E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYunanistan, Dedeağaç'ı Fransızlara da açıyor---

Yunanistan, Dedeağaç'ı Fransızlara da açıyor

Yunanistan, Dedeağaç'ı Fransızlara da açıyor
29 Temmuz 2023 - 10:15 borsagundem.com

Atina, Türkiye sınırına yakın Dedeağaç limanını Amerikan donanmasının kullanımına izin vermesinin yanı sıra Fransız gemilerine de kullandırtmaya hazırlanıyor.

ABD’nin kendisi için önemli bir askeri üs haline çevirdiği Yunanistan’ın Dedeağaç limanına Fransızlar da ilgi gösteriyor. Türkiye’ye sadece 40 km uzaklıktaki limanın kullanımı için, Liman Müdürü Konstantinos Hacimihail ile Fransa Kara Kuvvetleri Stratejik Nakliye ve Tedarik Merkezi’nden subaylar hafta içi bir dizi toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya dair sosyal medya hesabından paylaşım yapan Hacimihail, “Dedeağaç limanının Fransız ordusu tarafından kullanılmaya başlamasını ele aldıklarını” kaydetmekle yetindi. Taraflar aynı gündemle 8 ay önce de bir toplantı düzenlemişti.

BÖLGEDE ABD ÜSSÜ VAR

Geçen 10 ayda Dedeğaç’ı iki kez ziyaret eden Fransa’nın Atina Büyükelçisi Patrick Maisonnave daha önce yaptığı bir konuşmada, “Önümüzdeki yıllarda Dedeağaç’a yanaşan Fransa Deniz Kuvvetleri gemilerinin sayısının sürekli artacağından şüphem yok” demişti. Fransa Deniz Kuvvetleri’ne ait savaş gemileri geçmişte birkaç kez Dedeağaç’a ziyaret gerçekleştirdiler. Dedeağaç özellikle Ukrayna savaşı üzerine ABD ordusunun Avrupa’daki en önemli lojistik üslerinden biri haline geldi. Avrupa’ya yapılan silah sevkiyatının büyük bölümü Dedeağaç üzerinden gerçekleştiriliyor. ABD’nin binlerce tankı, helikopteri, mühimmatı ve askeri personeli önce buraya, daha sonra kıta içine taşındı. Atina, 2021’de imzalanan savunma işbirliği anlaşması çerçevesinde 156’ncı motorlu topçu taburuna ait “Yanuli” kışlasını ABD’ye üs olarak tahsis etmişti.

Dedeağaç ABD’nin Avrupa’daki en önemli lojistik üslerinden biri haline geldi.

PARİS’E BAĞIMLILIK ARTIYOR

Bu arada Yunanistan, Fransa’ya 2021’de 24 adet Rafale savaş uçağı, 2022’de de 3 adet Belharra tipi fırkateyn sipariş etti. Bugüne kadar Rafale uçaklarından 17’si teslim alındı. Belharra tipi fırkateynlerin ilki ise 2025’de Yunanistan’a gelecek. Uçak ve fırkateynler için Atina Paris’e toplam 6.5 milyar Euro ödeyecek. Atina-Paris arasındaki askeri yakınlık bununla sınırlı değil. Yunanistan ile Fransa, 28 Eylül 2012’de “Savunma ve Güvenlik için Stratejik Ortaklık Anlaşması” imzalamışlardı. Anlaşmanın 2’nci maddesi, taraflardan birinin egemenlik bölgesine silahlı saldırı olursa, diğerine eldeki tüm uygun araçlarla yardım ve katkı sağlama yükümlülüğü veriyor. (Hürriyet)

Dedeağaç, ABD'nin silah merkezi oldu

AB'den kritik karar! Yunanistan'a dev askeri destek

Fransa bu kez Yunanistan'a savaş gemisi sattı!

Fransa'dan Yunanistan'a soğuk duş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran30 Temmuz 2023 16:39

    Ulus devlet kimliğini muhafa eden Rusya ve Türkiye kaldı bu ülkeler sömürgeci küreselcilerin tehdidi altında  her türlü idolojik ve ırk vs. ayrımları körükleyerek sömürülerine yeni köleler eklemek istiyor.  Normal şartlarda Yunanistan ın bizimle savaşabilmesi mümkün dahi olamaz menfaati de bunu gerektirmez!  Gel gör ki yıllarca beleş yaşamanın  bedelini Amerika ve İngiltere Türk düşmanlığı yaptırarak almak istiyor. Hadi Yunanistan belli de içimizdeki  6 lı masa palyaçoları da bir savaş körüklemekten başka Amerika ya neden tek laf etmiyor. Bu kadar aşşağılık oldukları belli olsun diye mi?

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ29 Temmuz 2023 17:18

    Acaba bizde Dedeağıçtan üst talep etsek bizede verirler mi ne dersiniz.

  • Selim29 Temmuz 2023 13:38

    Bu yunan pkk yı dhkpc yi fetöyüde yanında tutuyor kaplarında neden? Sadece ve sadece Türk korkusundan Her daim bu düşmanlığı diri tutmak istiyor Yabancı devletleride bu pisikoloji ile yanında tutuyor Ben ekonomisinin ayakta durmasının bile buna bağlı olduğunu düşünüyorum Ama şunu bilmek lazım Yedi düvele karşı mücadele etmiş Türk milleti Kıyamete kadar burda

  • EVLADI OSMANLI.29 Temmuz 2023 12:39

    yunanistanin yaptigi yiginaklar abd ve avrupa dahil savunma icin cok TÜRKIYE icin az ne yaparsaniz yapin kibris,12 adalar,bati trakyayi alacagiz deniz yetki alanimizi 12 mile cikaracagiz bu defa sizi denize dökmeyecegiz sonra geri cikiyorsunuz sicak su size iyi gelecek

  • Ali29 Temmuz 2023 11:13

    Yunanistan a yoldan geçen giriyor

  • Mucise Reis ;)29 Temmuz 2023 11:11

    Fransa karşılığında deniz gücü desteği verecektir. malum deniz araç gereç vb üretimde iyiler. Akdeniz Fransız gölüdür hakimiyetini istiyorlar. Olası rakip Türkiye. o bakımdan ilk olaylı mevzuda direkt menfaatleri için adım atmaktan çekinmezler. Türkleri rakip görüyorlar. Doğu akdeniz, güney akdeniz sahillerinde hakimyeti kaybettikleri ve bu durumda türkiyenin etkin olduğu kanısında hemfikirler. şaşırmadık.Yunan olası sorunlarda burada yabancı gemöilerin olması, yunana denız yardımların yolunu açık tutacaktır. ukraynada bazı alanlar bombalanmadı ve bol bol avrupa yardımları giti. mantık aynı

  • Mucise Reis : )30 Temmuz 2023 10:14

    ali bey, tarih ve geçmişi eğitim ile almamanın cezasını a haber izleyerek ve kendini komik gösterecek izah ediyorsun. :D saçma sapan ve olayları sadece 10 yıla sığdırmışsın.... Nükleer bomba demişsin : )) yahu onu attığında o nükleer serpinti  oradan 50 yılda kalkmıyor yani 1 cnalı yaşamıyor :D ve o havaya karışan atıklar rüzgarlar ile kendi ülkelerine dahi gidebilecek güzargahda . :D ya bira zoku,a raştır, öğren, sonra yaz. yok ihamışsihamış ya geç bu ayakları . Ukraynada iha siha varda işgalimi engelledi? onları modern orduların vurma ve imha etme gücü mevcut, karşında ak47 ile gezen teröristler yok. ABD de kimsenin elinde olmayan uçak var 6.nesil. özellikleri bile sır. boş boş yazmışsın. Fransa da modern deniz araçları var. sallamışsın sonra CHP ye bağlamışsın haha

  • ALİ KODUŞ29 Temmuz 2023 12:21

    Yunanistan abd girebilmek için yıllarca ekonomisini batırdı ve çaresiz bıraktı sonra ise yunanistan a çöktüler.Bunlar önemli değil ki diyecek eğer rusya karşı ise bir nükleer silah hepsini yakar ama Türkiye sıkıştırıp gerektiğin de operesyon yapmaktır.En zayıf düştüğümüzde bunu yapacaklardır malesef muhalef kimse kusura bakmasın iktidara gelince BAYKAR MAKİNA ya donuacağız Ali babacan, Temel Karamollaoğlu silah neden üretiyoruz ki bir sürü yapma parası harcıyoruz, HDP eş başkanı Pervin Buldan KAAN savaş uçağına ne gerek var masum pkk ve ypg leri öldürüyor der iken CHP ne diyor onları destekliyor bir tane karşı açıklama yapmamaları bu ülke için ne kadar gereksiz olduklarının bir kanıtıdır.

  • AHMET ÖZBİLEN29 Temmuz 2023 10:35

    Bay bay bay kemal ve bayan bayan bayan bayan meral da yunanistan ve pkk ypg bizemi saldırıcak neden S 400 alıyoruz ki diyor idi.

  • sai29 Temmuz 2023 12:33

    Sahipsiz adaların ele geçirilmmesi. Adaların silahlandırma yasaklarını delmeleri 50 yıl önce değil seninki döneminde gerçekleşti tek söylediği gece ansızın geliriz diyerek gazınızı almak oldu gazmanlar. Nerdeeeee o eski kardak krizinde nerdeyse savaşa girdiğimiz seferberlik ilan edilecek zamanlar o zamanlar geride kaldı. Şimdi zaman hertaraftan demografik olarak işgal edilirken milleti uyutan gaz bakıcısı dönemi.