E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYüzde 5 büyüme için ne dediler---

Yüzde 5 büyüme için ne dediler

Yüzde 5 büyüme için ne dediler
13 Haziran 2017 - 07:40 borsagundem.com

Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde beklentileri de aşarak yüzde 5 büyümesi iş dünyasında coşkuyla karşılandı

Türkiye ekonomisi geçen yıl ekonomide yaşanan yavaşlama sonrası hükümetin sağladığı istihdam ve vergi teşviklerinin desteğiyle iç talep öncülüğünde yüzde 5 büyüdü. Beklentilerin üzerindeki büyümede iç talepteki canlanmanın yanısıra tekrar artıya geçen güçlü ihracat etkili oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2017’nin birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 arttı.

Yarısı ihracattan

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yılın ilk çeyrek büyüme rakamının yarısına katkının ihracattan geldiğini belirterek, “İhracatımızın güçlü bir şekilde artış göstermesi büyümeye önemli oranda katkı sağladı” dedi. Büyükekşi, “Yüzde 5’lik büyüme oranı 2014’ten beri yakaladığımız en yüksek ilk çeyrek rakamı oldu. Atılım yılı ilan ettiğimiz 2017’de ülkemiz hem büyümede, hem de ihracatta önemli atılımlar gerçekleştiriyor” diye konuştu.

‘Yüzde 5 iyi bir başlangıç oldu’

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “Yüzde 5 önemli bir büyüme çizgisinin başlangıcı. Büyümenin ağırlıkta lokomotif olduğu nokta hükümet harcamaları ve tüketim. Diliyorum bunu yıl sonuna kadar uzun vadeli politikalarla çok sağlıklı bir şekilde destekleyebiliriz” dedi.

‘Önemli bir motivasyon’

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “İlk çeyrek verisi, yıl sonu büyüme hedefi olan yüzde 4.4’e ulaşabilmek ve aşabilmek için önemli bir motivasyon oldu. 2017’de göstereceğimiz performansla gelişmekte olan ülkelerden pozitif olarak ayrışacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.

‘Büyümenin motoru sanayi’

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayinin teşvik ve desteklerin hakkını vererek ilk çeyrek büyümesinin motoru olduğunu belirtti. Bahçıvan, teşviklerin başta büyümenin dinamosu olan sanayi sektörü olmak üzere tüm sektörlerde istenen canlanmayı yarattığını kaydetti.

‘AB’nin önemini ortaya çıkardı’

TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, büyüme verisini sevindirici olarak nitelendirerek “İhracat büyümeye pozitif katkı sağladı. İhracattaki artışa AB ülkelerindeki toparlanmanın katkısı büyük. Bu da AB’nin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

İş dünyası memnun

Ahmet Nazif Zorlu / Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“Baktığımızda büyüme sanayiden geldi. O zaman sanayinin değerini çok iyi anlayıp bizim yatırımlarımıza devam etmemiz lazım. Türkiye sanayi ile büyümek mecburiyetindedir.”

Tuncay Özilhan / Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

“Önemli bir büyüme. Böyle sıkıntılı bir ortamın arkasından hükümetin almış olduğu tedbirlerle ve teşviklerle ekonomi canlanma dönemine girdi ve onun neticesinde de bu yüzde 5’lik büyümeyi gördük.”

Ali Kibar / Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“Özellikle sektöre verilen bir takım finansal iyileşmelerin yanısıra ihracata yönelik bazı siparişlerin daha etkin hale gelmesi piyasalardaki iyileşmeyi beraberinde getirdi.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)