E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriEnerjisa CEO'su Zaimler halka arz için tarih verdi---

Enerjisa CEO'su Zaimler halka arz için tarih verdi

Enerjisa CEO'su Zaimler halka arz için tarih verdi
06 Ekim 2016 - 05:23 borsagundem.com

Şirketin halka açılma kararının hissedarlara ait olduğunu belirten Kıvanç Zaimler, "13 milyar lira borç yönetiyorum. Halka açılabilecek kalitede, seviyede bir şirket yaratmak istiyorum. Hedef 2017 sonu ya da 2018'in ilk çeyreği" dedi

Enerjisa’nın CEO’su Kıvanç Zaimler, şirketin halka arzı konusunda 2017'nin sonu veya 2018'in ilk çeyreğini hedeflediklerini söyledi

Hürriyet'ten Merve Erdil'e açıklamalarda bulunan Zaimler, "Halka açılabilecek kalitede, seviyede bir şirket yaratmak istiyorum" dedi. 

Zaimler şöyle konuştu: “Bugün ben 13 milyar lira borç yönetiyorum. Ve bunu da takır takır yönetiyorum. Bunun yarısı dağıtım ve satış, yarısı da üretimden. Bu borcu taşımaktan da gurur duyuyorum, çünkü borcu geleceği yönetmek için alırsın. Halka açılabilecek kalitede, seviyede bir şirket yaratmak istiyorum. Çünkü halka açılmak benim kararım değil, hissedarların kararı; hisselerini halka açarlar açmazlar, borsaya satarlar bu onların kararıdır. Ama halka açılabilecek bir şirket nedir: finansal sonuçları sağlam, sürdürülebilir, geleceğe yönelik hikâyeleri olan, şeffaf ve güvenilir. Şirketi 2017 sonunda bu standartlara getirmek istiyorum. Halka arz tarihimizde piyasa şartları da belirleyici olacak. Bizim en büyük önceliğimiz sürdürülebilir olmak. Biz en çok yatırımı buna yaptık.”

Gaz indirimi ile büyürüz

Doğalgaza yapılan yüzde 10 indirim hakkında ise Zaimler, “Hükümetimiz ve Sayın Bakanımız daha önceden indirim geleceğinden bahsetmişlerdi. İndirimin ülke ekonomisine olumlu manada yansıyacağını düşünüyorum. Türkiye hanede ve sanayide AB ülkelerine kıyasla en ucuz doğalgazı sağlayan ülke. İndirim sanayiye teşvik olarak yansıyacak ve ülke ekonomisinin büyümesine fayda sağlayacak; elektrik piyasasına yansıması ise biraz zaman alır” yorumunu yaptı.

Rakipler zaman kazandı

ENERJİ sektörü oyuncuları için öngörülebilirliğin çok önemli olduğunu dile getiren Zaimler, “Piyasanın öngörülebilir ve likit olması lazım. Sektörün öngörülebilir olması size yönetmek için araçlar veriyor. Her yeni hükümet döneminde yeni bir stratejik planla karşımıza çıkmamaları lazım. Türkiye 2019’da doğalgazı tamamen özelleştirecekti, 2016 başında serbest tüketici limiti sıfırlanacaktı, 1 Ocak 2016’da yapılmadı. Ne oldu? Ben piyasa yüzde 100 serbestleşecek diye, tüm organizasyonumu, personelimi, masraflarımı, eğitimlerimi, altyapıları, IT sistemlerini, her şeyi ona göre hazırladım. Hazırlığını yapmayan rakiplerim zaman kazandı. Gerçek rekabetin başlayabilmesi için serbest tüketici limitinin 0’a inmesi en önemli faktör” dedi.

Her zarar edene bir teşvik çıkamaz

ENERJİ sektörünün toplam borcunun 50 milyar dolar civarında olduğuna dikkat çeken Zaimler, “Fiyatların düşmesi normaldir. Sektöre hepimiz kendi inisiyatifimizle girdik, devletin garantisi ile girmedik. Önemli olan riskleri doğru yönetmek. Her zarar edene, bir teşvik mekanizması yaparsak, bu sefer gerçekten bizim beklediğimiz serbest piyasadan tamamen uzaklaşırız. Yerli kömür ve yenilenebilir enerjiye teşvik verilmesi ülkenin politik öncelikleri açısından doğrudur, onun dışındaki her şeye teşvik vermeye başlarsanız, serbest piyasa ekonomisinden de uzaklaşmaya başlarsınız” dedi.

Çinlilerle görüştük

ENERJİSA’nın Çinli yatırımcılara hisse satışı yapmak için görüşmelerde bulunduğunun haberlere yansıması konusunda ise Zaimler, “Çinliler Türkiye’ye geldikleri zaman hemen görünüyorlar. Amerikalı veya Almanlar buraya geldiği zaman herhangi bir toplantıya gelmiş gibi onlar çok fazla duyulmuyor. Biz bütün potansiyel yatırımcılarla, olası işbirliği yapabileceğimiz insanlarla görüşüyoruz. Hissedarlar görüşüyor ama şu an bu konularda somut hiçbir şey yok. Herhangi birisiyle masada bağlayıcı bir karar filan diyeceğimiz bir şey yok. Ama bu egzersizleri yapmamız gayet normal” şeklinde konuştu. Zaimler Enerjisa’nın artık büyük büyük dev enerji santrallerinden daha çok küçük çözümlere gittiğini belirterek, “Dağıtım ve perakende hizmetleri ile müşteri çözümlerine odaklanacağız” dedi.

RAKAMLARLA ENERJİSA

Kurulu Güç 3.600 MW
Müşteri Sayısı 9 Milyon
Nüfus20 Milyon
Çalışan Sayısı9.500 Kişi
Şehir Sayısı21

Cerablus'ta 4 yıl sonra elektrik sevinci

 

Zafer Kurtul Enerjisa’daki son gelişmeyi anlattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)