Levent Kerik [email protected] Levent Kerik

Borsa neden düşmüyor? Petrolde son durum...

29 Nisan 2015, 07:11 - -

Merhaba arkadaşlar. Yılbaşından bu yana ülkemizin; faiz, döviz kuru ve CDS (Credit Default Swap) puanları yükseliyor. Yılbaşından günümüze kadar dolar/TL kuru 2,33'lerden 2,74'lere kadar yükseldi ve TL yaklaşık % 18 değer kaybetti. Faizler gösterge tahvilde % 10,30'lara , mevduat faizlerinde ise % 11,5 - 12'lere çıkarak artık çift haneli rakamlarda seyretmeye başladı. Ülkemizin CDS puanı 223'e yükseldi. Tüm bu saydığım veriler bazında yılbaşından bu yana en kötü performans gösteren ülkeler arasında ne yazık ki ilk 3'e giriyoruz.

Tüm bu olumsuz tabloya rağmen herkesin aklında sanırım aynı soru var. Nasıl oluyor da Borsa düşmüyor. BİST an itibarıyla 86,600 puanda bulunuyor. Müsaadenizle aklımdan geçen bir kaç düşünceyi paylaşmak isterim. Takas oranlarına baktığımızda yıl başından bu yana yabancı takasının gerilediğini ve yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir çıkış olduğunu görüyoruz. Buna rağmen borsa düşmüyorsa bu hisseleri kim alıyor? Ülkemizde bireysel emeklilik sigorta sistemi gelişmeye başladığı için bu fonlarda yaklaşık 50 milyar TL'nin toplandığı öngörülüyor. Bireysel emeklilik fonları artık ciddi bir kurumsal yatırımcı, hem de orta ve uzun vadeli. Bu fonlarda toplanan miktarın yaklaşık % 12'sinin hisse senetleri piyasasına yatırım yaptığını düşündüğümüzde 6 milyar TL dolayında bir kaynak girişi oluşuyor. Yabancı çıkışı bu şekilde şimdilik dengeleniyor. İstatistiki olarak son 10 yıla baktığımızda; Nisan aylarında 9 yıl yükseliş görülürken, Mayıs ayında ise 6 yıl düşüş görünüyor. Yani klasik 'Mayıs'ta sat tatile git' söylemi doğru görünüyor. Ayrıca dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise VİOP. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda işlem gören Endeks kontratının vadesi birkaç gün sonra bitiyor. Dolayısıyla bu kontratta daha önceden alınmış Uzun (Long) pozisyonları ayın sonuna kadar piyasayı yükselterek taşımak son derece mantıklı. Fakat Mayıs ayının başından itibaren gösterge olarak bakılacak olan kontrat Haziran sonunda bitecek. Bu durumda kontratın vadesi gelmeden 7 Haziran'da bir seçim yaşayacağımıza göre riskli alana girmiş bulunuyoruz. Dikkatli olmanızda fayda var. Hisse pozisyonları olanlar, bu pozisyonlarını VİOP'ta short pozisyon alarak veya put opsiyon alarak hedge etmeyi düşünebilirler.

Yurt dışı piyasalarda ise son günlerde ABD'den gelen karışık veriler ile birlikte dolar biraz sendelemeye başladı. Bugün önemli bir gün. Zira hem FED Toplantısının sonuçları hem de ABD büyüme verisi var. Büyüme verisinin son bir yılın en düşüğü gelmesi bekleniyor. Bu yüzden dolara karşı diğer para birimlerinin ve emtiaların değer kazandığını görüyoruz. Özellikle emtia kurları olarak değerlendirilen Avustralya ve Kanada dolarını mercek altına alabilirsiniz.

PETROL

Petrol fiyatları geçen sene Haziran ayında 115 dolardan düşüşe geçerek 46 dolara kadar inmişti. Bu sert düşüşten sonra bu yıl Ocak ayı boyunca dip oluşumunu tamamlayıp, Ocak sonundan itibaren çıkışa geçti. Dikkat çeken nokta ABD dolarının son birkaç aydır sürekli değer kazanmasına rağmen (Dolar Talep Endeksi 100 seviyelerini zorladı), petrolde yükseliş devam edebildi. Sebebine gelince; zaten düşüşün gerçek nedeni, ABD-Rusya arasındaki bilek güreşinden kaynaklanan siyasi bir nedene dayanmasıydı. Bu arada OPEC ülkeleri de pazar kaybetmemek adına düşüşe dayandılar ve hatta Suudi Arabistan gibi özellikle Asya ülkelerine yapılan petrol satışında indirime bile gittiler. Son zamanlarda İran ile yapılan nükleer görüşmelerde belirli bir uzlaşı noktasına gelinmesi ve ABD- Rusya arasındaki gerginliğin yumuşaması petrol fiyatlarını yukarı çekti. Ayrıca Suudilerin fiyat indiriminden vazgeçmeleri ve Yemen'deki karışıklıklar yukarı çıkışı destekledi. ABD'de kaya gazı teknolojisini kullanarak hidrolik kırılma ile petrol çıkarılması yeni bir teknoloji. Bu teknoloji ile erişimi zor yerlerden de petrol çıkarılabiliyor. Lakin teknoloji pahalı olduğu için petrol fiyatları çok düşerse sondajlama tesisleri zarar ediyor. Bugünlerde petrol fiyatlarının artmasına rağmen yeni teknolojiyi kullanan sondajlama tesislerinin sayısı azalmaya devam ediyor. ABD'de 48 eyalette petrol üretiminin 6 ay boyunca günde 330 bin varil azalacağı ; 6 ayın sonunda tesisler yeniden devreye girince petrol üretiminin günde 530 bin varile yükseleceği öngörülüyor. EIA'ya göre 2016 yılına kadar petrol üretiminin düşeceği tahmin ediliyor. Petrol stokları 1982'den beri ABD'de kaydediliyor. Ticari stoklarda geçen hafta 5 milyon 300 bin varil artış var. 70,8 milyon varil kapasitesi olan Cushing Stoklarının şu andaki seviyesi ise 62,7 milyon varil kadar. Analistlerin beklentileri bu yıl için Brent'te 70 dolar, WTI'da ise 65 dolar seviyelerinde fiyatların oturacağı yönünde. Kısacası petrolde spekülatif bir hareketle teknik olarak fiyatlar yukarı çıkmış olsa da, temel veriler halen zayıflığını koruyor.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.

[email protected]

twitter@leventkerik

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster