E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTekstilcinin Mısır stresi---

Tekstilcinin Mısır stresi

Tekstilcinin Mısır stresi
27 Ocak 2011 - 08:12 borsagundem.com

Tunus'ta başlayarak diğer Afrika ülkelerine sıçrayan isyan rüzgârları Mısır'a ulaştı

İki gündür devam eden gösterilerde 4 kişi hayatını kaybetti, 250 kişi ise yaralandı.
Tunus'ta başlayan isyan rüzgârları Mısır'a ulaştı. Gıda fiyatlarının yüksekliği, yoksulluk ve yolsuzluğa karşı tepkiler 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetimine karşı protestolara dönüştü. Dün ve önceki günlerde Kahire, İskenderiye, Asyut, Süveyş ve Ariş kentlerinde düzenlenen gösterilerde 4 kişi öldü, yaklaşık 250 kişi yaralandı. Dün 860 kişininin tutuklandığı ülkede İçişleri Bakanlığı gösterilere yasak getirdi. Yasağa rağmen ülkede gösteriler dün de devam ederken Hüsnü Mübarek'in oğlu Gamal Mübarek'in yurt dışında kaçtığı iddia edildi.
TİCARET HACMİ 4 MİLYAR DOLAR
Mısır'da 250'den fazla Türk şirketinin yatırımlarının bulunması gözleri bölgeye çevirdi. Özellikle tekstil yatırımcılarının gözdesi olan ülkede aralarında Taha Group, Yeşim Tektil, Çalık Tekstil'in de olduğu çok sayıda yatırımcı bulunuyor. Suudi Arabistan'dan sonra Ortadoğu'nun en büyük ekonomisine ve 80 milyonluk nüfusu ile gelişmekte olan büyük bir iç pazara sahip olan Mısır Türkiye için adeta vazgeçilmez konumda. İki ülke arasında 2007 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın ardından karşılıklı ticaret, hızla artarak 4 milyar dolara ulaştı. Bu rakam 2004 yılında yılında 320 milyon dolar civarındaydı. Türk şirketlerinin bu yatırımlarıyla ülkede 50 bin kişilik istihdam yarattığı biliniyor.
İŞ DÜNYASI TEMKİNLİ
Bölgede 10 milyar dolar yatırımı olan iş dünyası iyimser ama temkinli. DEİK/Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield henüz ticari açıdan bir tehlike görmediğini söylese de, "Ticaret istikrarsızlığın dahi istikrarını sever" diyor. Mısır'da 3 fabrikası olan LCWaikiki Genel Müdürü İsmail Kısacık ise olayları yakından takip ettiklerini belirterek, "Henüz olumsuz bir bilgi almadık, yine de yakından izliyoruz. Şuna güveniyoruz ki, Mısır, Tunus değil, toplumun yapısı Tunus'dan farklı. Herkes hoşnutsuz değil. Devlet düzeni olan bir yer Mısır" diyor. Mısır'da yatırım planlayan Menderes Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atlamaz ise gelişmelere göre hareket edeceklerini belirterek, "Şu an Mısır ekonomik verileri itibariyle hala yatırım yapılabilir bir ülke konumunda. Gelişmelere göre hareket edeceğiz" diyor.
MISIR LİRASI DİBİ GÖRDÜ
Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde binlerce kişinin gösteri yaptığı Mısır'da, Mısır Lirası, dün Dolar karşısında 6 yılın en düşük seviyesine kadar düştü.Mısır Lirası, dolar karşısında 5.816 dolara kadar düştükten sonra 5.830 dolara çıktı. Böylece, Mısır Lirası 2005 ocak ayından bu yana kaydedilen en düşük seviyeyi görmüş oldu. Öte yandan, Mısır'daki gösteriler nedeniyle borsa, bir günde yüzde 6'dan fazla değer kaybetti.Borsanın gösterge endeksi EGX30, yüzde 6.14 düşerek 6.310,44 puana kadar geriledi.
Mısır yabancının çekim merkezi
Mısır'da hükümet son yıllarda gerçekleştirdiği reformlarla yabancı yatırım için cazibe merkezi oldu. Ülke son 5 yılda yabancı yatırımda ilk 10'da yer aldı. 2009'da 9 milyar dolarlık dış yatırım alan Mısır'ın 2010'da bu rakamı 12 milyar dolara çıkardı.
Yüzde 40 yoksulluk sınırının altında
BU yıl yüzde 6 büyüme öngören Mübarek Hükümeti her fırsatta bu rakamın ülkenin yabancı yatırımcının gözündeki cazibesinin, sürdürülebilir büyümesinin ve başarısının kanıtı olduğunu dile getiriyor. Öte yandan Dünya Bankası ülkedeki 80 milyonluk nüfusun yüzde 40'ının günde 2 dolar olan yoksulluk sınırının altında yaşadığını söylüyor. Mısırlı yetkililer durumun uluslararası yatırımcılar arasında panik havası yaratmasından endişeli. Endüstri ve Ticaret Bakanı Rachid Mohamed Rachid Pazar günü yaptığı açıklamada Mısır'ın Tunus'tan farklı olduğunu söylemiş ancak Tunus'la ilgili endişelerin kendilerini de etkileyebileceğinden endişe ettiğini söylemişti. Salı günü borsadaki düşüş, Rachid'i haklı çıkarır nitelikteydi.
Mısır'dan vazgeçmeyiz
Şahin Eroğlu/ Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi
MISIR'DA 120 milyon dolarlık ciddi bir kot kumaşı üretimi yatırımımız var. Bu yatırımdan vazgeçmek ya da geri dönmek gibi bir durumumuz tabii ki yok. Zaten olaylar kontrol altına alındı. Bizi tedirgin eden bir durum yok. Çok büyük bir aksilik olmazsa haziranda yeni üretim tesisimizi hayata geçireceğiz.
Türkiye rol model olabilir
Zuhal Mansfield/ DEİK-Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı
AFRİKA'DA olaylar birbirine benzer başladı ama hepsinin asıl amaçları farklı. Yaşananları doğru yorumlamak lazım. 'Domino etkisi' dersek o zaman kendimizi de yanlış yönlendirmiş oluruz. İçinde bulunduğumuz konumda Sayın Başbakanımızın çok önemli bir misyonu ve yeteneği var. Başbakanımızın bu noktada görev üstlenmesi gerekiyor, bu ülkelere rol model olmamız lazım. Ticaret istikrarsızlığın dahi istikrarını sever. Ülkede iş dünyasında şu anda ciddi bir tedirginlik yok.Bunlar demokratik hareketlerdir. Demokrasinin olduğu ülkelerde insanlar yüksek sesle konuşabilir, gösteri yapabilir.

Sevda YÜZBAŞIOĞLU- Pınar ÇELİK - SABAH

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)