E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemParis yanıyor: 100'ün üzerinde gözaltı---

Paris yanıyor: 100'ün üzerinde gözaltı

Paris yanıyor: 100'ün üzerinde gözaltı
01 Aralık 2018 - 18:19 borsagundem.com

Fransa başkenti Paris'teki Champs-Elysees Caddesi çevresine gelen ve şiddet olayları başlatan "Sarı yeleklilere" polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Eylemlerde 100'ün üzerinde gözaltı var

İki haftadır hükümetin akaryakıta ek vergi koymasını protesto eden ve "Sarı yelekliler" adı altında örgütlenen eylemciler, bugün başta başkent Paris'te olmak üzere birçok kentte gösteri düzenledi.

Eylemciler, sabahın erken saatlerinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Paris'in ünlü Champs-Elysees Caddesi'nin çevresinde toplandı. Polis, Champs-Elysees Caddesi'ne girmelerine izin vermediği eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

Eylemciler, çevredeki birçok yeri ateşe verirken, polislere taş ve şişe fırlattı.

Polis ile eylemciler arasında Champs-Elysees Caddesi'nin yanında bulunan Charles de Gaulle Meydanı'nda gerginlik tırmandı.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, yaptığı açıklamada, Paris'teki gösteriye yaklaşık 5 bin 500 eylemcinin katıldığını, polislerin şiddete maruz kaldığını söyledi.

Gösterideki şiddet olaylarını kınadığını ifade eden Philippe, gelişmeleri yakından takip ettiğini duyurdu.

Fransız basınında yer alan haberlere göre, Paris'teki gösteride 115 kişi gözaltına alındı, 6'sı polis 20 kişi yaralandı.

Champs-Elysees Caddesi'ndeki birçok restoran, kafe ve mağaza kepenk indirirken, protesto nedeniyle çevredeki çok sayıda cadde trafiğe kapatıldı ve metro seferleri durduruldu. Paris'teki gösteride güvenliği sağlamak için yaklaşık 5 bin polis görev yapıyor.

Diğer yandan Fransa'nın birçok kentinde gerçekleştirilen gösterilerde cadde ve yollarda blokaj eylemi düzenlendi.

Fransızların yüzde 84'ü destekliyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir süredir, göreve geldiği günden bu yana yürüttüğü reformların ülkedeki zenginleri daha da zengin ettiği, orta ve alt gelirli insanların ise yaşamlarını zorlaştırdığı yönünde eleştiriliyor.

Fransa'da yapılan ankete göre, Fransızların yüzde 84'ü "sarı yeleklileri" destekliyor.

Protestocuların çoğu orta gelir grubundaki kişilerden oluşuyor.

Bir süre daha devam etmesi beklenen gösterilerde, şu ana kadar Paris'in ünlü caddelerindeki birçok iş yeri hasar gördü, ülke genelinde çok sayıda akaryakıt deposunun giriş ve çıkışları tutuldu, cadde ve yollarda blokaj eylemi düzenlendi.

Eylemler nedeniyle 24 Kasım'da Eyfel Kulesi ziyarete kapatılırken, polisin eylemcilere sert müdahalesi dikkati çekti.

Ülke genelinde yüz binlerce kişinin katıldığı protestolarda çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 141'i güvenlik görevlisi 780 kişi yaralandı, 794 kişi gözaltına alındı ve 9 kişi hapis cezasına çarptırıldı.

Fransa'da son bir yılda motorin fiyatları yüzde 20'den fazla artış gösterdi.

Protestolar Hollanda ve Belçika'ya sıçradı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kerim02 Aralık 2018 13:19

    Fransa ds benzin dizel yakit ne kadara acaba.onca parayi kim yiyor...

  • Mehmet 02 Aralık 2018 12:53

    Bunların derdi luxs hayatın sonuna gelmeleri yani ekonomik nedenler. Geziciler gibi ulkeyi yakıp yıkıp parçalamak darbe istemek dış guclerin maşası olmak deyil. Turk bayrağını yakan geziciler 

  • Mann02 Aralık 2018 12:41

    Av köpek fırın duvarını derlermiş. Avrupa ın hali şimdi böyle. Sömurgelerden gelen para kartellerin eline geciyor. Faprika acan yok. Hayat pahalı. Askari ucret 1500  1600 avro ev kirası 1000avro. Elektrik su cöp  ısınma VS vs topla bu para ile yasayamayanlar ne yapacak. 

  • selim02 Aralık 2018 09:42

    gezı olaylarında bızım borsa cokmustu bakalım fransız borsası bu olaylara fransızmı kalacak tepkı verecekmı

  • selim02 Aralık 2018 00:20

    Polis orantısız güç kullanıyor.Endişeliyiz.Champ Elysees'den CNN ve birçok kanal canlı yayın yapıyor.Gerard Depaerdieu halka seslendi.Benzin zamları bahane sizde gelin dedi.Sanatçılar eylemcilere gıda taşıyor.Eylemcilere parası Meksika'dan ödenen pizzalar ve biralar geldi.Bir teyze polislere siz Macron'un polisisiniz dedi.Birçok ülkede olduğu gibi organize işler bunlar.Eylemcileri Otpor'mu eğitti?Bazı saflar hala masum eylemler olduğunumu düşünüyor?Ukrayna'daki olaylarda 1 Milyon dolar dağıtılmıştı.Türkiye'de bazı eylemcilere 200'er Tl verilmişti bazı gruplarada daha büyük paralar verilmişti.Paris'te ne kadar para döndü acaba?

  • gobel6601 Aralık 2018 21:56

    Çakma demokrasi de bir yere kadar. Türkiye'ye gelip demokrasi görsünler. 

  • Pelin01 Aralık 2018 20:25

    Göz yaşartıcıbizde kullanılsa olay, fransada kolay 😳😳

  • ALP01 Aralık 2018 19:35

    AH KEŞKE...HER NEYSE BİZ YİNEDE BÜYÜK MİLLETİZ FELAKETE SEVİNMEYİZ  AMA VAHŞİ BATI HER ZAMAN........

  • 1Borsacı01 Aralık 2018 19:18

    Fransa'nın işi zor. İnsanlar iyi yaşama alıştı ama şimdi Çin ortaya çıktı. Çin'in zenginliği nereden geliyor, tüm dünyaya işsizlik ihraç ediyor. Fransa moda ve markadan geçinen bir ülke ama deniz birmiş olabilir, Her markanın taklidi var, 1-2 tane gerçeğini alan yanınına 3-4 taklidini alıyor. Lüks otomobilde de geri kaldılar Alpine araba çok geç çıktı şimdi elektrikli moda.

  • Hasan 01 Aralık 2018 18:32

    Beter olun