E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaPetroldeki düşüş 3 milyar kazandırır---

Petroldeki düşüş 3 milyar kazandırır

Petroldeki düşüş 3 milyar kazandırır
18 Ekim 2014 - 09:44 borsagundem.com

Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye ve Avrupa'ya 'iyi haber' olarak yansırken, ihracatçı ülkelerin bütçeleri zora giriyor

Küresel ekonomiden gelen yavaşlama sinyalleri ve biriken stoklar petrol fiyatlarını sert biçimde düşürürken gözler ihracatçı ve ithalatçı ülkelere çevrildi. Fiyatlardaki düşüş Türkiye ve Avrupa gibi ülkeleri olumlu etkiliyor. Rusya, Venezüella, İran, Libya ve Nijerya gibi ülkelerde ise dış ticaret gelirleri azalıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, ham petrol fiyatının bir yıl süreyle 86 dolar civarında devam etmesi durumunda Türkiye'nin kazanımının 3.2 ila 3.4 milyar dolar olacağını belirtti. Yıldız, "Böyle devam etmesi halinde bu miktar enerji KİT'lerinin 2015 yılındaki komple zararını karşılayacaktır. İnşallah 90 dolarların daha üzerinde bir hampetrol varil fiyatı oluşmaz" dedi. Toplam enerji ithalatı beklentisi 56 milyar doların üzerinde olan Türkiye'de petroldeki düşüş enflasyona da yansıyacak. Londra merkezli Standard Bank gelişen piyasalar stratejisti Tim Ash, petroldeki her 10 dolarlık düşüşün Türkiye'de enflasyonu yüzde 0.3 ila 0.4 düşürdüğünü belirtti.
 
RUSYA'NIN GELİRİ AZALDI
Rusya'nın dış ticaret gelirinin yüzde 70'i petrol ve doğalgazdan geliyor. Bu yüzden de petroldeki küçük fiyat hareketleri dahi Rusya ekonomisinde büyük sonuçlar doğurabiliyor. Petrol fiyatındaki bir dolarlık her düşüş Rusya için dış ticaret gelirlerinde 2 milyar dolarlık azalış demek. Petrolün şu andaki fiyat seviyesi, Moskova'nın 2010'dan bu yana elde ettiği en düşük petrol gelirine işaret ediyor. Dış ticaret gelirindeki düşüşün ve dolayısıyla ülkeye döviz girişindeki azalışın bir sonucu olarak da Rusya'nın para birimi ruble üzerindeki satış baskısı yoğunlaşmış durumda. Azalan gelirler nedeniyle Rusya'nın bütçede revizyona gitmesi bekleniyor. Economist dergisine göre, Rusya'nın bütçesini dengelemesi için Brent petrolün varilinin 100 dolar, İran'ın bütçesini dengelemesi içinse 130 dolar olması gerekiyor.
 
VENEZÜLLA DA SIKINTIDA
Venezüella da dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından biri. Ancak hatalı ekonmomik politikalar nedeniyle ülke petroldeki son düşüşten önce dahi yüksek enflasyon sorunuyla baş etmeye çalışıyordu. Ülkede enflasyon şu an yüzde 50'ye çıkmış durumda. Temel neden ise petroldeki düşüşe bağlı azalan döviz girişine karşı hükümetin katı bir sabit kur rejimi uygulaması. Petrol fiyatlarındaki düşüş İran, Libya, Nijerya gibi ülkelerin petrol ihracatında da azalmaya neden olacak.
 
AVRUPA'YA YARIYOR
Fiyatların düşmesi ekonomileri durgunluk sinyali veren Avrupa ülkeleri için de iyi bir haber oldu. Petrol fiyatlarındaki her yüzde 10'luk düşüş, Avrupa'daki ekonomik büyümeyi yüzde 0.1 canlandırıyor. Ancak petrol fiyatları düştükçe yatırımcılar Avrupa'nın büyük enerji firmalarının hisselerini satıyor ve bu da borsaları düşürüyor.
 
50 DOLAR SENARYOSU
ABD'nin petrol üretimindeki artışın sona ermesi için petrol fiyatlarının yaklaşık 50 dolara gerilemesi gerekiyor. Citigroup enerji analistlerinin raporuna göre, Amerikan hampetrolü iki yılın en düşük seviyelerine inse, hatta fiyat 70 dolarlara gerilese bile, ABD petrol üretimini artırmayı sürdürecek. Raporda, fiyatın 40-60 dolar arasına gerilemesi durumunda, üretim sıfır seviyesine gelecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çok yavaş ilerliyoruz 18 Ekim 2014 18:26

    şu arabalar biran evvel elektrikliye çevrilse bayağı bir petrol harcamamız düşecektir ama bizim içimizdeki düşmanlar hiç bir zaman büyümemize izin vermiyorki. bu ülkenin ekmeğini yiyen ve hala almanya'nın kılıcını sallayan şerefsizlerle yaşıyoruz.

  • cem18 Ekim 2014 14:56

    Her balon bir gün iner.