E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarZordaki ülke şirketlerine AB desteği---

Zordaki ülke şirketlerine AB desteği

Zordaki ülke şirketlerine AB desteği
26 Haziran 2013 - 12:35 borsagundem.com

Avrupa Yatırım Bankası, Güney Avrupa'da ekonomik büyümeyi hızlandırmak amacıyla şirketlere kredi verecek

Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Avrupa Komisyonu, Güney Avrupa'da ekonomik büyümeyi hızlandırmak için şirketlere 55 ile 100 milyar euro arasında yeni kredi verilmesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Avrupa Birliği politika yapıcıları Akdeniz'e kıyısı olan üye ülkelerden Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İtalya,
Portekiz, İspanya ile Slovenya'nın ekonomilerinin hızlı büyümeye geçmesi için çaba gösteriyorlar. Ekonomide büyüme sağlanması halinde üç yıl önce euro bölgesi borç krizinin başlamasına neden olan devlet borçlarının ödenmesi de mümkün olacak. Avrupa kıtasında mali açıdan güçlü kuzey ülkeleri ile zayıf güney ülkeleri arasındaki farklılıklar hem 27 ülkeden oluşan AB'nin hem de 17 ülkeden oluşan Euro bölgesinin bütünlüğünü tehdit ediyor. Yetkililer, şirketlerin daha ucuz ve daha yüksek tutarda kredi kullanmasıyla birlikte üretim ve işe alımların artacağını ve Avrupa'nın güneyindeki ekonomilerin daha hızlı kalkınacağını umuyor. 
Şu anda Avrupa'nın güneyinde kurulu bir şirket aynı vadeli krediye, kuzeyde kurulu bir şirkete kıyasla iki veya üç kat daha fazla faiz ödüyor. Güncel faiz oranlarına göre Güney Kıbrıs'taki
bir şirket 70,000 euro faiz ile 1 milyon euro tutarındaki kredi kullanabilirken, Fransa'daki bir şirket 21,000 euro faiz ödüyor. Kredi maliyetlerindeki bu fark nedeniyle Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği'nin yatırım bankası EIB, AB'nin 2014-2020 bütçesindeki yapısal fonun 10 milyar euroluk kısmını seküritizasyon ve kredi garantileri yoluyla kullanarak şirketlere kredi imkanı sağlayacak. Avrupa Komisyonu ve EIB tarafından hazırlanan rapora göre 10 milyar euroluk kaynağın kaldıraç etkisiyle artırılması için üç yöntem bulunuyor. Bunlar arasından tercih edilecek yönteme göre ortaya çıkacak kredi miktarı 55 ile 100 milyar euro arasında değişecek. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)