E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYüksek enflasyon şirketlere yarıyor---

Yüksek enflasyon şirketlere yarıyor

Yüksek enflasyon şirketlere yarıyor
26 Ağustos 2022 - 13:17 borsagundem.com

Yüksek enflasyon ABD ekonomisini zorlarken şirketler, 1950 yılından bu yana görülen en yüksek kar marjını yakaladı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li şirketlerin kar marjları 1950 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Bu durum işletmeler tarafından uygulanan fiyatların artan üretim ve işçilik maliyetlerini geride bıraktığını gösteriyor.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, finansal olmayan kuruluşlar için brüt katma değerin bir payı olarak vergi sonrası karlar, ilk çeyrekteki yüzde 14’lük oranın üzerine çıkarak ikinci çeyrekte yüzde 15,5’e yükseldi. Bu oran, 1950 yılından bu yana görülen en yüksek seviye olarak tarihe geçti.

Fortune’dan Reade Pickert’ın haberine göre, veriler, şirketlerin genel olarak artan malzeme ve işçilik maliyetlerini tüketicilere rahatça aktarabildiklerini gösteriyor. Artan yaşam maliyetleri nedeniyle hane bütçelerinde yaşanan daralmaya rağmen bazı şirketler, ellerinde tuttukları müşterilerden daha fazla ücret talep ederek, genel talepte yaşanan ve yaşanacak olası düşüşleri de telafi ediyor. İstisnai olsa da, görece daha az sayıda olan Target gibi bazı diğer firmalar ise stoklarında yaşanan artışı görerek, ellerinde kalan ürünleri eritmek için fiyatlarda indirim yapmak zorunda kalabiliyor.

Yüksek enflasyondan şirketler mi sorumlu?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, pandemi döneminde şirket karlarında yaşanan artış, fahiş fiyat uygulayan şirketlerin yüksek enflasyondan ne kadar sorumlu oldukları konusunda bir tartışmayı da ateşliyor. ABD’de ağırlıklı olarak Demokratlar tarafından dile getirilen bu görüşe çoğu ekonomist şüpheyle yaklaşıyor.

Temmuz ayı verileri, Haziran ayı enflasyonunda bir nebze de olsa bir düşüş yaşandığını gösterse de ABD’de enflasyon bu yıl rekor düzeyde yükseldi. FED yetkilileri, enflasyonun yerleşik hale gelmesine neden olabilecek risklerin başında artan ücretleri gösteriyor. Ancak bazı ekonomistler, tarihsel olarak yükseldiği gözlenen kar marjlarının, şirketlerin herhangi bir ücret-fiyat sarmalına girmeden, çalışanların yüksek ücret taleplerine yanıt verecek rahatlıkta oldukları anlamına geldiğini öne sürüyor.

Pandemi döneminde şirket karlarında yaşanan artış, fahiş fiyat uygulayan şirketlerin yüksek enflasyondan ne kadar sorumlu oldukları konusunda bir tartışmayı da ateşliyor.

Akıntı tersine mi dönüyor?

Biden Yönetimi, bu yıl çok yüksek kar açıklayan enerji endüstrisini, fahiş fiyat uygulayan şirketler olmaları bakımından topa tutuyor. Demokrat Senatör Ron Wyden, enerji sektöründe ‘aşırı’ olarak niteleyebilecekleri kar oranlarına ek vergi uygulanmasını öngören bir önlem yayınladı. Tüketicileri yüksek enerji faturalarından koruyacak tedbirlerin finansmanına yardımcı olmak için, birçok Avrupa ülkesinde de benzer tedbirler alınmıştı.

Ekonomiye genel olarak bakıldığında, düzeltilmiş vergi öncesi karların yılın ilk üç ayında yüzde 2,2 oranında düştükten sonra, Nisan-Haziran döneminde, ilk üç aya kıyasla yüzde 6,1 oranında arttığı gözleniyor. Bu artış, son bir yıldaki en hızlı artış anlamına geliyor. Bu artış, bir önceki yıla göre ise yüzde 8,1 oranında bir yükselişe karşılık geliyor.

Şirketler, bireysel karları tarihsel maliyetlere göre belirlerken, hükümet rakamları ise ekipman ve yapılar gibi sermaye stokunu yenilemenin maliyetini de yansıtacak şekilde hesap edilir. Bu noktada, artan enflasyon nedeniyle yenileme maliyetlerinin de yükseldiğini hesaba katmak gerekir.

Rakamlar hesaplanırken yapılan ayarlamaların yanı sıra stok değerleme de hariç tutulduğunda ise şirketlerin vergi sonrası karlarının yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10,4 oranında arttığı gözleniyor.

Yüksek kar marjları sürmeyebilir

Yüksek fiyatların sürmesi ve tüketici duyarlılığının zayıflamasıyla birlikte, şirketlerin mevcut kar marjları 2022 yılının geri kalanında ise sürmeyebilir. Son haftalarda, et üreticisi Tyson Foods Inc.’den moda perakendecisi Abercrombie & Fitch Co.’ya kadar birçok şirket, kar marjlarının baskı altında ya da baskılanmaya yakın olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.

Wells Fargo & Co. ekonomistler Jay Bryson ve Shannon Seery ise Ticaret Bakanlığı verilerinin yayınlanmasının hemen ardından paylaştıkları bir notta, yılın geri kalanına dair öngörülerini şu cümlelerle paylaşıyor: “Yılın ikinci yarısı için talepte yaşanacak bir geri çekilmenin gölgesinde oluşacak fiyat baskısı, işletmelerin maliyetleri tüketicilere aktarmaya devam etme kabiliyetlerini azaltacak.”

Yüksek enflasyon kâr patlamasına yol açtı

 

Wells Fargo’dan kalıcı enflasyon uyarısı

 

Fed tutanakları: Enflasyonun düşmesi beklenenden uzun sürebilir

 

OPEC Genel Sekreteri: Enflasyondaki yükselişin suçlusu OPEC değil

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)