E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
13 Ağustos 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 2.38 oranında düşüşle 92 bin 684 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Dolar kurundaki yükseliş piyasa üzerinde büyük baskı unsuru oluyor. ABD ile gerilen ilişkiler piyasaları yıpratmaya devam ediyor.

Borsa İstanbul güne yüzde 1.13 oranında düşüşle 93 bin 869 puan seviyesinde başladı.

Açılışın ardından dolar kurunun yükselişiyle birlikte Borsa İstanbul'da satış ağırlıklı seyir hakim oldu. 

BİST gün ortasına yüzde 4.01 oranında düşüşle 91 bin 135 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından BİST'te gelen satışların etkisiyle düşüş eğilimi hızlandı. BİST'te kayıp yüzde 6'yı aştı ardından bir miktar toparlanma görüldü.

Borsa İstanbul açığa satışa ilişkin kuralında değişikliğe gitti ve yukarı adım kuralı yarından itibaren BIST 100 Endeksi kapsamında bulunmayan ve açığa satış yapılabilen paylarda da uygulanması kararlaştırıldı.

Ayrıca BİST'in güçlü sanayi şirketlerine de alımlar gelmeye başladı. Başta Tüpraş, Petkim, Koç Holding, Arçelik gibi hisseler yüzde 5'in üzerinde primlendi. Bu gelişme ile birlikte sanayi endeksi artıya geçti.

Kapanışa doğru dolara gelen alım atağı ile birlikte BİST günü yüzde 2.38 oranında düşüşle 92 bin 684 puandan tamamladı.

Gün içinde en düşük 88 bin 432 puan, en yüksek 93 bin 869 puan seviyesi görüldü.

Bankacılık hisselerine gelen satışların etkisiyle bankacılık endeksinde düşüş yüzde 12'yi aştı.

Siyasilerin açıklamaları ise dolardaki yükselişi körüklüyor. ABD’li rahip Brunson’un 2016 yılından bu yana FETÖ ve PKK’ya destek vermesi nedeniyle tutuklu bulunması ABD ile Türkiye arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirdi. ABD hem İçişleri ve Adalet Bakanı’na yaptırım uyguladı hem de Türkiye’den ithal edilen demir-çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi getirdi. ABD Başkanı Donald Trump ise Türkiye ile ilişkilerin hiç iyi olmadığını belirtti.

Bunun üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ABD’ye tepki gösterdi ve “Onların doları varsa bizim halkımız, hakkımız, Allah’ımız var” dedi. Haftasonu ise Karadeniz’de uğradığı illerde ABD’yi eleştirel tavır takınan Erdoğan, sanayicileri eleştirdi ve dolara ilişkin olarak B-C planlarının olduğunu belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Pazartesi sabahtan itibaren piyasaları rahatlatmak amaçlı olarak kurumlarımız gerekli aksiyonları alacak açıklaması yapmıştı. İlk hamle BDDK’dan geldi. Yerli bankaların TL verip döviz aldıkları swap ve benzeri işlemler toplamının öz kaynaklarının yüzde 50'sini geçemeyeceğini duyurdu. Böylece dolara talebi azaltacak bir hamle geldi. Sonra TCMB, piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla aldığı tedbirleri açıkladı. Ek olarak TL zorunlu karşılıkları 250 baz puan Döviz zorunlu karşılıklar 400 baz puan indirdi (TL’de 3 aya kadar % 10.5, dövizde ise % 12.0 idi) Böylece bankalara 10 milyar TL ve 6 milyar dolar likidite sağlayacak.

Küresel piyasalarda ise kurlardaki oynaklık hisse piyasalarına olumsuz yansıdı.

Günün önemli şirket haberleri 13/08/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 13/08/2018

Albayrak: Mevduatlara el konulmayacak

Erdoğan: Aksi takdirde B ve C planlarımızı devreye sokarız

DOLAR YÜKSELİŞTE

Dolar/TL, ABD-Türkiye gerginliği para politikasına ilişkin endişeler ve TL'deki değer kaybının şirketlere ve makro göstergelere zarar vereceği endişesiyle illikit piyasalarda 7.24 ile zirveyi test ettikten sonra TCMB ve BDKK adımlarıyla güne sert bir düşüşle başladı. Dolar/TL'deki harekete hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları hem de dün geceden itibaren atılan adımların ardından faiz artımı yapılamayacağına ilişkin bir beklentinin oluşması etkili oluyor. Piyasalarda Erdoğan'ın faize karşı açıklamaları ardından TCMB'nin gerekli görmesi halinde bile bir adım atamayacağı endişesi piyasalarda baskı yaratmayı sürdürüyor. 

Hazine'nin bugün düzenleyeceği iki yıllık yeni gösterge tahvil ihalesi de yakından izleniyor. 
Dolar/TL 7.24 seviyesini test ettikten sonra TCMB'nin iki ayrı likitide genişlemeci ve BDDK'nın swap işlemlerini sınırlayan adımlarının ardından yönünü aşağı çevirdi. 

Dolar/TL bu adımlarla birlikte 7.24'lü seviyelerden 6.40'a kadar gerilese de bu seviyeler kalıcı olamadı ve oldukça dalgalı bir seyirle önce 6.90'a kadar yükseldi ardından saat 09:25'te 6.65 civarında işlem gördü. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Hürriyet gazetesinde yer alan "Bankalarımız ve BDDK ile beraber gereken önlemleri hızlı bir şekilde alacağız" açıklaması ardından ise piyasalar atılabilecek adımlara odaklanmıştı. 

Albayrak'ın açıklaması ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankaların yurtdışıyla yaptıkları TL-döviz para swap işlemlerini bankaların yasal özsermayesinin yüzde 50'siyle sınırladı. 

Merkez Bankası (TCMB) ise finansal piyasaların etkin işleyişinin desteklenmesi ve bankalara likidite yönetiminde esneklik sağlanması ve finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amaçlarıyla bir dizi adım attı. 

Banka TL ve döviz likidite yönetimine ilişkin tedbirler alırken, gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemlerin alınacağını duyurdu. 
TCMB ayrıca zorunlu karşılık değişiklikleriyle yaklaşık 10 milyar TL, 6 milyar dolar ve 3 milyar dolar karşılığı altın cinsinden likidite sağlanmış olacağını da açıkladı.Haberin Orjinali İçin Tıklayın 
Bir bankacılık analisti, "Swap işlemlerinin kısıtlanması ve diğer düzenlemeler genel olarak TL'deki spekülatif hareketleri sınırlandırmak adına atılıyor. Gerekli likiditeyi sağlamak için ve spekülatif adımların önüne geçmek için bir bir adımlar geliyor. Ancak bunlarda bir faiz artışı etkisi olmayacak muhtemelen. Ayrıca politik belirsizlik ortadan kalkmadıkça da oynaklığı sonlandırmak zor görünüyor" dedi. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD ile Türkiye ilişkilerilerinin yaptırımlarla daha da kötüye gideceği endişesi piyasaları baskılıyor. Bundan da önemlisi siyasilerin bu süreci bir ekonomik savaş olarak gören söylemleri nedeniyle Merkez Bankası'nın gerekli görse bile faiz adımı atamayacağı endişesi satış baskısını daha da tetikliyor. Şu anda Türkiye ekonomisine ilişkin güven sarsıldı" dedi. 
Geçen hafta 7 seviyesini test ettikten sonra Cuma günü akşam saatlerinde 6.30 civarında işlem gören dolar/TL bu gece illikit piyasalarda 7.2400 seviyesini test ettikten sonra bu 6.75 civarında güne başladı.

Saat 18:05 itibariyle dolar 6.8962 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar gün içinde en düşük 6.4461 lira, en yüksek 7.1104 lira seviyesi görüldü. Euro ise 7.8769 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1430 seviyesinde bulunuyor. Gram altın 265.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.51 seviyesinde.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "ekonomik savaş" söylemi, Albayrak'ın açıkladığı "ekonomide yeni yaklaşımın" piyasalarca tatmin edici bulunmaması ve ekonomiye güvenin sarsılmasının yanı sıra ABD'nin ek gümrük vergisi açıklaması piyasaları baskılayan ve dolar/TL'nin 7 seviyesini aşmasında belirleyici olmuştu. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan haftasonu yaptığı açıklamalarda ise , ekonomiye kur üzerinden "operasyon" uygulanmaya çalışıldığını ancak Türkiye'yi tehdit etmenin kimsenin haddi olmadığını belirtirken, faiz konusunda da tuzağa düşülmeyeceğini vurguladı. 

"Bu can bu tende kaldıkça bu tuzağa da gelmeyiz" diyen Erdoğan, sanayicileri de "bankalara saldırarak döviz alma yoluna gitmemeleri" için uyardı. Türkiye'ye karşı "ekonomik bir savaş" başlatıldığını söyleyen Erdoğan bunun amacının Türk ekonomisi ve savunma mekanizmalarını etkisiz hale getirerek, Türkiye'yi finanstan başlayıp siyasete kadar tüm alanlarda teslim almak olduğunu kaydetti. 
Erdoğan, "Oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz. Şunu bilmelerini istiyorum, teslim olmayacağız, üretmeye devam edeceğiz. İhracatımızı artırmaya, istihdamımızı genişletmeye, fabrikalarımızın çarklarını işletmeye devam edeceğiz. Rekor büyüme oranlarıyla hedeflerimize yürümeye devam edeceğiz. Siz dolarla üzerimize gelirseniz, biz de başka yollarla işlerimizi yürütmenin çarelerini arayacağız." 
Erdoğan haftasonu ayrıca halka yastık altındaki altın ve dövizlerini bozdurulması çağrısını yinelerken sanayicilere ise "bankalara saldırarak oralardan döviz alma yoluna gitmeyin" dedi. 
TL'deki değer kaybı gelişmekte olan ülke piyasalarında da satış baskısını beraberinde getiriyor. TL'de devam eden satışlar Güney Afrika randına sıçrayarak değer kaybetmesine yol açarken dolar, yen ve İsviçre frankı gibi güvenli limanlara talebi artırdı. Euro, dolar karşısında bir yılın dip seviyesini görürken Asya borsaları satıcılı seyrediyor. 

KÜRESEL PİYASALAR

TL'de devam eden satışlar Güney Afrika randına sıçrayarak değer kaybetmesine yol açarken dolar, yen ve İsviçre frankı gibi güvenli limanlara talebi artırdı. Euro, dolar karşısında bir yılın dip seviyesini görürken Asya borsaları satıcılı seyrediyor.
Yatırımcıların riskten kaçışı Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksinin yüzde 1.3 düşüşle beş haftanın dip seviyesine gerilemesine neden oldu.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.8 geriledi.
S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.4 gerilerken, ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri yüzde 2.85'e geriledi.
Çin lokomotif hisseler yüzde 1.9 gerilerken, Hong Kong hisseleri para birimlinin işlem bandının alt sınırına gerilemesiyle birlikte yüzde 1.6 düşüş kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erol g.13 Ağustos 2018 23:51

    Borsamızda düşüşe BANKALARIN ALDIĞI "HESAP İŞLETİM ÜCRETİNİN İPTALİ VE 10 YIL İÇİNDE ALINMIŞ OLANLARIN İADESİ " KARARI EN FAZLA ETKİLİ OLDU 10 yıl boyunca bankalar "ALDIKLARI HESAP İŞLETİM ÜCRETİNİ GELİR OLARAK VERGİ DAİRELERİNE KAZANÇ OLARAK EDİP KURUMLAR VERGİSİ OLARAK ÖDEDİLER İADE KARARINI VEREN MAHKEME BANKALARIN HESAP İŞLETİM ÜCRETİ NEDENİYLE ÖDENEN KISMIN KURUMLAR VERGİSİNİN YASAL FAİZİ İLE VERGİ DAİRELERİNCE İADESİNE KARAR VERMELİYDİ

  • yaktı beni13 Ağustos 2018 22:06

    ah sayın mehmet şimşek sen olsaydın böyle olmazdı.çıraklarla işimiz çok zor

  • BORSACI 13 Ağustos 2018 19:58

    GEÇMİŞDE BU TÜR OYUNLARI ÇOK GÖRDÜK ÜLKEMİZ KARA BULUTLAR İÇİNDE BİR ÜLKE MALESEF HAR VURUP HARMAN SAVURDUK OYSAKİ SÜREKLİ TASSARUFADA GİDİLİP KARA GÜNLERDE OLACAK DEYİP KENARDA BEKLETECEK DÖVİZDE OLMALIYDI İNŞALLAH DERS ALMIŞIZDIR İÇİMİZDEKİ VE DIŞARDA FIRSAT KOLLAYAN HAYİNLERE FIRSAT VERMEMELİYDİK MALESEF VERDİK .BU OYUNLARI YAPANLARDA AÇIGA ÇIKARTMAK DEVLETİN GÖREVİ MERAKLA AÇIGA ÇIKMASINI BEKLİYORUZ.

  • kazım13 Ağustos 2018 19:43

    abe kaynana nettin bize nettin bize biz borsada kazanamıyduk zaten çarptın bizi çarptın bizi. hani teğet geççekti bee geççekti beeee deldide geççti beee

  • Ww13 Ağustos 2018 18:33

    Daha d planimizi devreye koymadik , a b c olmadiysa d e f ....... z planlarimizi saklo tutuyoz eyyuy abd

  • mecnun13 Ağustos 2018 18:25

    düşüşle değil gömüşle kapandı.

  • mahir13 Ağustos 2018 14:38

    teşekkürler istanbul teşekkürler Türkiye afişlerini indirelim artık.

  • ALİ13 Ağustos 2018 14:37

    88 da tutmazsa 10 bin daha düşer. haleyy hopp 78 binde buluşuruz.

  • erdem13 Ağustos 2018 18:26

    88 tuttu

  • mustafa13 Ağustos 2018 14:13

    dolar ve altın karşısında malesef hisseler eriyip bitmiştir hepsi şu anki değerini kat kar aşması lazım ki bu da mümkün görünmüyor. ekonomi yönetimine sevgilerimi sunuyorum.........

  • Bika13 Ağustos 2018 14:47

    Ekonomi kurmaylarının kariyerlerinde başarılarının devamını dileriz.

  • Bika13 Ağustos 2018 14:06

    Banka hisseleri, endeksi duman etti.

  • semih13 Ağustos 2018 13:01

    hani borsa 100 bini geçince iki tane sıfır atılacaktı. borsa 100 bini geçtikten sonra 170 bin liraya hisse aldım şuan 95 bin lira oldu.

  • kerim13 Ağustos 2018 15:13

    sen yanlış anlamışsın. bak şimdi bir tane sıfır atıldı 88 bine düştü. 9 bin liraya düşünce iki sıfır atılmış olacak.

  • ASİ13 Ağustos 2018 12:40

    BORSAYI PİYASAYI CANLI İZLEMEYİN. UCUZ GÖRÜNÜR İÇİNE ÇEKER.

  • kerim13 Ağustos 2018 12:14

    dibi bulana kadar bekleyin. bankalar bedava oldu 6 aylık karları sermayesi kadar olan garanti bankası 20 lira olmalıtken 5 liraya düştü. toz duman dağılınca uçacaklardır.

  • cevat13 Ağustos 2018 12:00

    90 bin oldu 75 yada 80 binde alırım

  • Cavat13 Ağustos 2018 18:43

    Çok beklersin

  • Hehe13 Ağustos 2018 11:20

    Delik buyukse yama tutmaz

  • Ferdi13 Ağustos 2018 10:48

    Kriz ortamı var normaldir. Sağlam şirketlerde alıma başlama vakti.

  • dd13 Ağustos 2018 13:03

    SAĞLAMI VARMI?. CEVİZLERİN HEPSİ ÇÜRÜK ÇIKTI. 5 10 ŞİRKET HİSSELERİNE DESTEK OLDU BRAVA. BANKALAR DÖKÜLDÜ. 6100 DEN ALDIM 5.78 ZE DÜŞTÜ. DAHA NERDEN ALACAM KARDEŞİM?. ŞU HALK BANKIN HALİNE BAKIN.

  • C 13 Ağustos 2018 10:41

    C planimiz var :)