toparlanmaya zarar vereceğine ilişkin endişelerin, yatırımcıları temkinli pozisyon almaya yönlendirdiğini söyledi.

Özellikle para politikalarına ilişkin belirsizliklerin küresel bazda dolar talebine neden olduğunu aktaran analistler, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin de dün yüzde 1,3830 ile yaklaşık 2 ayın zirvesini gördüğünü belirtti.

EMTİA PİYASALARI 

Emtia tarafında, altının ons fiyatı dün yüzde 1,6'lık düşüşle 1.794 dolara kadar gerilemesinin ardından bugün 1.800 doların üzerini test ederken, Brent petrollün varil fiyatı dün yüzde 0,7 değer kaybetmesi sonrası bugün 71,7 dolardan işlem görüyor.

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 484 lira seviyesinde işlem görüyor.

Dün, altının ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 0,7 altında 481,9 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne dolar kurundaki yükselişin etkisiyle başlamasının ardından saat 09.45 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 483,7 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 793 lira, Cumhuriyet altını da 3.240 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı, dünkü yüzde 1,6'lık düşüşün ardından şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 1.796 dolardan alıcı buluyor. Dolar/TL ise yüzde 0,3 değer kazanarak 8,3750 seviyesine çıktı.

Analistler, küresel ölçekte enflasyondaki artış eğilimine karşın zayıf istihdam piyasası ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantlarının ekonomik toparlanmaya zarar vereceğine ilişkin endişelerin dolara olan talebi artırdığını söyledi.

Artan dolar talebinin, uluslararası piyasada altın ve diğer emtia fiyatlarını baskıladığına işaret eden analistler, yurt içinde ise dolar kurundaki yükselişin altın fiyatlarını desteklediğini ifade etti.

Analistler, bugün ABD Merkez Bankası'nın Bej Kitap Raporu'nun takip edileceğini belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.790 dolar seviyesinin destek, 1.830 doların direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Altın fiyatları toparlanmaya çalışıyor

VADELİ PİYASA

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) ekim vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne düşüşle başlamasının ardından 1.590 puanda dengelendi.

Ekim vadeli endeks kontratı, en düşük 1.588,25 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 0,1 altında, 1.590,00 seviyesinden işlem görüyor.

Dün, satış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışa göre yüzde 1,6 azalışla 1.591,75 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yatay seyretti.

Analistler, küresel bazda makro ekonomik verilerdeki karışık seyir, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında artan vaka sayıları ve bunların para politikaları üzerinde oluşturduğu belirsizliklerle pay piyasalarında yön arayışının devam ettiğini söyledi.

Bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomi Toplantısı'nda yapacağı konuşmanın, yurt dışında ise ABD'de JOLTS açık iş sayısı verileri ile Fed'in Bej Kitap Raporu'nun takip edileceğini kaydeden analistler, teknik açıdan endeks kontratında 1.585 seviyesinin destek, 1.610 puanın direnç olarak öne çıktığını belirtti.