E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek nakit akışına sahip şirket hisselerinde balon endişesi---

Yüksek nakit akışına sahip şirket hisselerinde balon endişesi

Yüksek nakit akışına sahip şirket hisselerinde balon endişesi
02 Kasım 2023 - 17:29 borsagundem.com

Endişeli yatırımcılar düşük faiz oranları sırasında gelişen ‘zombi’ şirketlerden kaçarken, yüksek nakit akışına sahip şirketlerde bir hisse senedi balonu oluşuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Düşük faiz oranları sayesinde gelişen ‘zombi’ şirketlerin Fed’in faiz artırım kampanyasına başlamasıyla birlikte yatırımcıların gözünden düştüğü görülüyor. Ancak bu durum, yüksek nakit akışına sahip şirket hisselerinde bir tehlike anlamına geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar düşük faiz oranları sayesinde gelişme fırsatı bulan riskli ‘zombi’ şirketlerden kaçıyor ancak bu durum yüksek nakit akışına sahip şirketlerde bir hisse senedi balonu oluşmasına neden oluyor.

Yatırımcılar zombi şirketlerden uzak duruyor

Fortune’dan Alexandra Semenova ve Elena Popina'nın haberine göre, Michael Kantrowitz liderliğindeki Piper Sandler stratejistleri, sağlıklı bilançolara sahip şirketlerin bu yılın en iyi performans gösteren hisse senetleri arasında yer aldığını ve hisselerinin artmaya devam edebileceğini söylüyor.

Yatırımcılar, düşük faiz oranları nedeniyle yıllarca hayatta kalan zombi şirketlerden uzak duruyor. Makroekonomik belirsizlik, ABD'li hisse senedi yatırımcılarını, faiz giderlerini kolay kazançla ödeyebilen, yüksek faiz karşılama oranlarına sahip firmalara yöneltiyor.

Piper Sandler'in 118 farklı faktör analizine göre bunlar, geniş bir pazar endeksi olan Russell 3000'de bu yıl en iyi performans gösteren hisse senetleri arasında yer alıyor. Stratejistler, faiz bakımından en iyi performans gösteren yüzde 20’lik dilime giren hisse senetleriyle, en alttaki yüzde 20 arasındaki makasın giderek açıldığını bulguluyor.

Balon yakın zamanda sönmeyecek

Fed, Çarşamba günkü üst üste ikinci toplantısında faiz oranlarını son 22 yılın en yüksek seviyesinde tuttu ve Başkan Jerome Powell, enflasyonun hedef seviyelere dönmesinden önce kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu yineleyerek borçlanma maliyetlerinin bazı kişiler için yüksek kalacağını öne sürdü. Yatırımcılar da, mesajı gerektiği şekilde alarak bu masrafı karşılayabilecek şirketlere yöneliyor. Kantrowitz, yüksek faiz karşılama oranlarına sahip şirketlerin performansının fazlasıyla yüksek olduğunu ve bir balon olarak görülebileceğini, ancak muhtemelen bu balonun yakın zamanda sönmeyeceğini söylüyor.

Stratejistler, “Bu balonun gidecek daha epey yeri olduğuna ve ‘zombi şirketler’ iflas edene veya faiz oranları onları hayatta tutacak kadar düşük seviyelere düşene kadar patlama ihtimalinin düşük olduğuna inanıyoruz” diyor.

Russell 2000 Endeksi'ndeki şirketler için en üstteki yüzde 20 ile en alttakiler arasındaki fark daha da büyüktü. Bu da, daha zayıf bilançolara sahip küçük şirketlerin büyük emsallerine göre daha fazla cezalandırıldığının sinyalini veriyordu. Bankanın stratejistlerine göre, bu şirketlerin çoğunun faiz karşılama oranlarının gelecekte daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Genel olarak Russell 2000 Endeksi, bu yıl yaklaşık yüzde 5,6 oranında düştü ve art arda ikinci düşüş yılına doğru ilerliyor. Bloomberg'in İhraççı Temerrüt Riski (Issuer Default Risk) modeline göre, gelecek 12 ayda temerrüde düşme olasılığı en yüksek olan şirketlerin performansı yüzde 26 oranında gerileyerek daha da kötüleşti. Bu şirketlerin birçoğu ilaç ve enerji gibi sektörlerden oldu.

Yatırımcılar için olumlu

Performanstaki bu bölünmeler, aktif olarak hisse senedi toplayan yatırımcılara yardımcı olabiliyor. Yatırımcılar, her şeyin adım adım yükseldiği bir piyasada olmak yerine şirketleri inceleyip kazananları ve kaybedenleri seçebiliyor. Jefferies hisse senedi stratejisti Steven DeSanctis, içinde bulunulan durumu, 2000’li yılların başında teknoloji balonunun patlamasına benzetiyor.

Desanctis, paylaştığı notta, “Gelir getirmeyen ve satış yapmayan şirketlerin artmasıyla endekslerin ‘düşük kaliteli’ hale gelmesi nedeniyle, küçük sermaye piyasalarında 'Aktif Yönetimin Altın Çağı'nda  (Golden Age of Active Management) olabiliriz. Aktif yöneticilerin başarılarını devam ettirebileceklerini düşünüyoruz” diyor.

Bank of America, ayrıca yatırımcılara, nispeten düşük büyüme beklentileri olsa bile iyi nakit akışı yaratan firmaları aramalarını ve uzun süre gelir elde etmeyen veya kârlı olması uzun zaman alabilecek şirketlerden uzak durmalarını tavsiye ediyor. Çünkü banka, yatırımlarını finanse etmek için borç almanın bu kadar pahalı olduğu bir ortamda gelecekteki başarılarına dair daha az kesinlik bulunduğunu öne sürüyor.

Birçok büyük şirket küçülüyor, zayıflar temizleniyor

Bilançoları zayıf olan birçok büyük şirket küçülüyor. Bank of America'nın özsermaye ve niceliksel strateji başkanı Savita Subramanian'a göre, 2021 yılında bu yana büyük şirketlere dönüşen şirketlerle karşılaştırıldığında yüzde 50 daha fazla büyük şirketin küçülmeye gittiği gözleniyor. Bu, daha fazla şirketin genellikle büyüdüğü önceki on yıllara göre alışılmadık bir tersine dönüş anlamına geliyor.

Subramanian'a göre bu, S&P 500 Endeksi için nispeten olumlu bir gelişme olarak ‘zayıfların temizlenmesi’ anlamına geliyor. Subramanian, Russell 2000’daki şirketlerin rekor oranda para kaybettiğini sözlerine ekliyor.

Artan faiz oranları şirketlere en az iki açıdan zarar veriyor. Borç almak daha pahalı hale geliyor ve parasal sıkılaştırma kâr artışı üzerinde baskı yaratma eğiliminde oluyor.

Interactive Brokers'ın baş stratejisti Steve Sosnick de, “Daha yüksek oranlar zombi şirketleri yürüyen ölüden gerçekten bir ölüye dönüştürebilir. Çok fazla vaat sunuyorlar ama çok az nakit akışı sunuyorlarsa ve kredinin az olduğu bir ortamda borçlarını yeniden finanse etmek zorunda kalıyorlarsa, bu, iş hayatında kalmayı imkansız hale getirebilir” şeklinde konuşuyor.

Fed'in faiz kararı hangi riskleri beraberinde getiriyor?

 

Faizler ekonomiyi sarsamıyor, hisse senetleri güvende

 

Fed faiz artırımında sona mı geldi?

 

Faiz kararının ardından Fed Başkanı Powell'dan açıklamalar

 

Fed faiz kararını açıkladı

 

ABD'de mortgage faizleri 23 yılın zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)