E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYunanistan için iflas senaryosu---

Yunanistan için iflas senaryosu

Yunanistan için iflas senaryosu
13 Haziran 2015 - 08:31 borsagundem.com

Euro Bölgesi’nin üst düzey yetkilileri, Atina’nın temerrüte düşme ihtimalini ilk defa resmi olarak değerlendirdi

Yetkililerin Reuters’a verdiği bilgiye göre, Euro Bölgesi hükümet temsilcileri gelecek hafta yapılacak olan Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı öncesinde bir araya gelerek, haziran sonunda Yunanistan’ın karşı karşıya bulunduğu 3 senaryoyu ele aldı.
Temsilciler en düşük olasılığın Yunanistan’ın haziran ayı sonundan önce reform karşılığı mali yardım müzakerelerinde anlaşmaya ulaşması olduğu görüşünde. Ele alınan ikinci senaryo ise Atina’nın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan 1.6 milyar dolar borcunun ay sonunda dolan vadesiyle aynı tarihte sona erecek olan mali yardım programının süresinin uzatılması.
İlk defa resmi olarak ele alınan Yunanistan’ın temerrüte düşmesi ise değerlendirilen üçüncü senaryoyu oluşturdu. Toplantıda nihai bir karara veya sonuca varılmadı.

Para için reform şart
Birçok ülkenin temsilcisi, Yunanistan’ın şubat ayında 4 ay süreyle uzattığı mali yardım programında kalan 7.2 milyar euro’luk kaynağı haziran sonundan önce alabileceğini düşünmüyor. Yunanistan’ın mali yardımı alabilmesi için belirli reformları kabul etmesi gerekiyor.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre Yunanistan’ın toplantıya katılan temsilcisi ise Atina’nın süre dolmadan kreditörleriyle anlaşmak için elinden gelen her şeyi yapacağını ifade etti. Açıklama Yunanistan’ın 18 Haziran’daki Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısına kadar kreditörleriyle anlaşabileceğine işaret ediyor.

IMF irtibat halinde
Avrupa Komisyonu, Yunanistan ile yapılan görüşmelerde masadan kalkan IMF’nin, heyetini Brüksel’deki görüşmelerden çekse bile Yunanistan ile irtibat içinde olduğunu belirtti. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, “Eğer dün yapılan IMF açıklamasını okursanız son paragrafta göreceksiniz ki kendileri Yunanistan ile çalışmaya devam ettiklerini söylüyorlar” ifadelerini  kullandı.

Düşük faiz, zayıf euro
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro Bölgesi’ndeki düşük faizlerin anlayışla karşılanması gerektiğini ve euro’nun değer kazanmasının önüne geçen düşük faizlerin İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin yapısal reformlara gitmesini kolaylaştırdığına işaret etti. Merkel, iş dünyasına hitap ettiği bir konuşmada, euro’nun değerinin yüksek olması halinde, “(İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin) reformlardan fayda sağlamasının zorlaşacağını” belirtti.
Güne dolar karşısında yüzde 0.3 kayıpla başlayan euronun kayıpları Merkel’in açıklamalarının ardından artarak yüzde 1’e yaklaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)