E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMal piyasaları inceleme altında!---

Mal piyasaları inceleme altında!

Mal piyasaları inceleme altında!
26 Temmuz 2016 - 08:31 borsagundem.com

Başarısız darbe girişiminin ardından hükümetin finans ağırlıklı incelemelerine mal piyasalarını da eklediği belirtiliyor

Darbe girişiminin ardından ekonomide finans ağırlıklı yürütülen terör örgütü incelemelerine mal piyasalarının da eklendiği belirtildi. Gümrük ve Ticaret, Tarım Bakanlıklarının halkı doğrudan ilgilendiren gıda başta olmak üzere mal piyasalarında terör örgütleri ile ilişkili olup-olmadığına bakıldığı kaydedildi. Özellikle suni fiyat yükselmesine yol açan hareketlerin inceleme konusu yapıldığı belirtildi. Terör örgütünün mali kaynağını oluşturan şirketlere yönelik çalışmalar derinleştiriliyor. Dünya’nın edindiği bilgilere göre, bu şirketlerin faaliyetlerinin ayrıntılı olarak incelenmesi de yapılacak. Bazıları küresel ölçekte hacim oluşturan alımlar yapan şirketlerin faaliyette bulundukları alanlarda işlem yaptıkları mallara yönelik de inceleme yapılacak. Ayrıca, başta yaş sebze meyve olmak üzere gıda piyasalarındaki işlemleri de incelenecek. Türkiye’nin yaş sebze meyve başta olmak üzere, bütün gıda fiyatlarında fiyatları dünya fiyatlarından ayrı olarak yükseliş trendine girmişti. Türkiye’nin bu durumuna ilişkin, bakanlıklar arası bir komisyon kurulsa da piyasalara satış ya da ithalat yönünde müdahale dışında bir mekanizma geliştirilemedi.

Tüfenkçi: Şirketler belirleniyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Malatya’da yaptığı konuşmada, şirketlere yönelik soruşturmaların başlatıldığını açıklamıştı. Önceden bir inceleme sözkonusu olduğunu belirten Tüfenkçi, “Şimdi bu işlemler hızlı bir şekilde sonuçlandırılacak. FETÖ terör örgütüne müzahir, onlara finansal kaynak sağlayan şirketler bir bir bulunup ya kapatılacak ya da haklarında soruşturma açılıp gerekli işlemler yapılacak” diye konuştu.

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz: Devlet piyasayı boş bırakmamalı

Bazı sektör temsilcileri incelemelerin genişletilmesi yönünde açıklamalar yapıyor. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, mal piyasalarındaki spekülatif hareketlerin bu dönemde yoğunlaşabileceğine dikkat çekerek, yetkilileri piyasayı boş bırakmamaları noktasında uyardı. Gıdanın birçok alanında spekülatörlerin iş başında olduğunu kaydeden Kopuz, “Böyle gri dönemlerde bazı fırsatçılar ortaya çıkıp piyasada spekülasyon yaratabilir. Şu an birçok alanda devlet ayıklamalara yoğunlaştı, ancak piyasayı boş bırakması lazım” ifadelerini kullandı.

PÜİS Genel Başkanı Okumuş: Fahiş fiyat uygulayan cezalandırılmalı

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş da yazılı bir açıklama yaparak, darbe girişimini protesto ettiklerini belirterek, istasyon kapatmak, akaryakıt vermemek, fahiş fiyat uygulamak gibi bazı girişimlerin cezalandırılması gerektiğini belirtti.

MTB Başkanı Özdemir: Emtia borsalarındaki fiyatlar normal

Ticaret Borsaları Konseyi ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ömer Abdullah Özdemir de genel olarak darbe girişiminin ardından emtia borsalarındaki faaliyetlerin normal devam ettiğini, darbeden sonraki ilk işlem günü olan 18 Temmuz Pazartesi günü de herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını hatırlattı. Devam eden günlerde normal seyrin gözlendiğini kaydeden Özdemir, ürün giriş seviyelerinin de şimdilik dönemine uygun seyrettiğini anlattı.

Dünya

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)