E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYunanistan'dan Türk jetlerine S-300'lerle taciz---

Yunanistan'dan Türk jetlerine S-300'lerle taciz

Yunanistan'dan Türk jetlerine S-300'lerle taciz
28 Ağustos 2022 - 10:35 borsagundem.com

Ege ve Doğu Akdeniz’de görev uçuşu gerçekleştiren Türk jetlerine, Yunanistan’a ait S-300 Hava Savunma Sistemi tarafından radar kilidi atıldı. NATO Angajman Kuralları’nda “düşmanca hareket” olarak nitelendirilen taciz, bir süre devam etti.

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16’ların 23 Ağustos’ta Ege ve Doğu Akdeniz’de uluslararası hava sahasında gerçekleştirdiği görev uçuşları sırasında müttefiklik ruhuyla bağdaşmayan büyük bir olay yaşandı.

Görevdeki Türk jetleri, Girit Adası’nda konuşlu Yunanistan’a ait Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemi tarafından taciz edildi. S-300 sistemine ait hedef takip ve füze güdüm radarı Rodos Adası batısında 10 bin feet irtifada keşif görevindeki F-16 ‘ya yerden havaya füze kilidi attı.

CNN Türk'te yer alan habere göre, taciz bir süre devam ederken yaşanan olay, Yunanistan’ın söz konusu bataryaları aktif olarak kullandığını da ortaya çıkardı. Uçaklar bu düşmanca harekete rağmen planlı görevlerini tamamlayarak üslerine emniyetle döndü.

Füze radar kilidi atılmasına yönelik olayların NATO Angajman Kuralları sistemine göre “düşmanca hareket” olarak ifade edildiği vurgusu yapan güvenlik kaynakları, Türkiye’nin bölgesel hava savunmasını ve güvenliğini daha etkin hale getirmek maksadıyla S-400 sistemi tedarik etmesinin ardından bazı NATO ülkeleri  ve ABD tarafından gösterilen tavrı hatırlattı.

Yunanistan’ın söz konusu sistemin bir önceki versiyonunu 23 sene önce tedarik ettiğine dikkati çeken kaynaklar, NATO müttefiki bir ülkenin savaş uçaklarına Rus yapımı S-300 sistemi ile kilit atmasının NATO’nun müttefiklik ilkelerine aykırılı olduğu ve batı ülkelerinin bu konuda çift taraflı bir politika sergilediği değerlendirmesinde bulundu.

YUNANİSTAN İLK DENEMEYİ "WHİTE EAGLE" TATBİKATINDA YAPTI

Rus yapımı S-300 sistemi 1997-1998 yıllarında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından Kıbrıs’a konuşlandırılmak istenmiş ancak Türkiye’nin itirazları sonrasında 1999 yılında Yunanistan’ın Girit Adası’na konuşlandırılmıştı.

Yunanistan’a ait S-300 Hava Savunma Sistemi, 4 sistem ve 8 fırlatma rampasından teşkil edilmiş olup füze menzili yaklaşık 80 mildir. Yunanistan, sistemin ilk denemesini 2013’teki “White Eagle”  tatbikatında yapmıştı.

Geçtiğimiz günlerde, Ege Denizi'nde icra edilen NATO'nun havadan erken ihbar AWACS uçağı ve Nexus Ace eğitim görevini gerçekleştiren 2 Türk F-16 savaş uçağı, 24 Ağustos'ta Yunanistan'a ait F-16 savaş uçakları tarafından radar kilidi atılarak taciz edilmişti.

Yunan uçakları Türk F-16'larını tekrar taciz etti

 

Türk F-16'larına Yunan uçaklarından taciz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gerçek29 Ağustos 2022 10:37

    Yunan ve Türkiye Sınırı ortasına kadar mesafedeki kalan adaları  Alın ve orada yaşayanlara islamı tebliğ edin bitsi şu iş.... Doğu bitti şimdi burası başladı Yarayı kaşıyan ABD ise sizde gidin orda yara varsa kaşıyın Meksika'ya gaz verinnn  :D  :D  :D 

  • xyz29 Ağustos 2022 09:19

    Bizde S-400 var. Ama hava sahamızı ihlal eden Yunan jetlerine karşı kitleme yapmazken. Yunanlılar S-300 ile kitleme yapıyor. Ben anlamadım. AHMET ÖZBIR gibi çakma milliyetçiler ve troller neyi savunuyor. Hadi ordan. Yemezler.

  • Avcı 28 Ağustos 2022 18:41

    Bu alınan s 400 Lee neden aktif hale getirilip Ege'ye kurulmuyo bunlar Ruslarla dost olmak için mi alindi

  • cingöz28 Ağustos 2022 20:12

    evet dost hayatı yaşamak için

  • Veli28 Ağustos 2022 12:57

    Tükürdüğünü yalayan sözde liderler bu ülkeyi ne hale soktu

  • DOĞRU28 Ağustos 2022 12:15

    gelişmiş ülkeler az gelişmiş ülkelere silah satar ,az gelişmiş üikelerde aldıkları silahlarla birbirlerine kafa tutarlar ,kamuoyu meşgul olsun diye...

  • Basar28 Ağustos 2022 13:44

    Ne yapacağız hemen şavaşalımmı fgetöcü

  • AHMET ÖZBİR28 Ağustos 2022 11:06

    "KAŞINTISI ARTAN TÜRK'E ÇATIYOR!" Hay hay gereğini Şanlı Türk Askeri yapar. Bizi bizden olan veya olmayan tanır, başladığımız işi tertemiz bir şekilde bitiririz, Şanlı Türk Bayrağımızı göndere çekeriz. Bir kere Türk'ün şalteri atmaya görsün NEREDE DURACAĞI BELLİ OLMAZ, YUNAN'IN BÜTÜN ADALARINI ve KIBRIS'IN TAMAMINI TÜRKİYE'YE KATARIZ!. Biz bu yolda GEMİLERİ YAKARIZ!..

  • xyz29 Ağustos 2022 09:12

    Hadi ordan çakma milliyetci. Anlaşılan yine malı götüreceksiniz. Ha unutmadan sen askerliğini paralı olarak mı yaptın? Yoksa refüzemisin? Senin ağzına vatan, millet ve Türk kelimeleri yakışmıyor. Pudra şekerciler.

  • Yetti28 Ağustos 2022 11:00

    Varya yetti artık o kilidi bu kilidi atıldı haberlerinden ne yapıyoruz esefle kınayıp kabul edilemezmi diyoruz çakın üç beş tanesine bak bir daha oluyormu iyice şımardı onun bunun çocukları adaları işlag ederler silah yığarlar tören yaparlar ayin yaparlar kınar dururuz sıkıldık be sıkıldık.

  • Mucise Reis : )28 Ağustos 2022 10:56

    millet s300 almış bide uçak kilitliyor kullanıyor... Bizde s400 var bir gece ansızın gelebiliriz :D  Aradı farkı anlayan... Bir gece.. : )) Gelirkende 4. nesil f16lar ile geleceğiz :D ABD de f35 paralarımız bloke oldu. Para kurtarmak için eski nesik 4,nesil f16 allalım dedik, şart koydular. Yunanistana karşı o uçaklar kullanılamaz diye. Bu masaya bu şartlara hayır demek için gittik. Ama Yunanistan modernize ettiği silahları ve yeni nesil ve açık olarak kullanabildiği silahları ile bizlere neler yapıyor. :D 13 milyon Yunan deyip geçme, İsrailde kaç milyon ittifak müslüman devletlere savaşda neler yattı. İsrail suriyede klit yiyen uçaklarını kilitleyen DÜŞMANCA unsuru roketliyor imha ediyor. Bizde Bir gece gelicez felan filan deden yüzme öğrendi, zart surt :D Geçmişden faklıyız havasında yunan, taaruz tarihinden beri düşmanca davranıyor. Kutlama sağlam olsun bence 30 ağustos