E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYSK Başkanı Güven'den erken seçim açıklaması---

YSK Başkanı Güven'den erken seçim açıklaması

YSK Başkanı Güven'den erken seçim açıklaması
18 Nisan 2018 - 19:05 borsagundem.com

YSK Başkanı Sadi Güven erken seçime ilişkin açıklamalarda bulundu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, seçimin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılmasının kararlaştırılmasının ardından açıklama yaptı.

TBMM’den milletvekili seçimlerinin yenilenmesiyle ilgili yasanın çıkmasını beklediklerini belirten Güven, "Yasa çıktığı takdirde Anayasa gereğince Cumhurbaşkanı seçimiyle birlikte iki seçimi birlikte yapacağız. YSK olarak bir seçim bittiğinde bir sonraki seçimin hazırlıklarını yaparız. En az iki seçim için hazır malzemelerimiz olur, yapılanmamızı tamamlarız, şu anda da bu seçim için her türlü hazırlığımız tamamdır. Bundan sonraki aşamada genelgeler ve seçim takviminin hazırlanması ve yurtdışındaki yapılanma işlemlerimiz olacak. Bugün itibariyle seçim takvimi hazırlıkları başladı. 1-2 gün içinde tamamlayıp, süreci işleteceğiz. Sürecin işletilmesi açısından YSK'da süre sıkıntısı yoktur" dedi.

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Güven, "Siyasi partilerin hangi şartlarda seçime katılacağı hususu, Siyasi Partiler Kanunu'nda yer alıyor. İnternet sitemizde de yazılı. Kanunda yer alan şartları hangi partilerin yerine getirdiğini incelemek için siyasi partilerin kayıtlarını tutan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan dosya istenilecek partilerin kayıtlarıyla ilgili. İnceleme sonucu, seçime katılıp katılamayacağı belirlenecek" diye konuştu.

YSK NEYE GÖRE İNCELİYOR

Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesi “Siyasi partilerin seçimlere katılması” nı düzenliyor. Bu maddede, “Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunması şarttır” düzenlemesi yer alıyor. YSK, siyasi partilerin, kongre tarihlerini ve teşkilatlarının durumunu inceleyerek, seçime katılıp katılmayacaklarını karara bağlıyor. YSK, İyi Parti’nin de seçime girme yeterliliğini bu düzenleme ışığında değerlendirecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • harman19 Nisan 2018 00:24

    Adalet ve demokrasi anlayışınızdan kaygı duyuyoruz.

  • erikli18 Nisan 2018 20:13

    “2018de dolar 4 lira iken mi seçim yapalım, 2019da 6 lira olduğunda mı” sorusu da bu kararda mutlaka rol oynamıştır... Anladınız siz onu...

  • YSK18 Nisan 2018 19:21

    Halkın size zerre kadar güveni kalmadı maalesef.

  • SALİH ERDİN18 Nisan 2018 19:12

    NE GÜZEL DEĞİL Mİ? KURUL YAPTIĞI AÇIKLAMADA "Şu anda da bu seçim için her türlü hazırlığımız tamam." DİYOR. ŞU ANDA BU KARAR ALINALI 3.5 SAAT OLDU VE YSK ŞU ANDA YAPILACAK BU SEÇİME HAZIR OLDUĞUNU AÇIKLADI. TEBRİK EDERİM ÇOK HIZLILAR. ANCAK NE HİKMET İSE SEÇİME KATILACAK PARTİLER İLE İLGİLİ KONUYU HEMEN İCELEMEMİŞ VE KARAR VEREMEMİŞ. OLSUN SEÇİM MALZEMELERİMİZ HAZIR.

  • misafir18 Nisan 2018 19:12

    çıktı yine piyasaya "mr. mühürsüz"