Ana SayfaPiyasaEmlaktaki KDV indirimi borsadaki konutçuları olumlu etkiler---

Emlaktaki KDV indirimi borsadaki konutçuları olumlu etkiler

1 / 2
Emlaktaki KDV indirimi borsadaki konutçuları olumlu etkiler
08 Eylül 2016 - 13:15 www.borsagundem.com

Bazı konutlar üzerindeki KDV oranlarında değişiklik gayrimenkul sektörünü ve borsaya açık GYO’ları nasıl etkiyecek. Uzmanlar flaş gelişmeyi Borsagundem.com’a yorumladı.


GYO ŞİRKETLERİNİ GENEL OLARAK OLUMLU ETKİLEYECEK

Enver Erkan – Kapital FX Araştırma Uzmanı

Bakanlar Kurulu’nun bugün Resmi Gazete’de yayınlanan kararıyla beraber belirli özelliklerdeki konutlar üzerindeki KDV oranlarında belli değişikliklere gidildi. Buna göre 31 Mart 2017 tarihine kadar teslim edilecek 150 m2 ve üzeri konutlarda uygulanacak KDV yüzde 18 oranından yüzd 8 oranına indirildi. Konut sektöründe bir süredir teşvikler söz konusuydu. Mesela; Gayrimenkul talebini artırmak amacıyla Emlak Konut GYO, potansiyel alıcıları cezbedecek önlemler almıştı. Buna göre potansiyel alıcılara kısa vadeli borçlanmalarda sıfır faiz uygulanacak ve uzun vadeli ve piyasa oranlarının altında borçlanma imkanları sunulacak. Diğer bir unsur da konut kredi faizlerinde son dönemde yaşanan düşüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bankalara olan çağrısının ardından bankalar birbirinin peşi sıra faiz indirimleri gerçekleştirdi. Mart ayı başında bankalarca TL üzerinden açılan kredilere uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları konut kredilerinde yüzde 14,46 iken, Ağustos sonu itibarıyla ortalama konut kredisi faizleri yüzde 12,07’ye gerilemiştir. Bankaların fonlama maliyetlerinin düşmesi ile beraber konut kredilerinin de daha fazla düşmesinin imkanı olacaktır.

Neticede iç talep, kısa vadede iktisadi faaliyeti desteklemek için en etkili kanal olarak görünmektedir. Çünkü üçüncü çeyrekte ekonomik aktivitenin yavaşladığı öncü göstergelerden görülebilmektedir. İç talebi canlandırmanın en etkin kanallarından birisi de inşaat ve konut sektörüdür.

KDV indirimi GYO şirketlerini olumlu etkileyecektir. Söz konusu makro önlemlerle konut sektörünün momentum kazanması sonrasında, konut satışlarına ilave bir pozitif etki yapmasını bekliyoruz. Şirketlerin bitmiş ve yakın zamanda teslimi yapılacak projelerinin ağırlığına göre karardan olumlu yönde etkilenme katsayıları değişik olacaktır. Aynı zamanda geçmiş dönemde satışı tamamlanmış ancak henüz teslimi gerçekleşmemiş projeleri de hesaba dahil etmek gereklidir. Gayrimenkul portföyü içerisinde konutun ağırlığı yüksek olan Emlak Konut GYO, İş GYO, Torunlar GYO, Sinpaş GYO başta olmak üzere GYO şirketlerini genel olarak olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Borsada işlem gören BİST GMYO endeksi içerisinde yer alan şirketlerden de bugün içerisinde Yeşil GYO, Sinpaş GYO, Atakule GYO, Özak GYO, Reysaş GYO, TSKB GYO, Saf GYO, Emlak Konut GYO, Akmerkez GYO ve Vakıf GYO’da yüzde 1 civarında değer kazancı görülmektedir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cenk09 Eylül 2016 09:34

    EKGYO dolar bazlı acılış fiyatının biraz altında diğer gyo özellikle sngyo durumu meydanda toprak doyursun gözlerini

  • Gy08 Eylül 2016 22:19

    Şu gayrimenkul sertifikası layı ne oldu? ne zaman uygulamaya gececek

  • KARTAL08 Eylül 2016 22:10

    "Kenan" kardes EGYO'da gelecegimizi çaldılar.Sorumluluk alan, cevap verecek kimse de yok. Allahım onları bildigi gibi yapsin

  • murat08 Eylül 2016 15:38

    emlak arsa arazi alanlar son 5 senede zengin oldu,borsadan gayrimenkul yatırım ortaklığı alanlar ise fakir oldu bunun nedeni ise piyasada spekülatör kalmadı hisseleri götürecek kimse yok,herkes tapulu emlağa bakıyor,spk uyanır işe umarım.

  • melih demir08 Eylül 2016 14:52

    vakıf gyo +toki memlekette bir ilki başardılar..3,4 dan bedelli açıkladılar**sonra kimse kullanmayınca 3,5 den vakıfın sandığına kakaladılar..milyonlarca lot milyonlarca lira zarar***halkın gyo suda bunların edinin büdüsü olmuş peşlerinden gidiyor..

  • hikaye08 Eylül 2016 14:19

    gyo şirketleri sürekli yükselen ivmede olması gerekirken en çok sürünen hisseler içinde bulunmaktadır. bu durum borsamızın ne kadar dandik olduğunun göstergesidir.

  • Misafir08 Eylül 2016 14:00

    Bu Balon patlarsa, siz o zaman görün...

  • yorum08 Eylül 2016 13:58

    sinpaş gyo yu iç bir şeyin etkileyeceğini sanmıyorum.patronları zalimlerin önde gidenleri adamlar hisse satmaktan başka bir şey yaptıkları yok

  • kenan08 Eylül 2016 13:31

    egyo yu etkiler mi. ne olacak üstüne yatılan hisselerimiz.

  • haydar08 Eylül 2016 13:22

    hiç bir şekilde etkilemez çünkü hepsinde yoğun patron satışı var. Emlak sektörü gümbür gümbür krize gidiyor.Sağdan soldan duyduğum haberlerde çok ciddi artış var.Satamıyorlar daireleri.Para akışları iyice bozuldu.Kentsel dönüşümde firmalar teklif vermiyorlar artık.Markalı konutlarda ise durum daha fecaat