E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye ekonomisi temerrüde düşecek mi?---

Türkiye ekonomisi temerrüde düşecek mi?

Türkiye ekonomisi temerrüde düşecek mi?
08 Ağustos 2018 - 13:29 borsagundem.com

Türkiye kısa vadeli borç ödemelerinde teorik olarak temerrüde düşebilir

Türkiye'nin döviz kuru sorunu Türk Lirası'nın değer kaybetmesi, ödemeler dengesi krizi ile ilgili endişeleri artırırken, aşağıdaki grafiklerde de görüldüğü gibi, nereden bakarsanız bakın Türkiye'nin döviz rezervlerinin çok fazla koruma sağlamadığı gösteriliyor.

1-KISA VADELİ BAKIŞ

Reuters'ın haberine göre, bir ülkenin döviz rezervlerinin yeterliliğini ölçmek için kullanılan en yaygın yöntemlerden biri, rezervleri kısa vadeli borç ödemeleri ile karşılaştırmak. Bu ölçütten bakıldığında Türkiye'nin yüksek tutarlı döviz borçlanması ön plana çıkıyor. Yüzde 100, genellikle asgari seviye olarak kabul ediliyor. Bu oran, 2018'e yaklaşık yüzde 90'da başladıktan sonra yıl ortalarında yüzde 74'ün biraz altına düştü. Bu seviye en basit ifadeyle, borçlanma piyasalarına erişim olmadan ya da ekstra rezerv oluşturmadan, Türkiye'nin teorik olarak temerrüde düşebileceğine işaret ediyor. Türkiye'nin yılda ortalama 200 milyar dolar civarında borcu yeniden finanse etmesi gerekiyor.

2-REZERV YETERLİLİĞİ ÖLÇÜMÜ (RAM)

Uluslararası Para Fonu (IMF) ülke ekonomilerini tekrar düzlüğe çıkarma konusundaki bilgi birikimi nedeniyle kur krizlerinde uzman olarak görülüyor. IMF bir ülkenin şoklar karşısında kullanabileceği kaynakların hepsini hesaplamaya çalışan Rezerv Yeterliliği Ölçümü (RAM) olarak adlandırdığı daha
kapsamlı bir gösterge geliştirdi. IMF geleneksel döviz ve altın rezervlerine ek olarak merkez
bankası swap mekanizmalarını, ulusal varlık fonu ile IMF ve diğer koruyucu kurumlardan erişebildiği finansmanı da RAM hesaplamalarına dahil ediyor. IMF'nin genel ölçütlerine göre bir ülkenin RAM oranının yüzde 100 ile 150 arasında olması gerekiyor. RAM oranı 2013'ten beri her yıl azalan Türkiye şu anda yüzde 75'in altına düşmüş durumda.

3-REZERVLER İTHALATI BEŞ AY KARŞILIYOR

Diğer bir ölçüt ise ülkenin rezervlerinin ithalat maliyetlerini ne süreyle karşılayabildiği. Ancak bazı uzmanlar bu ölçütün fazla basite indirgeyici olduğunu ifade ediyorlar. Büyük bir enerji ithalatçısı olan Türkiye, petrol ve doğalgaz fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 50 yükseldiği ve yükselmeye devam ettiği göz önüne alındığında, bu ölçüte göre özellikle öne çıkıyor. Bu ölçüte göre rezervlerin ithalat maliyetini karşılama süresinde en az üç ay güvenli bir süre olarak görülüyor. Türkiye'deki süre son verilere göre yaklaşık beş ay civarında bulunuyor, ancak TL istikrar kazanmazsa bu süre kısalabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • özgür fettahoğlu09 Ağustos 2018 00:24

    tüm suriyelileri gönder memleketlerinelüks ithalatı6 ay durdur toparlarsın memleketi 1 senede

  • mahmut cellat08 Ağustos 2018 23:58

    türkiyenin temerrüde düşmesini destekliyorum.kurtuluşun çaresi İMF den borç almaktır.

  • ms09 Ağustos 2018 09:51

    IMF denince herkes öcü görmüş gibi oluyor fakat sen kendi kendine çeki düzen veremiyorsan birinden yardım istemeye mecbur kalırsın. "Ben beceremedim gel sen ne yapmam gerektiğini söyle" demek, IMF olayı budur. Emaneti sahibine vermezsen başımıza gelecek de budur.

  • Kaçan Grup08 Ağustos 2018 22:49

    Eski Türkiye’de böyle birşey akla gelmezdi, yeni Türkiye farklı.

  • ADALI08 Ağustos 2018 22:33

    3-4 MİLYON SURİYELİYE SENELERDİR BAKILIYOR..BUGÜNE KADAR 40-50 MİLYAR DOLAR HARCANDIĞI SÖYLENİYOR..HALA BAKMAYA DEVAM..BÖYLE DEVAM EDERSE..

  • CURRUK08 Ağustos 2018 20:37

    Bu haberi yapana sormak lazım neresi açık kalmış yoksa canı mı öyle istiyormuş hain ararsanız yorumlarında çok.....

  • emre08 Ağustos 2018 23:21

    senin gibi gözüne atgözlüğü takmış aklı çalışmayan da çok ona bakarsan...

  • ekonomik cahili be adam!08 Ağustos 2018 17:19

    16 yılda kemal dervişin kaymağını , yedin.... Ali babacan a atbaşı deyip ihraç ettin. .. bacanın dilinde tüy bitti, inşaatla beton olmaz bu diye.. şimdi durum ortada.. dış mihraklarmış.. ?? tamam yok değil... de sen sanayileştinmi, ürettinmi, istihdam sağladınmı.

  • borsacı09 Ağustos 2018 08:07

    o zihniyet bu bayrak uğrunda can verdi ve sanayileşme adına bir sürü şey yaptı. onların yaptıklarını yıllardır harcayıp zevk sefa sürüyorsunuz.onların yaptıkları olmasa şimdi donun bile yoktu be cahil... :D

  • hakan09 Ağustos 2018 02:50

    paçalarından resmen cehalet akmış :D ve oynanan oyunu göremeyecek kadar körsün yada nankörsün . Senin savunduğun zihniyet bayrak ipinden başka ne üretti 100 yıldır :D

  • Isa08 Ağustos 2018 16:19

    Bas git israile o zaman, ne işin var burda, okiemisin nesin

  • kenan09 Ağustos 2018 02:19

    sen kim oluyorsun da bu ülkenin bir vatandaşını israile gönderiyon lavuk

  • fatih08 Ağustos 2018 23:22

    siz gitseniz de bu hale düşürdüğünüz memleket sizden temizlense...

  • KERİM 08 Ağustos 2018 15:58

    ÖNCE GÜVEN BİRBİRİNE GÜVEN TÜRK ÖĞÜN ÇALIŞ GÜVEN ...BİRBİRMİZE GÜVEN OLMADIĞI İÇİN DAYANIŞMA YOK ANCA DIŞARDAN BORÇ BULABİLİYORUZ İÇERDEN BULAMIYORUZ PATRONLAR MİLLETİ SÖĞÜŞLÜYOR PARALARI İSVİÇREYE CUKKALIYOR ONLARDA LÜTFEDERSE BİZE YÜKSEK FAİZLE BORÇ VERİYOR ARADA BÜYÜK KOMİSYON ALIYOR BİZDE ONLARIN AĞIZ KOKUSUNU ÇEKİYORUZ

  • Türkoğlutürk 08 Ağustos 2018 15:22

    Yapısal reform demekten dilim şişti.

  • vatandas08 Ağustos 2018 13:52

    Borclu olan vatandas ya da devlet degil...ulkeyi soguslemis ve disariya tasimis patronlarin kagit ustundeki borclari...borcu alan banka kullanana patronlar...turkiyeyi batirmak icin dovziden medet umanlar ekonomiyi yavaslatir, cari acigi dusurur, tuketimi kisar...ve ekbette bu pkk gibi problem olan dolarizaayin konusunda da sqavas acilmasi herkesin aklina uatar...doviz mevduatlara dayarsin vergiyi bankalarda yatan 170 milyar dolari cozDurtursun...ve artik coken batidan doguya donusumuz icin de daha guclu gerekceler dogar...patronlarin eger ki batan banka ve enerji sirketi olursa kelepir fiyattan kamulastirirsin...Turkiye kucaktan inmeli ve satilmislarini oymali bu kadar basit

  • Mahallenin delisi08 Ağustos 2018 16:33

    Kesinlikle o kadar basit, zaten başımızdakiler de senin gibi basit gördüğü için bu haldeyiz ;)

  • Keklik08 Ağustos 2018 15:05

    Yanlışın var. İpotekli ev araba alan vatandaş krediyi bankadan çekiyor, banka da yurtdışından kredi çekiyor. Yani vatandaş tl ile bankadan borç alıyor, bankalar da dolar ile yurtdışından borçlanıyor

  • Okie Dokie08 Ağustos 2018 13:48

    En az 500 baz puan faiz artışı. Acilllleeen. Yoksa durum fena.

  • Okie Dokie08 Ağustos 2018 15:20

    Kardeş ben İsrail vatandaşıyım. Bana ne isterse 7 TL olsun dolar.

  • YOKİE EDİE!08 Ağustos 2018 14:54

    Sen nasıl Sosyopat bir insansın?! Her yerde karşıma çıkmak zorunda mısın? Ve ya her yerde insanların canını sıkmak,akıl karıştırmak gayendeki amacın nedir? Nası bir düz mantığa sahipsin ekonomi ile ilgilenmiyor isen veyahut Ülke için şu durumlara canın sıkılmıyor ise senin amacın ne ? Faiz arttırımı demek Yatırımcıya kapılarını kapatman demek! Dolar Kur'u almış başını gidiyor sen birde faiz arttırımı yaparak ülke içindeki ve dışındaki yatırımcıya tekme atarsın!