E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÖTV artışından hangi hisseler nasıl etkilenecek?---

ÖTV artışından hangi hisseler nasıl etkilenecek?

ÖTV artışından hangi hisseler nasıl etkilenecek?
01 Aralık 2016 - 09:57 borsagundem.com

Analistler, alkollü içkiler ile tütün ürünlerindeki ÖTV artışının, ilgili borsa şirketlerine ve enflasyona etkisini değerlendirdi

Alkollü içeceklerin asgari maktu vergi tutarında yüzde 10, tütün ürünlerinin maktu vergi tutarında ise yüzde 27,5 civarında artışa gidildi. Alkollü içeceklerdeki yüzde 10’luk maktu vergi artışının satış fiyatlarını ortalama yüzde 3 ila 4 artırması bekleniyor. Sigara paketlerinde ise ÖTV artışının her bir sigara paketine etkisinin 50 kuruş olacağı tahmin ediliyor.

Vergi tutarlarında yapılan artışların alkollü içecekler ve tütün ürünleri talebinde olumsuz etkiye neden olabileceği belirtilirken, ancak bu tip ürünlere yönelik talebin fiyat artışlarına duyarlılığının görece düşük olması nedeniyle negatif etkinin sınırlı kalabileceği düşünülüyor.

Söz konusu ÖTV artışının Borsa İstanbul’da işlem gören hisseleri ve enflasyonu nasıl etkileyeceği konusunda ise Halk Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporunda, şu değerlendirme yapıldı:

“Yeni ÖTV artışını BIST'te işlem gören şirketlerden Anadolu Efes (AEFES) ve Tuborg (TBORG) açısından 'sınırlı olumsuz' yönde değerlendiriyoruz.

Öte yandan, mevcut stokları nedeniyle söz konusu artıştan Migros Ticaret (MGROS) ve Bizim Toptan (BIZIM) gibi perakendecilerin stok kârı yazmaları açısından olumlu etkilenmeleri beklenebilir.

Enflasyona yüzde 0.4 etki edebilir

Söz konusu düzenlemenin Aralık ayı enflasyonuna etkisinin yüzde 0,3-0,4 civarında olmasını bekliyoruz.

Firmaların ilgili ürünlerde ne oranlarda fiyat artışı yapacaklarının gerek şirketsel gerekse de enflasyon üzerindeki etkisinin belirleyici olacağını belirtmek isteriz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)